Vandring aktuellt
En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Vandring aktuellt


(Uppdaterad 17.11.2022)

Var beredd på mörker och hala vandringsförhållanden. Regn och nedfallna löv gör både klipporna och stigarna hala. Vandringsskor med greppsula, längdsneakers eller stövlar är det rätta valet. Ta med dig en lampa även om du bara ska på en dagsutflykt. Skymningen kan överraska dig och efter mörkrets inbrott är skogen kolsvart. Repovesi har ingen belysning alls.

Ketunlossi-färjan kommer att vara stängd för vintern den 18 november. Ketunlossi är inlåst på stranden för vintern när temperaturerna sjunker till minussidan mer permanent och vattnet är så kallt att det riskerar att frysa färjans mekanism.

Det finns inget vinterunderhåll på Repovesis rutter. För närvarande finns det ingen snö på marken. I allmänhet förblir de flesta rutter ganska väl upptrampade under hela snösäsongen. Kivisilmäntie/Kuismantie, som går genom parken, ska plogas. Parkeringsplatserna och de vägar som leder dit underhålls och plogas vintern igenom.

Tervajärvi parkeringsplats kommer att vara ur bruk lite längre tid än planerat. Lapinsalmi och Saarijärvi parkeringsplatser är i normal användning. Ska du till exempelvis Koppelonkierros eller Tervajärvi för att paddla, ligger Lapinsalmi parkering närmast Tervajärvi. Från Lapinsalmi till Tervajärvi är det ca 4 km och till Koppelonkierros 3 km via Ketunlossi.

Alla brunnar är i bruk. Vatten är drickbart utan att koka.

Vänligen respektera integriteten för sommarstugor och andra fastigheter. Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

Brunnarna i Repovesi

(Uppdaterad 17.11.2022)

Alla brunnarna i Repovesi funkar. 

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.


En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik

(Uppdaterad 11 november 2022)

Alla hyrskåtor (Määkijä, Lojukoski, Karhulahti och Mustavuori), Valkjärvi hyreslägerområde och Tolosentalo flyttas till Forststyrelsens egen webbutik och webbplats. Du hittar dem nu på utinaturen.fi. Bokningskalendern för november-december 2022 och 2023 är öppen på Eräluvat webbshop.

Tervarumpu Oy:s hyresstugor, d.v.s. Kuutinkämppä, Pihkapirtti och Savottakämppä, kan hyras via företagets egen hemsida tervarumpu.fi (på finska och engelska).

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 22.8.2022)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 09.11.2022)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten

Risk för skogsbrand gräsbrand har utfärdas

(Uppdaterad 9.8.2022)

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.

Tillåtet och förbjudet.

 

Då varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand har utfärdas

(Uppdaterad 22.6.2022)

Det är förbjudet att göra upp öppen eld då varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand har utfärdats.

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.

 

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2022)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 2430 kb, julkaisut.metsa.fi)

Privata stugstränder

Var försiktig på spångstigar i dåligt skick

(Uppdaterad 25.6.2021

Vandrare bör vara extra försiktiga när de rör sig på gamla spångstigar i dåligt skick. En stor del av parkens 15-30 år gamla spänger sjunger på sista versen och har börjat murkna. Sådana här spångstigar finns framför allt längs rutten Talas-Kuutinkanava, Katajavuori-leden, Mustalampi strandstig och i Kirnuhuoko. Även vid vissa andra leder finns det spänger som är i dåligt skick. Avsikten är att spångstigarna repareras inom ett par år.

Nyheter från Repovesi