Aktuellt i Repovesi

17.1.2024, uppdaterad 31.5.2024
Lapinsalmens bro i Repovesi nationalpark är tillfälligt stängd. Vandrarare ombeds att anlända till Repovesi nationalpark via parkeringsplatserna vid Tervajärvi och Saarijärvi. Från Lapinsalmi kan du nå lederna med linfärjan Ketunlossi och övergångsbåten, vars tidtabeller finns på vår webbplats under avsnittet 'aktuellt'.

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för terrängbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.

Vandring aktuellt
Lapinsalmi bro är stängt - Gratis övergångsbåt över Lapinsalmi under högsäson. 
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Kollektivtrafikförbindelser under sommarsäsongen 2024

(Publicerad 6.5.2024)

Under sommarsäsongen finns bra kollektivtrafikförbindelser till Repovesi nationalpark. Omfattande instruktioner om hur du tar dig till Repovesi, vare sig det är med kollektivtrafik, privat bil eller med vatten, finns på nationalparkens Ankomst-sida.

Under 2024 kommer vissa tågtjänster (via vr.fi) också att stanna vid Hillosensalmi från den 29 april till den 26 oktober:

  • IC 63, avgående från Helsingfors kl. 08:19 och stannar vid Hillosensalmi kl. 10:13.
  • IC 68, avgående från Kuopio kl. 14:20 och stannar vid Hillosensalmi kl. 16:42.

Från tågstationen är det 9 km till Lapinsalmi i nationalparken och cirka 3 km med vatten till Karhulahti. Lapinsalmi kan nås exempelvis med lokala busslinjer 15, 15A och 15B, samt 5, som väntar på ankommande tåg (via kouvola.digitransit.fi). Bussbiljetter behöver inte köpas i förväg. 

Du kan också boka en vattentaxi för att åka direkt till hjärtat av nationalparken, till exempel till Karhulahti eller Kuutinkanava. Vattentaxitjänster erbjuds av företag som KuutinKolo och Seikkailuviikari.

Många entreprenörer hyr också ut cyklar eller kanoter. Se alltid till att ordna leveransen av hyrutrustning eller en vattentaxi i förväg.

Under sommaren erbjuder bussar 5, 15A och 15 från Kouvola tågstation tillgång till Repovesi. Från Mäntyharju station finns kanot-, vandrings- och mountainbikeleder till Repovesi nationalpark

Vandring aktuellt

(Uppdaterad 31.5.2024)

Vi samlar aktuella friluftslivsrelaterade ärenden i denna uppdaterade text.

Lapinsalmi bron är stängt. Lapinsalmi-bron är stängd för vandrare tills vidare. Bron stängdes i januari, varefter förberedelser har gjorts för dess reparation eller förstärkning. Lapinsalmi bron stängdes eftersom bedömningar visar att starka vindar kan orsaka skador på bron, och bronns säkerhet kan för närvarande inte garanteras fullt ut. Bron är stängd tills de bärande strukturerna kan förstärkas. 

Ketunlossi färjan har tagits i bruk. Men färjan blir lätt trång och vid en fel situation tar det lång tid innan hjälp kommer. Om du har bråttom rekommenderar vi att du börjar din resa från Saarijärvi eller Tervajärvi.

Under högsäsong finns det också en gratis övergångsbåt med förare som trafikerar över Lapinsalmi. Båten kör mellan bryggan vid Lapinsalmi parkeringsplats och bryggan vid Lapinsalmi eldstad.

Övergångsbåten trafikerar över Lapinsalmi från 1 juni till 31 augusti 2024 enligt följande schema:
Juni: lördag till söndag kl. 10–18
Juli: varje dag kl. 10–18
ugusti: lördag till söndag kl. 10–18

Vandring i Repovesi sker under sommarförhållanden. Klippor, rötter på stigarna och träkonstruktioner kan vara hala efter regn. Vi rekommenderar att vandrare i Repovesi bär robusta, halkfria skor som vandrings- eller trekkingskor.

Uthyrningssäsongen 2025 börjar i november 2024

(10.4.2024)

I Repovesi nationalpark finns det uthyrningsstugor och uthyrningseldstäder som är tillgängliga för bokning genom Metsähallitus Eräluvat onlinebutik. Onlinebutiken kommer att genomgå renoveringar under 2024. Därför kommer försäljningen för uthyrningssäsongen 2025 att börja undantagsvis i november 2024.

Du kan hitta uthyrningskalendrar för 2024 och stugpresentationer som vanligt i utinaturen.fi/stugor.

Respektera boendets frid

(Uppdaterad 10.4.2024)

Det finns många stugor i Repovesi-området som ingår i boendets frid.
Även uthyrningsstugor, tält, hängmattor och andra boenden ingår i boendets frid. Ge stugägare och trötta medvandrare möjlighet att sova och njuta av naturens frid.

Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Sommarstugor bör inte användas till exempel som genomfart eller camping. Inom Repovesi nationalparks område och dess närhet finns flera sommarstugor. Boendets frid gäller också när stugans invånare inte är på plats. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

Brunnarna i Repovesi är i bruk

(Uppdaterad 10.4.2024)

I oktober 2023 upptäcktes att vattnet från Kuutinkanavans brunn hade en kraftig järnsmak och doft. Vattnet har även en brunaktig färg. Att dricka vattnet är kanske inte särskilt behagligt, så vi rekommenderar att fylla flaskorna från andra brunnar eller använda en vattenfilter.

Alla brunnarna i Repovesi funkar, men vattnet från Kuutinkanava-brunnen lukta och smaka starkt av järn. Vattnets färg är också brunaktig. Dricksvatten är inte nödvändigtvis särskilt trevligt, så vi rekommenderar att du fyller dricksflaskorna från andra brunnar eller använder ett vattenfilter.

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 10.4.2024)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 10.4.2024)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten
 

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2023)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 3,1, julkaisut.metsa.fi, på finska)

Privata stugstränder

Nyheter från Repovesi

Tips för vandraren

Kniv och ved

Att göra upp eld: Friluftslivets ABC.