Sevärdheter i Oulanka

Oulanka älvs natur- och kulturlandskap bildar ett av Finlands nationallandskap.

För att nå nationalparkens sevärdheter krävs det oftast ett par kilometers promenad. Kiutaköngäs fors ligger på kortast avstånd, ca 1 km från den närmaste parkeringsplatsen.
Vägbeskrivningar till sevärdheter från Oulankas Kartor och kommunikationer -sidan.

Rupakivi

Rupakivi är en 5 meter hög brant stenvägg mitt i Savinajoki. Det är 4 kilometer till stenen från Savilampi parkeringsplats. Platsen är svår att nå på grund av den rätt så långa avståndet dit.

Oulankas kanjon

Oulankas kanjon är en bergsravin med branta väggar, som ligger ca 2 km från Savilampi parkeringsplats. Platsen är tämligen lätt att nå.

Ristikallio

Ristikallio är en mäktig bergsformation i Aventojoki och ligger på 5 km gångavstånd längs Karhunkierros-leden från Ristikallio parkeringsområde. Det är förhållandevis lätt att komma fram till målet.

Taivalköngäs

Taivalköngäs är två vattenleders steniga fors i Oulanka älv. Det finns två rutter till forsen. Oulanka nationalparks campingområde kan fungera som startpunkt, och därifrån går man 8 kilometer norrut längs Karhunkierros. Till Taivalköngäs kommer man också från Sallantie startpunkt (den s.k. Ristikallio parkeringsplats), därifrån det är 9 km till Taivalköngäs. Platsen är svår att nå.

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs är en 325 m lång fors, som ligger en kilometer från Oulanka naturum. Platsen är tämligen lätt att nå.

Niskakoski

Niskakoski är en lugn fors i Kitkajoki. Över forsen går en hängbro. Forsen ligger 200 meter från Juuma parkeringsplats. Platsen är lätt att nå.

Jyrävä

Jyrävä är en fors i naturtillstånd, vars fallhöjd är 9 meter. Den ligger invid Pieni Karhunkierros, i parkens södra spets 3,5 km från Juumas parkeringsplats. Platsen är svår att nå p.g.a. områdets stora höjdskillnader.

Kallioportti

Kalliportti är en utsiktsavsats invid Pieni Karhunkierros. Från avsatsen breder utsikten ut sig över den krokiga Kitkajoki. Det är 4 km till Kallioportti från Juuma parkeringsplats. Platsen är svår att nå p.g.a. terrängens stora höjdskillnader.

Hängbroarna

De 9 hängbroarna över Oulankajoki och Kitkajoki är också sevärdheter. Hängbroarna ligger vid Maaninkajoki, Savilampi, Taivalköngäs (3), Niskakoski, Harrisuvanto och Myllykoski.

Web kamera på Kiutaköngäs

Web kamera (oulankalw.oulu.fi)