Päijännes branta öar och sandstränderna med sina laguner lockar till båtutfärder, paddlingsturer och utflykter där du kan njuta av naturen i Insjöfinland. Sommartid finns det reguljärtrafik som betjänar besökaren.

I vissa områden i nationalparken är vistelsen begränsad under en del av året. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Båtutflykter

Päijänne nationalpark är båtfararens dröm. Parken omfattar ca femtio obebyggda öar och skär och delar av bebyggda öar, som kan utforskas med segel- eller motorbåt. I parken står de många naturhamnarna med sina eldplatser till båtfolkets förfogande. I de omgivande områdena finns det också gott om gästbryggor samt utflykts- och gästhamnar. Läs mer om tjänster för båtfarare

En båt ligger ankrad vid stranden, i vattnet bredvid båten vadar tre personer.

Sevärdheter och vyer

Ett utsiktstorn i skogen.På ön Koreakoivu, dvs. Harhu, kan du kika in i en eremitstuga. Åsleden på Kelvenne passerar stranden till en dödisgrop och flera eld- och tältplatser. Längs naturstigen på Pulkkilanharju (ås) skildras åsarnas uppkomst och istidens spår i terrängen. I Päijätsalo har du vacker utsikt över sjön från utsiktstornet och de många stigarna lockar till vandringsturer.

Fågelskådning

I Päijänne kan man bland annat se storlom, stenfalk, lärkfalk och silltrut. Pulkkilanharju är speciellt populär som utsiktsplats under fåglarnas flyttningstid och lockar årligen tusentals fågelentusiaster.

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Åk på äventyr i insjölandskapet och sök geocacher bland holmar och skär.
 • Skidåkning: Då isläget tillåter upprätthåller Padasjoki kommun ett skidspår (14 km) på isen på Päijänne. Du kan också dra upp egna spår på holmarna och över isen. Kom ihåg att se upp för strömmande platser.
 • Fiske:
 • Naturstigar: Naturstigen i Pulkkilanharju (2 km) börjar intill Karisalmi bro och presenterar naturen och växtligheten på åsen.
 • Besökning: Päijännehuset (asikkala.fi, på finska) i Asikkala håller utställningar med naturtema och är öppet sommartid.
 • Bär- och svampplockning: Öarna i parken är populära bland bärplockare.
 • Paddling och rodd: Ypperliga paddlings- och roddvatten, paddlingsleder, eldplatser och tältområden på holmarna. Du kan också göra långa vildmarksturer längs vattenfarleden Päijänne-Keitele.
 • Fotvandring: Flera markerade vandringsleder (2–30 km), från lätta till medelsvåra.
 • Cykling: Väg nr 314 från Vääksy till Sysmä går över Pulkkilanharju och är lämplig för cykling. Från broarna ser man de mäktiga sjölandskapen mot Hinttolanselkä och Asikkalanselkä. Med cykel kan du också ta dig till eldplatsen och naturtornet i Päijätsalo och till eldplatsen i Höysniemi.
 • Långfärdsskridskoåkning och isvindsurfing: Då isläget tillåter kan man åka långfärdsskridskor och köra isvindsurfing mellan öarna. Kom ihåg att se upp för strömmande platser. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
 • Gruppguidningar:  Våra samarbetspartner erbjuder guidning i terrängen.
 • Dykning: Holmarna och skären på västra sidan av Haukkasalo är en lämplig miljö för dykning.
 • Bad, simning: På Kelvenne finns det utmärkta naturliga sandstränder för bad. Soldyrkarna dras till den 700 m långa stranden Isohieta. Det finns ingen allmän badstrand.
 • Vandring: Från båtstranden i Padasjoki går förbindelseleden Päijänne-Ilves till Ilves vandringsled på Evois strövområde. Från båtstranden till Tarusjärvi i Evois är det 12,6 km. Längs vandringsleden kan man övernatta i tält eller skärmskydd.

Skidåkare på is.

Fem paddlare i kanoter på sjön.