Kontrollera varningarna

Då det råder varning för skogs- eller gräsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.

Vandring aktuellt
Med buss och tåg till nationalparken i sommarsäsongen 2023
En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik
Brunnarna i Repovesi är i bruk
Användningen av icke-komposterande toaletter

Vandring aktuellt

(Uppdaterad 30.8..2023)

Alla brunnar är i bruk. Vatten är drickbart utan att koka.

Vi samlar aktuella friluftslivsrelaterade ärenden i denna uppdaterade text.

På Repovesi utförs friluftsliv under vanliga sommarförhållanden. Efter regn kan klippor och rötter på stigarna vara hala. Vi rekommenderar alltid stadiga skor som terrängjoggingskor för dem som utför friluftsliv på Repovesi.

Skydda dig lämpligt mot myggor och andra stickande insekter. Ofta räcker det att välja tillräckligt skyddande klädsel. Du kan också använda insektsavstötande medel som appliceras på huden eller som sprayas. Observera att användning av avdunstande medel som Thermacell är förbjuden överallt när man är ute i naturen.


Respektera boendets frid

(Uppdaterad 30.8.2023)

Det finns många stugor i Repovesi-området som ingår i boendets frid.
Även uthyrningsstugor, tält, hängmattor och andra boenden ingår i boendets frid. Ge stugägare och trötta medvandrare möjlighet att sova och njuta av naturens frid.

Tänk på att det finns flera privatägda stugor i och i närheten av Repovesi nationalpark. Sommarstugor bör inte användas till exempel som genomfart eller camping. Inom Repovesi nationalparks område och dess närhet finns flera sommarstugor. Boendets frid gäller också när stugans invånare inte är på plats. Håll om möjligt ett avstånd på minst 50 meter från stränderna som hör till dessa sommarstugor. På så sätt kan alla njuta av den magnifika utsikten över sjön i lugn och ro.

Med buss och tåg till nationalparken sommarsäsongen 2023

(Uppdaterad 24.4.2023)

Under sommarsäsongen har Repovesi National Park utmärkta allmänna kommunikationer. Sommarsäsongen 2023 kan nationalparken nås med tåg såväl som med buss. Du hittar sammanställda instruktioner för att komma till Repovesi, både med allmän bil och med vatten, på nationalparkens Ankomst sida.

Under hela året är de närmaste tågstationerna till Repovesi nationalpark Mäntyharju (47 km) eller Kouvola (55 km). Under 2023 kommer vissa tågtjänster också att stanna vid Hillosensalmi från den 29 april till den 28 oktober:
IC 63, som avgår från Helsingfors kl 8:19 (från och med 19 juni 2023 kl 8:15) och stannar vid Hillosensalmi kl 10:13.
IC 68, som avgår från Kuopio kl 14:20 och stannar vid Hillosensalmi kl 16:42.

Från tågstationen är det 9 km till Lapinsalmi och cirka 3 km med vatten till Karhulahti. Du kan nå Lapinsalmi med lokala bussar 15, 15A och 15B, samt 5, som väntar på tågankomster (kouvola.digitransit). Du kan betala bussbiljetten antingen kontant eller med biljetter från Waltti-systemet.
Du kan också ordna med en båttaxitur, som kan ta dig direkt till nationalparkens hjärta, som Karhulahti eller Kuutinkanava. Båttaxitjänster erbjuds av KuutinKolo och Seikkailuviikari. Många företagare hyr också ut cyklar eller kanoter. Se alltid till att ordna med hyra av utrustning eller båttaxi i förväg.

Risk för gräsbrand har utfärdas

(Uppdaterad 24.4.2023)

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.

Tillåtet och förbjudet.

Det är förbjudet att göra upp öppen eld då varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand har utfärdats.

Man måste vara extremt varsam med eld i naturen! Alltid kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi). Den som gör upp eld, ansvarar av den. Förbudet gäller inte Lapinsalmi ach Kuutinkanava eldplatser med tak och fast rökkanal eller eldstader i hyreskåtor.
 

Brunnarna i Repovesi

(Uppdaterad 9.4.2023)

Alla brunnarna i Repovesi funkar. 

Enligt undersökningar (2021) är vattnet drickbart i brunnarna och behöver inte längre kokas i Repovesi området. Det förekommer lite färg och smak förändringar i Määkijä, Lojukoski och Kuutinkanava. I Valkjärvi förekommer det starka färg- och smakförändringar. Mer specifik information finns på infotavlor vid brunnarna.

Kom ihåg att tvättä dig själv och dina redskap ungefär 5 meter bort från brunnar eller vattendrag.

 

En del av hyresfastigheterna har flyttat till Eräluvat webbutik

(Uppdaterad 11.11.2022)

Alla hyrskåtor (Määkijä, Lojukoski, Karhulahti och Mustavuori), Valkjärvi hyreslägerområde och Tolosentalo flyttas till Forststyrelsens egen webbutik och webbplats. Du hittar dem nu på utinaturen.fi. Bokningskalendern för november-december 2022 och 2023 är öppen på Eräluvat webbshop.

Tervarumpu Oy:s hyresstugor, d.v.s. Kuutinkämppä, Pihkapirtti och Savottakämppä, kan hyras via företagets egen hemsida tervarumpu.fi (på finska och engelska).

Påminnelse för besökare i Olhava

(Uppdaterad 22.8.2022)

Olhava är förutom en ståtlig landskapsplats också en av Finlands bästa klätterklippor. 
När du besöker Olhava, kom ihåg att det kan finnas klättrare nere på klippväggen. Släng därmed ALDRIG ner något från klippan. En sten eller ett annat föremål som faller eller kastas uppifrån berget kan orsaka oåterkallelig och allvarlig skada!

Användningen av icke-komposterande toaletter

(Uppdaterad 09.11.2022)

I Repovesi finns det icke-komposterade toaletter vars tömningsintervall är längre och vars avfall hanteras bland annat till gödsel. För att ventilationen i utedassen ska fungeras och luktproblem ska minimeras, måste man minnas två saker:

1) Stäng locket efter användningen

2) Placera varken något extra eller bioavfall till toaletten
 

Bästa båtförare och paddlare

(Uppdaterat 5.6.2022)

Du kommer ju ihåg att det finns många privatägda sommarstugor inom och i närheten av Repovesi nationalpark. Försök hålla dig på minst 50 meters avstånd från stugornas stränder. På det sättet får alla njuta av de vackra sjölandskapen i fred.

De privata stugstränderna är markerade med rött på kartan. Karta (pdf, 2430 kb, julkaisut.metsa.fi)

Privata stugstränder

Nyheter från Repovesi