Friluftsmat enligt säsong

All växtbaserad mat växer i naturen under en viss säsong. Under säsongen är grönsakerna, bären och frukterna som färskast och deras smak och struktur som bäst.

Under säsongen är grönsakerna, bären och frukterna som färskast. Bild: Inka ValtamoI Finland är växtperioden kort och färska, närproducerade grönsaker finns tillgängliga endast under en kort period. På hösten och vintern kan man i Finland äta färska rotfrukter och äpplen samt frysta bär. Utanför växtperioden behöver en hälsosam och allsidig kost kompletteras med utländska, importerade produkter, men välj även då produkter enligt säsong.

Det är bra att utnyttja årets säsonger när man gör friluftsmat genom att torka livsmedel. Torkad mat håller bra och kan vänta på nästa utfärd även en längre tid. Friluftsmatens årsklocka anger när det är bra att ta tillvara och torka ett visst livsmedel.

Friluftsmatens årsklocka

Vårens säsongsmat är:

  • odlade svampar
  • rabarber
  • sparris
  • tidig potatis
  • björksav
  • gädda, abborre och strömming
  • vilda grönsaker och skott     

Sommarens säsongsmat är:

  • rova, rädisa och morot
  • knipplök och gräslök
  • sockerärter
  • frilandsodlade salladssorter och örter
  • blomkål, broccoli och tidig kål
  • jordgubbar, hallon, vinbär och blåbär
  • gös, abborre

Höstens säsongsmat är:

  • blomkål, broccoli, kinakål, brysselkål
  • rödbeta, rova och alla rotfrukter
  • frilandsgurka
  • majs
  • äpple
  • bär och svampar
  • strömming, kräftor, siklöja, sik, gädda
  • älg, and    

Vinterns säsongsmat är:

  • vit-, röd- och savojkål
  • morot, kålrot, palsternacka, rödbeta, rotselleri
  • torkade och frysta ärter, bönor
  • gös, lake, siklöja
  • hare, ripa

Läs mer