Vandring i Norge

Norges höga fjällmassiv som hör till den Skandinaviska fjällkedjan är ståtlig fjällterräng men mycket krävande på grund av stora höjdskillnader och branta sluttningar. I Norge finns det många slag av vandringsområden och det finns ett omfattande nät av välutrustade fjällstugor. Då man använder stugorna kan man vandra med lätt packning. Dessutom är myggplågan obetydlig på kalfjället. Många situationer kräver goda friluftsfärdigheter och moget övervägande t.ex. då man korsar en glaciär eller vadar i en skummande fors.

Ett bergslandskap sett från stranden av Lyngen-fjorden. I förgrunden syns ett tält bland buskarna och en vandrare som tagit paus.

Största delen av de markerade lederna i Norge är sommarleder, vilket medför krävande orientering på vintern. Å andra sidan är det i allmänhet bärande skare på kalfjället, varför man klarar sig med smalare och kortare skidor än i Finland.

I Norge finns det också goda möjligheter för dagsutflykter, då där finns en stor mängd korta markerade rundslingor samt sevärdheter.

Nätsidor om friluftsliv och turism i Norge