Vuovjjuš – Vandrarna

De nya utställningarna på Fjäll-Lapplands natur- och kulturcentrum utgör en helhet bestående av flera utställningsdelar. Rubriken Vuovjjuš syftar på utställningens renskötande samer, som är självständiga, självförsörjande och tåliga fjällinvånare. Rubriken Vandrarna beskriver utställningens arter och naturen, vars svåra förhållanden gör det nödvändigt att vandra för att överleva. Människan och naturen möts i renen, som är utställningens huvudperson. Renen är fjällens otämjda varelse med vandringen som livsvillkor. De renskötande samerna har levt på renarnas villkor, och än idag är det renen och naturen som ställer oeftergivliga krav för näringen. 

Vandrare i norr

Fjällvärldens möjligheter har lockat till sig gäster till området från när och fjärran. För hundratals år sedan kom ingen till Enontekis på semester, utan alla hade sina egna skäl att företa en så besvärlig resa. Det var jägare, fiskar, köpmän, kyrkans män och upptäcktsresande som vandrade i norr. Också skatteindrivarna hittade tidigt fram till fjällen i Övre Lappland.

8 årstider

I Fjäll-Lappland har varje årstid sin egen säregna stämning, som gör intryck på vandrare likaväl som på lokalbefolkningen. Livets rytm skiftar efter årstiden och varje arbete utförs vid en viss tid på året. På sommaren fortsätter dagen till natten och natten till dagen I norr finns ingen måttfullhet, under polarnatten förblir solen osynlig dygnet runt medan den lyser dag som natt på sommaren.

Lauri Pappilas fåglar

ITE-konstnären från Enontekis, Lauri Pappilas, samling av träfåglar är permanent placerad i Fjäll-Lapplands naturum. De naturtrogna fåglarna är skickligt utskurna i trä och målade och med hjälp av dem kan man lära sig känna igen olika fåglar. Pappila har täljt fåglar under hela sitt liv. Särskilt viktiga för honom har de fåglar som påträffas i norr varit.
Ett tiotal snidade och målade fåglar i trä.
 

Yrjö Kokko-biblioteket

Biblioteket har en omfattande samling verk av författaren Yrjö Kokko, som verkade i Enontekis. Hyllorna rymmer även ett mångsidigt utbud av böcker om Lapplands natur, kultur och historia. Som fri författare bodde Yrjö Kokko i Skraktorpet som han själv byggt, och merparten av hans böcker skildrar naturen och människorna kring Enontekis. Den personliga boksamling som testamenterats av Marja Vuorelainen bidrar också till bibliotekets betydelse.

Dunungen - barnens egen utställning

Barnen har önskan att undra och utforska. Utställningens tydliga bilder, färger och former ger inspiration till fantasin och spel. Illustrationerna är verklighetstrogna, men lekfulla. Tydliga bilder, färger och former som stimulerar fantasin och uppmuntrar till lek.

Mjukisdjur på barnens utställning Dunungen.

Blå himmel över fjällen och grön sommar. På kalfjällets lena stenar är det skönt att ligga och läsa en stund. I Dunungen får vi följa med hur en fågelunge bli till från bobygge till kläckning. I vilken typ av fågelbo växer fågelungarna upp? Hur står det till med blåhaken?

Dunungens vinter är som en blå och vit lek.  Dalripa familjen inbjuder dig i snöskydd. Den öppna fjällstugan ger värme och rastplats för vandrare. Gå på en resa!