Att se och göra i Fjäll-Lapplands naturum
1.10.2020
På grund av coronaviruset är det skäl att även i naturen hålla säkerhetsavstånd och iaktta särskild handhygien bland annat i stugor, på eldplatser och efter dassbesök. Forststyrelsens riktlinjer och anvisningar uppdateras när de allmänna corona-anvisningarna preciseras. Se situationen på vår webbplats www.utinaturen.fi/coronavirusinstruktioner.
Permanenta utställningar
- Utställningen Vuovjjuš – Vandrarna är en berättelse om nomadsamerna och den norra naturen. I huvudrollen i utställningen är en ren, som fungerar som en länk mellan natur och människa. Läs mer om utställningen
- Vandrare i norr är en beskrivning av forskare, resenärer och övriga vandrare som lockats av den arktiska fjällnaturen.
- 8 årstider är en berättelse om naturens särskilda stämning i Enontekis.
- På barnens utställning, Dununge, tittar man in på en naturutflykt och livet på fjällen.
- Yrjö Kokko-biblioteket är en hyllning till veterinär och författare Yrjö Kokko, som räddade sångsvanen.
- Lauri Pappilas fåglar är en fantastisk samling av träfåglar som skapats av en ITE-konstnär och snidare från Enontekis.
- Läs mer om naturumets permanenta utställningar
Tillfälliga utställningar
I Fjäll-Lapplands naturum finns det hela tiden minst två tillfälliga utställningar, som vanligtvis är relaterade till samisk kultur, natur och konst.
Gruppguidningar
Man kan beställa guidningar av samarbetspartnerna.
Filmer i auditoriet
- I auditoriet kan man se många olika föreställningar om fjällnaturen, kulturen och Pallas-Yllästunturi nationalpark. Läs mer om filmer
- Kino Hetta har föreställningar i naturumet varje vecka. Man kan bekanta sig med programmet på Enontekis kommuns webbplats (enontekio.fi, på finska) och på Facebook (facebook.com).
Yrjö Kokko-biblioteket
I biblioteket finns böcker om norra Lapplands natur, historia och kultur samt en stor samling verk av veterinär och författare Yrjö Kokko, som bodde på Ungelo torp. I biblioteket finns även en personlig boksamling som tillhörde Marja Vuorelainen, som fotograferade lappländska människor på 1940- och 1950-talen.
I närheten av naturumet
- Jyppyrä erbjuder utsikter över fjällen.
- Peurapolku (2 km) är en naturstig som berättar om vildrensfångst.