Populära vandringsleder i Sverige

Nordkalottleden

Av Sveriges mest kända långa vandringsleder kan nämnas den 800 km långa Nordkalottleden, som går i Norge, Sverige och Finland. Ledens start- eller slutpunkt i norr är Kautokeino i Norge och i söder Sulitjelma i Norge eller Kvikkjokk i Sverige. Man kan börja vandringen längs leden även från många andra ställen, till exempel från Kilpisjärvi i Finland. 

En vintrig bild av en svensk vägvisare.

Leden följer ställvis andra äldre vandringsleder. Längs leden finns bl.a. broar samt fjällstugor där det i vissa finns möjlighet att proviantera. En del av Nordkalottleden är markerad endast som sommarled.

Läs mer om Nordkalottleden

Kungsleden

Sveriges kändaste vandringsled i fjällen är den 440 km långa Kungsleden. Ledens start- eller slutpunkt är Abisko i norr och Hemavan i söder. I norr på sträckan Abisko - Kebnekaise finns rätt mycket friluftsanordningar, medan servicen i södra delen av leden är anspråkslösare. Leden kan brukas året om.

Läs mer om leden:

Övriga leder

En annan viktig sommarled i de svenska fjällen är den 160 km långa Padjelantaleden (svenskaturistforeningen.se). Leden, som är markerad som en sommarled, går från Kvikkjokk till Ritsem genom Padjelanta nationalpark.

Om du vill vandra längs en led, dit du lätt kommer med kollektivtrafik, kan du välja till exempel den 900 km långa Sörmlandsleden (sormlandsleden.se). Vandringsleden är en klassiker bland lederna i skogsområden. Leden går till största delen sydväst om Stockholm.

Läs mer om Sveriges vandringsleder