Aktiviteter i Puurijärvi och Isosuo

12.4.2019
Av säkerhetsskäl är tornet i Isosuo stängt tillsvidare.

  Besök sevärdheter och utsiktsplatser    

Puurijärvi och Isosuo nationalpark är ett fågelparadis mitt i det historiska kulturlandskapet i Satakunta. Gör en dagsutfärd och ta en tur i naturen.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fågelskådning

I nationalparkens fågeloas finns det tid att stanna upp, titta och lyssna. Gå upp i det täckta fågeltornet i Kärjenkallio, som är ett av de högsta i Norden. I tornet ryms ca 50 personer på en gång. I Mutilahti i södra delen av Puurijärvi och i Ahvenus i den norra delen finns det fågeltorn som är cirka fyra meter höga. Även i Isosuo finns det ett naturtorn.

Bild: Ari Ahlfors

De vanligaste fågelarterna på parkens myrar är ängspiplärka och gulärla. På myrarna häckar också många vadarfåglar, bland annat ljungpipare och grönbena. Isosuo har den rikaste fågelfaunan i parken.

Naturstigar

I den norra delen av Isosuo myrmark finns en naturstig (2 km) med informationstavlor som berättar om myrmarkens dolda liv. Invid naturstigen står ett 4 m högt naturtorn där man kan gå upp för att beundra landskapet och fågellivet. Från naturstigen förgrenar sig en stig som går till torvladan (100 m).

 

Övriga aktiviteter 

  • Geocaching: Förutom fåglar kan man också spana efter geocacher i nationalparken.
  • Skidåkning: Dra upp ett eget skidspår i nationalparkens snölandskap. Man får åka längdskidor i parken, men det finns inga preparerade spår. På områdena i Puurijärvi och Korkeasuo som berörs av begränsningar är det förbjudet att röra sig under tiden 1.2–30.11.
  • Sevärdheter och vyer: Invid spångstigen i Isosuo finns en torvlada där torvbrytningens historia presenteras. De bästa utsiktsplatserna är utsiktsplattformen nära informationstavlan på vägen till Kärjenkallio fågeltorn, fågeltornet i Kärjenkallio, naturtornet i norra delen av Isosuo och fågeltornen i Mutilahti och Ahvenus.
  • Bär- och svampplockning: Plocka syrliga tranbär på myren om hösten eller saftiga blåbär i skogsbrynet.
  • Paddling: Kom till Puurijärvi och Isosuo nationalpark med kanot längs Kumo älv och Ala-Kauvatsanjoki så får du en rik upplevelse. En paddlingsguide för området finns att få i stadshuset i Kumo. Man kan också ro i åarna. Vid eldplatsen i Ala-Kauvatsanjoki finns båtbryggor.
  • Fotvandring: I parken finns tre markerade leder (0,5–2 km) som leder till fågeltornen. Längs stigarna får du lära dig mer om livet, fåglarna och växterna på myren.
  • Bad, simning: Den bästa platsen att ta sig ett dopp är vid bryggan i Ala-Kauvatsanjoki. Det finns ingen allmän badstrand i parken.

Puurijärvi. Bild: Laura Lehtonen.

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Puurijärvi-Isosuo.