God hygien på utfärden

Glöm inte hygienen på utfärden

Det är viktigt att ha en god hygien även ute i vildmarken. Bra mat och personlig hygien hindrar uppkomsten och spridningen av sjukdomar.

Undvik att ta med livsmedel med dålig hållbarhet och se till att kylförvaringen fungerar på utfärden. Torkad mat håller sig bäst, men även den blir dålig om den blir våt. Kött-, fisk- och mjölkprodukter samt färska och skivade frukter och grönsaker är särskilt känsliga. Ät först de livsmedel som lätt blir dåliga.

Kött- och mjölkprodukter med bäst hållbarhet är smältost, smör, ostar tillverkade av pastöriserad mjölk, mjölkpulver, medvurst, basturökt kött, kött- och fiskkonserver samt torkat kött och torkad fisk.

Packa livsmedlen i rena förpackningar, som endast är avsedda för livsmedel. Livsmedelsförpackningar känner du igen tack vare kniv- och gaffelsymbolen, eller så finns informationen utskriven i text. Tvätta alltid händerna noggrant före du hanterar livsmedel.

Använd de äldsta livsmedlen först. Om du misstänker att ett livsmedel har blivit dåligt, bedöm det med hjälp av dina sinnen genom att lukta och titta på livsmedlet innan du slänger det i soporna. Ät inte produkten om du misstänker att den är dålig.

Mat görs i ordning i pannan på gallret ovanför elden.Hetta upp maten så att den kokar när du tillreder mat ute i vildmarken. De flesta bakterier förstörs vid över 60 grader. Ät den varma maten genast, eftersom antalet mikrober ökar snabbare i varma förhållanden. Kyl snabbt ner överbliven mat (till exempel genom att sänka ner kärlet i kallt vatten eller snö), packa ner den i ett slutet kärl, förvara den kallt och ät den genast vid nästa måltid.

Använd rent vatten vid matlagning. Koka vattnet först om du misstänker att det inte är rent. Om du tillsätter vatten i maten under matlagningen eller tillreder mat som ska ätas okokt, koka vattnet först.

Handhygien och diskning förhindrar matförgiftning

Det enklaste sättet att förhindra matförgiftning och spridning av sjukdomar är att tvätta händerna. Bakterier kan spridas från händerna till maten som tillreds, eller så kan du sprida bakterier mellan olika livsmedel med händerna.

Händerna ska alltid tvättas före matlagning och måltider samt efter toalettbesök. Tvätta även händerna under matlagningen, i synnerhet om du hanterar rått kött, rå fisk, jordiga livsmedel eller om du efter hanteringen av dessa börjar hantera andra råvaror.

Även på en utfärd ska du se till att de kärl och redskap som används för matlagning är rena. I smutsiga redskap kan början till en besvärlig magsjuka gömma sig. Matrester, fett och mjölk som har lämnat kvar i kärl härsknar lätt, särskilt under den varma årstiden, och de kan senare sprida bakterier till den mat som tillreds.

Använd olika redskap för tillredning av olika maträtter, eller tvätta redskapen mellan de olika arbetsmomenten. Se även till att diskvattnet är rent! En avbruten diskborste och lite biologiskt nedbrytbart diskmedel är lätta att bära.

En kopp står på sanden, i koppen finns bestick.

Checklista för god hygien på utfärden

  • Tvätta alltid händerna före matlagning och måltider samt efter toalettbesök.
  • Packa matvarorna med rena händer i rena påsar eller kärl.
  • Packa endast ner livsmedel med bra hållbarhet, och ät först de livsmedel som lättast blir dåliga.
  • Förvara torra livsmedel torrt, kalla livsmedel kallt och ät varm mat så länge den är varm på utfärden.
  • Använd rent vatten vid matlagning, eller koka vattnet före det används.
  • Hantera kött och fisk med olika redskap, eller tvätta redskapen före du använder dem för tillredning av andra råvaror.
  • Diska kärl och matlagningsredskap direkt efter måltiden.
  • Förvara livsmedel utom räckhåll för djur, till exempel upphängda i en trädgren eller på väggen i en raststuga. Matvarorna kan packas i en paddlingsväska, som är kompakt, vattentät och lätt att hänga upp. Om en mus, sork eller något annat djur har levt om bland maten, ät inte längre av den!
  • Ät inte mat eller dryck som du misstänker att är förstörd.

Läs mer

Ge akt på hygienen

Du tvättar väl inte dina händer eller kärl i stugornas dricksvattenämbar eller vattenposter. Du fyller säkert inte heller din vattenflaska ovanför vattenämbaret.