Aktuellt i Repovesi

17.1.2024
Lapinsalmens bro i Repovesi nationalpark är tillfälligt stängd. Vandrarare ombeds att anlända till Repovesi nationalpark via parkeringsplatserna vid Tervajärvi och Saarijärvi.

Vandring aktuellt
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Vandring aktuellt

(Uppdaterad 10.4.2024)

Vi samlar aktuella friluftslivsrelaterade ärenden i denna uppdaterade text.

Lapinsalmi bro är stängt. Lapinsalmi-bron är stängd för vandrare tills vidare. Bron stängdes i januari, varefter förberedelser har gjorts för dess reparation eller förstärkning. Reparationsarbetet kommer att påbörjas under våren. Målet är att ha bron tillgänglig för vandrare till midsommar.

Lapinsalmi-bron stängdes eftersom bedömningar visar att starka vindar kan orsaka skador på bron, och bronns säkerhet kan för närvarande inte garanteras fullt ut. Bron är stängd tills de bärande strukturerna kan förstärkas. Tills dess är tillgången till nationalparken endast möjlig genom parkeringsområdena Saarijärvi och Tervajärvi.

Det finns lite snö på marken. Sjöarna är fortfarande frusna, men det är inte säkert att gå på isen. Förändrade strömmar försvagar isen svag och opålitlig under vintern, särskilt i Kapiavesi-sjön. Lapinsalmi-bron är det enda sättet att korsa Kapiavesi-sjön. Ketunlossi-färjan är stängd för vintern.

Var beredd på mörker och hala vandringsförhållanden. Vandringsskor med greppande sulor eller vinterkängor är det rätta valet. Ta med en lampa, även om du bara ska på en dagsutflykt. Skymningen kan överraska dig och efter mörkrets inbrott kan skogen vara kolsvart. Repovesi har ingen belysning alls.

Uthyrningssäsongen 2025 börjar i november 2024

(10.4.2024)

I Repovesi nationalpark finns det uthyrningsstugor och uthyrningseldstäder som är tillgängliga för bokning genom Metsähallitus Eräluvat onlinebutik. Onlinebutiken kommer att genomgå renoveringar under 2024. Därför kommer försäljningen för uthyrningssäsongen 2025 att börja undantagsvis i november 2024.

Du kan hitta uthyrningskalendrar för 2024 och stugpresentationer som vanligt i utinaturen.fi/stugor.

Respektera boendets frid

(Uppdaterad 10.4.2024)

Det finns många stugor i Repovesi-området som ingår i boendets frid.
Även uthyrningsstugor, tält, hängmattor och andra boenden ingår i boendets frid. Ge stugägare och trötta medvandrare möjlighet att sova och njuta av naturens frid.

Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Sommarstugor bör inte användas till exempel som genomfart eller camping. Inom Repovesi nationalparks område och dess närhet finns flera sommarstugor. Boendets frid gäller också när stugans invånare inte är på plats. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

Brunnarna i Repovesi är i bruk

(Uppdaterad 10.4.2024)

I oktober 2023 upptäcktes att vattnet från Kuutinkanavans brunn hade en kraftig järnsmak och doft. Vattnet har även en brunaktig färg. Att dricka vattnet är kanske inte särskilt behagligt, så vi rekommenderar att fylla flaskorna från andra brunnar eller använda en vattenfilter.

Alla brunnarna i Repovesi funkar, men vattnet från Kuutinkanava-brunnen lukta och smaka starkt av järn. Vattnets färg är också brunaktig. Dricksvatten är inte nödvändigtvis särskilt trevligt, så vi rekommenderar att du fyller dricksflaskorna från andra brunnar eller använder ett vattenfilter.

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 10.4.2024)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 10.4.2024)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten
 

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2023)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 3,1, julkaisut.metsa.fi, på finska)

Privata stugstränder

Nyheter från Repovesi

Tips för vandraren

Snöig tallgren.

På vintern bör du hålla telefonen varm och ha en reservströmkälla med dig. Se även andra tips för vinterutflykt: Friluftslivets ABC.