Friluftsmat genom torkning

Varför är det bra att själv torka sin egen friluftsmat?

När maten torkas avlägsnas fukten ur maten. I torkad mat växer inte mikrober, vilket gör att maten inte kan bli dålig. Att torka mat är enkelt och kan lätt göras nästan var som helst.

Torkade produkter behåller sin smak, färg och sina näringsämnen bra. De är enkla och lätta att transportera, tar lite plats och håller i åratal om de tillreds och förvaras på korrekt sätt.

Genom att själv torka din turmat får du mångsidigare måltider sett till smak och näringsvärde, och du tröttnar inte på maten ens på en längre tur. Genom att själv torka sparar du även pengar och minskar förpackningsavfallet.

Nästan vad som helst kan torkas: kött, fisk, ost, ägg, rotfrukter, frukter, bär och puréer. Torkade råvaror väger betydligt mindre än färska och tar mindre plats i ryggsäcken. Därför torkas alla råvaror som kan torkas före vandringen.

Torka hellre för mycket än för lite när du torkar mat (förutom kött som inte har så lång hållbarhet). Torkade produkter har lång hållbarhet, och du kan spara dem till nästa utfärd.

Du behöver dock inte tillreda all din friluftsmat genom att torka själv, utan du kan komplettera färdiga måltider så att de blir mer välsmakande och näringsrika genom att tillsätta ingredienser som du har torkat själv. Till exempel i färdiga påssoppor kan torkad köttfärs och dina favoritgrönsaker tillsättas för att göra dem mer mättande och ge mer smak.

Läs mer