Laviner

En lavin är ett fenomen där stora snömassor rasar ner för en sluttning. Det finns två huvudtyper av laviner: snöflakslaviner och lössnölaviner. Snöflakslaviner är vanligare. Snö lossnar då som stora flak så att antingen en eller flera skikt av snö bryts loss och glider ner över det underliggande snölagret. Lössnölaviner är däremot vanliga i de höga Alperna, där det kan snöa stora mängder torr snö under en kort tid. Dessa laviner startar från en punkt men sprider sig neråt och utåt sidorna.

Det förekommer varje år laviner i Finland. I Norge och Sverige är laviner betydligt vanligare än hos oss, och i Alperna förekommer laviner mer eller mindre dagligen. Årligen dör tiotals människor i lavinolyckor. Rentav 90 % av de laviner som har krävt människoliv har utlösts av människan.

Utred sannolikheten för laviner

Ta reda på lavinrisken med hjälp av lavinprognoser, som dagligen publiceras av Meteorologiska institutet i Finland (sv.ilmatieteenlaitos.fi), Norges Geotekniske Institutt (www.ngi.no, på norska) och på de rikssvenska webbsidorna Snörapporten (snorapporten.se). Du kan också höra sig för om laviner av lokala inkvarteringsföretag som känner till de lokala förhållandena.

Gör också egna observationer av risken för laviner, för förhållandena i terrängen kan vara helt annorlunda än vid skidcentren.