Lättviktsvandring

Lättviktsvandring är fotvandring där man fäster större uppmärksamhet än normalt vid att packa lätt. Avsikten är att göra ryggsäcken lättare, så att vandringen blir trevligare eller så att man orkar vandra en längre sträcka. En lättare ryggsäck förebygger också skador: med en lätt ryggsäck rör man sig stadigare till exempel över stenig mark och i annan terräng som kräver god balans. En lätt ryggsäck kan dessutom hjälpa vandraren att undvika belastningsskador. Om skador har uppkommit tidigare, kan den fjällbitne förlänga sin vandringskarriär genom att göra packningen lättare.

I Jouni Laaksonens handbok för vandrare Retkeilijän opas (Otava) finns tre exempellistor på utrustning för samma mer än ett dygn långa vandring. De belysande exemplen visar att ryggsäcken kan väga allt mellan 13 och 35 kg, beroende på vilken utrustning man väljer.

Vid lättviktsvandring strävar man ofta efter att välja så lätt utrustning som möjligt totalt sett. Utan vatten, mat och bränsle väger en lättviktsryggsäck mindre än 10 kg och en ultralätt ryggsäck mindre än 5 kg.

Med en lätt ryggsäck på ryggen håller man oftast samma linje också i fråga om den utrustning man bär på kroppen och fötterna. Lätta skodon för sin del skyddar mot belastningsskador. Många lättviktsvandrare väljer terrängskor som vandringsskor, om inte vristerna behöver stöd i form av högre skoskaft. Lättare skor ger många gånger större nytta än en lättare ryggsäck.

Skicklighet och erfarenhet krävs för att packa lätt

Numera finns det mängder att utrustning för vandring. Förr i tiden fanns inte särskild utrustning för varje ändamål. Den som rörde sig i vildmarken måste ha ett visst mått vildmarkskunskap. Man måste kunna slå läger i naturen, göra upp eld, använda naturmaterial och läsa av naturen. Ännu idag måste en fotvandrare ha vissa färdigheter och känna sina gränser, för att tryggt kunna packa lätt.

Öva åtminstone följande färdigheter, så att du kan minska på mängden utrustning som behövs:

 • Traditionellt vildmarksliv grundar sig inte på utrustning utan på färdigheter.
 • Öva dig på att göra upp eld också under krävande förhållanden. Om utflyktsmålets regler och tjänster tillåter, kan du kanske lämna kokutrustningen hemma helt och hållet när marken är bar.
 • Olika typer av vindskydd är i allmänhet lättare än tält. Vänj dig vid att övernatta under en tarp, om årstiden och utflyktsmålet tillåter. Kom ihåg att allemansrätten inte tillåter att man bygger skydd för övernattning av naturmaterial (med undantag av snö).
 • Lär dig orientera och bedöma hastighet och avstånd. Lär dig läsa av naturen och förändringar i väderleken. På så sätt kan du försäkra dig om att du inte blir tvungen att övernatta på en plats där ditt övernattningsskydd är otillräckligt.
 • Lär dig tänka kreativt och välj utrustning som kan användas till flera ändamål. Kan du till exempel använda sovsäcken i stället för rastkläder? Tar du med litet tvättmedel eller extra kläder? Behöver du en mugg eller kan du dricka direkt ur flaskan?
 • Lär dig torka livsmedel. Det är ingen idé att bära med sig vatten i ryggsäcken, för vatten hittar man i naturen. Torka alltså alla livsmedel och lämna konservburkar och onödiga förpackningar hemma.

Mat kokas på ett vildmarkskök i förgrunden. I bakgrunden finns skog och mellan två träd hänger en hängmatta, ovanför hängmattan har en presenning spänts upp som tak.

Lättviktsvandring kräver kunskap

Utöver vandringsfärdigheter krävs också kunskap om typen av vandring och utflyktsmålet för att packa lätt. Beakta följande saker för att bedöma vilken utrustning du kan lämna hemma. Avstå inte från utrustning som är nödvändig med tanke på säkerheten.

 • Temperaturen. Försök förutse dag- och nattemperaturen, så att du kan bedöma hur mycket kläder du behöver. Ta reda på hur köldtålig du är och packa din utrustning därefter.
 • Tiden i läger. Du håller dig varm genom att röra på dig. Bedöm hur mycket tid du kommer att tillbringa i läger. Om du lägger dig omedelbart efter att du har ätit middag behöver du kanske inga varma rastkläder. Beakta också årstiden och hur krävande utflyktsmålet är i bedömningen.
 • Dagsljuset. Behöver du en pannlampa och i så fall hur mycket? Behöver du extra batterier
 • Terrängen och växtligheten. Påverkar bland annat valet av skodon och övernattningsskydd.
 • Vattentillgången. Det räcker med en liten flaska om det finns flera möjligheter att fylla på vattenflaskan längs din rutt. Om du måste bära med dig vatten för hela dagen, behöver du kanske flera flaskor.
 • Insekterna. När luften är tjock av mygg och andra insekter behöver du ha med myggnät och -medel.
 • Mängden UV-strålning. Behöver du solkräm?
 • Näringsbehovet. Lär dig bedöma din energiförbrukning och mängden mat du behöver så exakt som möjligt. För långa vandringar är det bra att ta med sig reservproviant.
 • Kokutrustningens bränsleförbrukning. Testa din kokutrustning hemma och försök bedöma den bränslemängd som behövs under din vandring så exakt som möjligt. För långa vandringar är det bra att ta med sig extra bränsle. Om du lär dig göra upp eld kan du ersätta den traditionella kokapparaten med en luffarspis, så behöver du inte bära med dig bränsle i ryggsäcken.

Lättvikt går att köpa

Det finns ett stort utbud av produkter för lättviktsvandring, särskilt på marknaden i Nordamerika. Man kan köpa produkter som är lätta och tar liten plats i packningen. Det är enkelt att göra ryggsäcken lättare genom att lätta på plånboken. Billigare blir det om man lär sig klara sig med mindre utrustning. Den lättaste utrustningen är onödig utrustning som lämnats hemma.

Lättviktsvandraren måste fästa särskild uppmärksamhet vid ryggsäckens, övernattningsskyddets och sovsäckens vikt. De ovan nämnda är alla långlivade anskaffningar, så det lönar sig att jämföra produkter och leta efter lättare lösningar.

Beakta följande när du väljer utrustning:

 • Användbarheten. Kan du äta direkt ur kastrullen (lämna tallriken hemma)? Behöver du gaffel och kniv (klarar du dig med sked och slidkniv)?
 • Förpackningarna. Ta till exempel med dig bara så mycket solkräm som du behöver i en liten burk. Alla onödiga förpackningar lämnar du hemma.
 • Utrustningens tillverkningsmaterial. Materialen inverkar avsevärt på utrustningens vikt.
 • Nödvändigheten. Har du bekvämlighetsutrustning som ökar vikten i ryggsäcken? Behöver du absolut ha din egen korvpinne, en stor handduk eller en kudde?

Materialet inverkar avsevärt på utrustningens vikt. Ofta kan lättare produkter tillverkas av lätta material, såsom titan, Cuben fibre och dun. För den som räknar grammen är tekniska och dyra material ändå inte alltid de bästa alternativen. Ett liggunderlag av cellplast med slutna celler är till exempel ofta lättare än ett självuppblåsbart liggunderlag, som tar mindre plats. Den som använder ett liggunderlag av cellplast behöver inte heller ha med sig reparationsutrustning.

Ultralätt utrustning går också ofta lättare sönder. Lätt vandringsutrustning är eventuellt gjord av material med relativt kort livscykel, eftersom lätthet och hållbarhet inte alltid går hand i hand. Ett lätt tyg är till exempel tunnare och vävt med lägre trådtäthet, så vissa hållbarhetsegenskaper går förlorade. 

Läs mera

 • Beyond Backpacking, Ray Jardine, AdventureLore Press,U.S. 1999
 • Ultimate Hikers Gear Guide, Andrew Skurka, National Geographic 2013