Oulanka älvs natur- och kulturlandskap bildar ett av Finlands nationallandskap.

För att nå nationalparkens sevärdheter krävs det oftast ett par kilometers promenad. Kiutaköngäs fors ligger på kortast avstånd, ca 1 km från den närmaste parkeringsplatsen.
Vägbeskrivningar till sevärdheter från Oulankas Kartor och kommunikationer -sidan.

Rupakivi

Rupakivi är en 5 meter hög brant stenvägg mitt i Savinajoki. Det är 4 kilometer till stenen från Savilampi parkeringsplats. Platsen är svår att nå på grund av den rätt så långa avståndet dit.

Rupakivi. Bild: Ismo Lampi.

Oulankas kanjon

Oulankas kanjon är en bergsravin med branta väggar, som ligger ca 2 km från Savilampi parkeringsplats. Platsen är tämligen lätt att nå.

Oulankas kanjon. Bild: Minna Koramo.

Ristikallio

Ristikallio är en mäktig bergsformation i Aventojoki och ligger på 5 km gångavstånd längs Karhunkierros-leden från Ristikallio parkeringsområde. Det är förhållandevis lätt att komma fram till målet.

Ristikallio. Bild: Marko Niemelä.

Taivalköngäs

Taivalköngäs är två vattenleders steniga fors i Oulanka älv. Det finns två rutter till forsen. Oulanka nationalparks campingområde kan fungera som startpunkt, och därifrån går man 8 kilometer norrut längs Karhunkierros. Till Taivalköngäs kommer man också från Sallantie startpunkt (den s.k. Ristikallio parkeringsplats), därifrån det är 9 km till Taivalköngäs. Platsen är svår att nå.

Taivalköngäs. Bild: Hannu Hautala.

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs är en 325 m lång fors, som ligger en kilometer från Oulanka naturum. Platsen är tämligen lätt att nå.

Kiutaköngäs. Bild: Ismo Lampi.

Niskakoski

Niskakoski är en lugn fors i Kitkajoki. Över forsen går en hängbro. Forsen ligger 200 meter från Juuma parkeringsplats. Platsen är lätt att nå.

Jyrävä

Jyrävä är en fors i naturtillstånd, vars fallhöjd är 9 meter. Den ligger invid Pieni Karhunkierros, i parkens södra spets 3,5 km från Juumas parkeringsplats. Platsen är svår att nå p.g.a. områdets stora höjdskillnader.

Jyrävä. Bild: Minna Koramo.

Kallioportti

Kalliportti är en utsiktsavsats invid Pieni Karhunkierros. Från avsatsen breder utsikten ut sig över den krokiga Kitkajoki. Det är 4 km till Kallioportti från Juuma parkeringsplats. Platsen är svår att nå p.g.a. terrängens stora höjdskillnader.

Kallioportti. Bild: Elina Óde.

Hängbroarna

De 9 hängbroarna över Oulankajoki och Kitkajoki är också sevärdheter. Hängbroarna ligger vid Maaninkajoki, Savilampi, Taivalköngäs (3), Niskakoski, Harrisuvanto och Myllykoski.

Harrisuvanto hängbron. Bild: Minna Koramo.

Web kamera på Kiutaköngäs

Web kamera (http://oulankalw.oulu.fi)

Oulanka web kamera