Vandring aktuellt
Med buss och tåg till nationalparken i sommarsäsongen 2023
En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Vandring aktuellt


(Uppdaterad 1.2.2023)

Det finns inget vinterunderhåll på Repovesis rutter. Det ligger det cirka 30 cm snö i terrängen nt. I allmänhet förblir de flesta rutter ganska väl upptrampade under hela snösäsongen. 

Parkeringsplatserna och de vägar som leder dit underhålls och plogas vintern igenom.Det finns inget vinterunderhåll på Repoves vandringsleder. I allmänhet förblir de flesta rutter ganska väl upptrampade under hela snösäsongen. Det finns inga skidspår i nationalparken.

Undvik att gå på is. Särskilt Kapiavesi har gott om växlande strömmar som försvagar isen underifrån. Använd Lapinsalmi bron för att korsa Kapiavesi.

Var beredd på mörker och hala vandringsförhållanden. Vandringsskor eller varma stövlar är det rätta valet. Ta med dig en lampa även om du bara ska på en dagsutflykt. Skymningen kan överraska dig och det finns ingen belysning i nationalparket. 

Alla brunnar är i bruk. Vatten är drickbart utan att koka.

Vänligen respektera integriteten för sommarstugor och andra fastigheter. Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

Med buss och tåg till nationalparken sommarsäsongen 2023

(Publicerad 1.2.2023)

Under sommarsäsongen har Repovesi National Park utmärkta allmänna kommunikationer. Sommarsäsongen 2023 kan nationalparken nås med tåg såväl som med buss. Vi kommer att uppdatera denna text och nationalparkens Ankomst sida med mer detaljerad information så snart den är bekräftad.

Den mycket populära tågförbindelsen till Hillosensalmi kommer att fortsätta under sommarsäsongen 2023. Tåget stannar vid Hillosensalmi från 29.4. två gånger om dagen: IC 63 från Helsingfors ca 10:20 och IC 9 från Kuopio kl 16:40. Vi kommer att veta exakta tider när biljetterna släpps. Biljetter till hållplatsen Hillosensalmen mellan Helsingfors-Kuopio-Helsingfors säljs första veckan i februari. Transporten vidare från Hillossensalmi till nationalparken, till infarten till Lapinsalmi, är ännu inte bekräftad, men vi kommer att uppdatera här med mer information så snart vi får information.

Dessutom stannar några av Kouvolas lokala transportvägar vid Lapinsalmi under sommarsäsongen. Vi kommer att uppdatera mer detaljerad information här när vi får information

Du hittar sammanställda instruktioner för att komma till Repovede, både med allmän bil och med vatten, på nationalparkens Ankomst sida.

Brunnarna i Repovesi

(Uppdaterad 9.1.2023)

Alla brunnarna i Repovesi funkar. 

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.

En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik

(Uppdaterad 11 november 2022)

Alla hyrskåtor (Määkijä, Lojukoski, Karhulahti och Mustavuori), Valkjärvi hyreslägerområde och Tolosentalo flyttas till Forststyrelsens egen webbutik och webbplats. Du hittar dem nu på utinaturen.fi. Bokningskalendern för november-december 2022 och 2023 är öppen på Eräluvat webbshop.

Tervarumpu Oy:s hyresstugor, d.v.s. Kuutinkämppä, Pihkapirtti och Savottakämppä, kan hyras via företagets egen hemsida tervarumpu.fi (på finska och engelska).

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 22.8.2022)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 09.11.2022)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten

Risk för skogsbrand gräsbrand har utfärdas

(Uppdaterad 9.8.2022)

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.

Tillåtet och förbjudet.

Då varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand har utfärdas

(Uppdaterad 22.6.2022)

Det är förbjudet att göra upp öppen eld då varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand har utfärdats.

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2022)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 2430 kb, julkaisut.metsa.fi)

Privata stugstränder

Var försiktig på spångstigar i dåligt skick

(Uppdaterad 25.6.2021

Vandrare bör vara extra försiktiga när de rör sig på gamla spångstigar i dåligt skick. En stor del av parkens 15-30 år gamla spänger sjunger på sista versen och har börjat murkna. Sådana här spångstigar finns framför allt längs rutten Talas-Kuutinkanava, Katajavuori-leden, Mustalampi strandstig och i Kirnuhuoko. Även vid vissa andra leder finns det spänger som är i dåligt skick. Avsikten är att spångstigarna repareras inom ett par år.

Nyheter från Repovesi