Öde- och reserveringsstugor

Öde- och reserveringsstugorna är utmärkta ställen att övernatta i. Reserveringsstugorna är avgiftsbelagda och bör, så som namnet anger, bokas på förhand. Ödestugorna står gratis till förfogande för alla friluftsmänniskor och vandrare.

Tre vandrare ligger bredvid varandra på liggplattformen i ödemarksstugan.

En oskriven regel för användningen av ödestugor är att den som kommer tidigare alltid ska lämna plats för den som kommer senare. Det är meningen att den som kommer sist ska ha möjlighet att torka sina kläder och vila. I synnerhet under högsäsong är det bra att beakta detta och inte räkna med att alla egna övernattningar ska kunna vara i ödestugor. Det är alltid bra att ha med sig ett tält eller något annat att övernatta i. Till god stugetikett hör att beakta andra vandrare. När det är många som ska samsas om utrymmet löser man problem genom att prata med varandra och röja plats för dem som kommit sist. Man kan lämna ryggsäckar och extra saker ute på terrassen, för att få mer plats att sova på. Om man vill och kan boka en reserverings- eller hyresstuga att övernatta i, har man alltid säker inkvartering till natten.

Läs mer

Säkerhetstips

I stugorna finns brandvarnare, men vi rekommenderar att du tar med dig ett 9 V-batteri och/eller din egen resebrandvarnare.