Aktiviteter i Repovesi

17.1.2024, uppdaterad 31.5.2024
Lapinsalmens bro i Repovesi nationalpark är tillfälligt stängd. Vandrarare ombeds att anlända till Repovesi nationalpark via parkeringsplatserna vid Tervajärvi och Saarijärvi. Från Lapinsalmi kan du nå lederna med linfärjan Ketunlossi och övergångsbåten, vars tidtabeller finns på vår webbplats under avsnittet 'aktuellt'.

Repovesi nationalpark lockar till vandring, friluftsliv, klättring, paddling och till att njuta av vackra vyer i det ovanligt branta klipplandskapet. Snart börjar äventyret!

Kom ihåg att det är förbjudet att vistas på Pahkajärvi skjutområde i parkens östra del.

Fotvandring och vandringsturer

Repovesi nationalpark är ett klassiskt och populärt mål för vandringar och utflykter. I parken finns det sammanlagt ca 45 km markerade leder, från Ketunlenkki (3,5 km) till Kaakkurin kierros (26 km). Här finns allt från korta stigar som är tillgängliga till krävande klättring upp på höga branter för den som har god kondition. En dagsutfärd kan även kombineras med paddling, rodd eller en guidad fisketur.

Två vandrare går på spångarna i den somriga skogen.

Repovesi kan du även gå på vildmarksturer som varar flera dagar. Ytterligare information om de leder som upprätthålls av Mäntyharju kommun (mantyharju-repovesi.com), på finska.

Sevärdheter och vyer

I Repovesi blir besökaren bortskämd med vackra vyer. Från Olhavanvuori stupar den 50 meter höga klippväggen lodrätt neråt vid dina fötter. På Olhavanlampis strand kan du följa hur skickliga och våghalsiga klättrare tar sig uppför klippan.

Från utsiktstornet i Mustalamminvuori kan man vid klart väder se ut över nästan hela Repovesi. I Katajavuori klättrar man praktiskt taget upp i himlen. Trappan går längs en nästan lodrät klippvägg. Också från strandklipporna i Tolosenvuori och Tervajärvi har man fin utsikt. Till Kirnuhuoko ska man gå om man vill känna sig riktigt liten. Mellan de branta klippväggarna har naturen format ett bo.

Den gamla flottningsrännan i Kuutti kanal är ett tjärdoftande minne från stockflottartiden.

Den nya Lapinsalmi bron erbjuder en upplevelse på 12 m höjd. Bron är 55 m lång.

Den branta bergsväggen reser sig ur sjön. Ovanpå sjön svävar morgondimman.

Paddling och rodd

Utforska Repovesis branta klippor från vattnet. Här kan du även göra långa paddlings- och roddturer och hyra utrustning, bland annat kanoter och kyrkbåtar. Landstigningen underlättas av de många kanotbryggorna som finns i anslutning till eldplatserna. Paddla till exempel rutten mellan Mäntyharju och Repovesi (50 km) (mantyharju-repovesi.com), på finska.

Obs! Du rör dig väl inte för nära privata stugstränder under båtfärden! Håll ett avstånd på minst 50 meter. Karta (pdf 3,2 Mb, julkaisut.metsa.fi, på finska)

En besökare paddlar i Repovesi. Sjön ligger spegelblank.

Övriga aktiviteter

Skidåkning:  Man kan njuta av skidåkning i terrängen så länge man håller sig utanför de områden som omfattas av vistelseförbud. Kom ihåg att det i Repovesi finns många strömmande vattendrag som försvagar isen. Under vintern varierar platserna där vattnet strömmar.

Fiske: Allemansrätten ger dig rätt att meta och pilka förutom i det område där vistelseförbud gäller.

Handredskapsfiske är tillåtet med ett spö förutom i det område där vistelseförbud gäller. För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 69 år betala en fiskevårdsavgift (eräluvat.fi). Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Fisketillstånd för andra vattendrag än de som ägs av staten och UPM-Kymmene kan köpas av de lokala fiskelagen via Orilampi semestercenter.

Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi.

Klättring: Olhavanvuori, som är ca 50 m högt, är Finlands bästa ställe för klippklättring. Enligt fornminneslagen är klättring förbjudet i närheten av hällmålningen i Olhavanvuori. Det är också förbjudet att sätta fast nya kilar och borrbultar i berget. Det är inte tillåtet att klättra på andra klippor i området, eftersom bergsvegetationen lätt tar skada. Ytterligare information om säker klippklättring och firning.

Två bergsklättrare iklädda klättringsutrustning står på klippan.

Snöskoturer: Med snöskor kan man ta sig fram i vinterterrängen utanför de uppdragna skidspåren och även klättra uppför branta sluttningar.

Bär- och svampplockning: Ta till vara blåbär, lingon, kantareller, rödbrun stensopp, kremlor och pepparriskor. Trattkantarellerna trivs i fuktiga norrsluttningar. Man får plocka bär och svamp överallt förutom i de områden där vistelseförbud gäller.

Cykling: Cykla genom parken t.ex. längs Kuismantie och testa din kondition i den kuperade terrängen. Det tillåtet att cykla på områdets vägar samt på vissa hänvisade rutter, se karta (pdf 3,2 Mb, julkaisut.metsa.fi, på finska), på finska och på engelska).

En cyklist kör längs en sandväg som kantas av skog. På cykelns pakethållare finns fulla cykelväskor.

  • Långfärdsskridskoåkning: Susa fram över blakfrusna sjöar på långfärdsskridskor. Kom ihåg att strömmande vatten försvagar isen och att platserna där vattnet strömmar varierar vintertid. Ytterligare information om säker långfärdsskridskoåkning.
  • Gruppguidningar: Våra samarbetspartner ordnar bland annat guidade vandrings- och paddlingsturer samt middagar i terrängen. Läs mer
  • Bad, simning: De bästa badplatserna finns nära parkeringsplatsen i Tervajärvi, i Määkijä, vid eldplatsen i Lapinsalmi och vid Kuutti kanal. På området finns ingen allmän badstrand. 
  • Frivilligarbete: Som volontär får du njuta av det vackra landskapet i Repovesi och utföra värdefullt arbete för att bevara Finlands vackraste natur. Föreningen Pro Repovesi ry utför ett aktivt arbete i nationalparken.