Leder i Södra Konnevesi

Ledernas startpunkter

Kalajan kierros (Kalajarundan), 4,6 km naturstig (lätt avsnitt 1 km/riktning)

Fotvandring symbol. Vandring på naturstigar symbol. Besök sevärdheter och utsiktsplatser symbol. Båtutflykter symbol. Parkeringplats symbol. Skrämskydd symbol. Eldplats symbol. Handikappanpassad toalett symbol.

Under den snöfria tiden av året, vandringstid 2-4 timmar.
Motionera hela rutten i utmanande terräng eller gå endast den lätta delen i början fram till Vuori-Kalaja vindskydd (1 km/riktning). 

Klättra upp på toppen av Kalajanvuori med sina hisnande landskap och avnjut matsäcken under vindskyddet vid den idylliska tjärnen.

Sommarutsikt över skogar och sjöar från toppen av ett berg.

Startpunkter

Adress: Kalaja parkeringsplats, Törmälän metsätie 136, Rautalampi. Du kan även starta från Törmälä semester- och kurscentrum, Konnekoskentie 552, Rautalampi, därifrån det är en promenadsträcka på 1,5 km längs en skogsväg till Kalaja parkeringsplats.

Friluftskonstruktioner

Vid stranden av Vuori-Kalaja finns ett vindskydd, en eldplats och brygga samt en tillgänglig toalett. Ta med dig eget toalettpapper.

Sevärdheter

Tjärnen Vuori-Kalaja med sitt klara vatten, Kalajanvuori skogen med sina enorma aspar samt åtta naturstigstavlor (julkaisut.metsa.fi, på finska och engelska), som berättar om områdets natur och historia.

Sommarlandskap vid en sjö. En spegelbild av skogen syns i det lugna vattnet.

På gårdsplanen vid den gamla trästugan finns det vandrare.

Ruttbeskrivning

Ledmarkering: gul målarfärg
Rekommenderad vandringsriktning: medsols

En ensam vandrare går i skogen. Gula ruttmarkeringar visar vägen.

Kalajan kierros, 4,6 km, startar Från Kalaja parkeringsområde, går till på tjärnen Vuori-Kalajas östra strand, stiger upp på toppen av Kalajanvuori, går ner till Vuori-Kajalas vindskydd och tillbaka till parkeringsområde.

På en grusstig i skogen skjuter en kvinna fram en barnvagn med två barn. Äldre barn observarar naturen.

Ledens första kilometer från Kalaja parkeringsområde till Vuori-Kalajas vindskydd är en relativt lätt grusstig som till och med passar barnvagnar som kan ta sig fram i terrängen. Framme vid stranden till tjärnen Vuori-Kalaja väntar en trivsam pausplats med roddbåtar. Den del av leden som går runt tjärnen och stiger upp och ner från berget (2,6 km) är krävande på grund av att terrängen är brant och ojämn. Eftersom rutten är långsam och det finns mycket att se lönar det sig att reservera tillräckligt med tid för utflykten.

Stolpar går ner för en brant sluttning. Vandrare använder ett stödrep fäst i stolparna. Sluttningen är stenig.

 

En vandrare går nerför en brant stig täckt av rötter.

Vandringen kan inledas redan vid Törmälä semester- och kurscentrum. Från Törmälä är det en promenadsträcka på 1,5 km till Kalaja parkeringsplats längs en skogsväg (ingen ledmarkering). Återfärd längs samma led. Om vandringen inleds vid Törmälä blir leden sammanlagt 7,6 km lång. 

Skriv ut kartan (pdf 1,7 Mb, julkaisut.metsa.fi, på finska och engelska) för dig 

Observera

Vid stranden till Vuori-Kalaja finns en roddbåt som kunderna kan använda. Ta med dig egen flytväst.

 

Vuori-Kalajas tillgängliga led 300 m

Båtutflykter symbol. Skrämskydd symbol. Eldplats symbol. Handikappanpassad toalett symbol. Rullstolsled symbol. Handikappanpassad parkeringplats symbol.

Rullstolsled, följeslagare behövs
Under den snöfria tiden av året, vandringstid 30 minuter

Bli förtjust i det vackra landskapet vid tjärnen Vuori-Kalaja och tillbringa en oförglömlig matpaus mitt i den vackraste naturen.

Tre vandrare rör sig i skogen, på en väg för funktionshindrade. En av dem sitter i rullstol och har en assistent med sig. Vägen är bred och platt.

Startpunkt

Till Vuori-Kalaja tillgänglig parkering, Vuori-Kalajan metsätie 126, Rautalampi, kan du köra med egen bil eller med invataxi, men det ligger en låst bom över vägen. Personer med rörelsehinder får nyckeln till bommen genom att ringa Forstsyrelsens kundtjänst. Vägen är inte vinterunderhållen.

En vandrare står på en utsiktsplattform i trä, vid stranden av en sjö. Träspångar leder till platformen. Platformen är rätt så plan och avgränsas med räcken.

Friluftskonstruktioner

Vid stranden av Vuori-Kalaja ett vindskydd och en eldplats samt en tillgänglig toalett. Ta med dig eget toalettpapper.

Sevärdheter

Den klara tjärnen Vuori-Kalaja med sina ståtliga landskap.

En sjö i förgrunden och i bakgrunden en trädbevuxen sluttning i höstens färger.

Ruttbeskrivning

Under barmarks årstider kommer man från Vuori-Kalaja tillgänglig parkering till en 300 meter lång rundslinga, som är anpassad till rörelsehindrade. På grund av terrängens höjdskillnader rekommenderas att rutten görs tillsammans med en assistent. Rutten går delvis på grusbelagda skogsstigar, längs breda spångar samt längs Vuori-Kalaja skogsväg. Längs rutten finns en utsiktsplattform. Det är också möjligt att komma till strandens eldplats samt till vindskyddet.

Skriv ut kartan (julkaisut.metsa.fi, på finska och engelska) för dig.

En assistent hjälper en person i rullstol till ett vindskydd. Vindskyddet ligger på toppen av en sluttning.

Observera

 • Vid stranden till Vuori-Kalaja finns en roddbåt som kunderna kan använda. Ta med dig egen flytväst.
 • Till början av rundslingan, som är anpassad för rörelsehindrade, finns det också en kilometer lång förbindelseled från Kalaja parkeringsområde. Förbindelseleden är ganska lättframkomlig men inte anpassad till rörelsehindrade.  

Ett vindskydd, fotograferat bakifrån, vid toppen av en liten kulle.

Kolmen vuoren vaellus (De tre bergens vandring), 14 km rundslinga (tot. 16 km)

Fotvandring symbol. Skrämskydd symbol. Eldplats symbol. Torrtoalett symbol.

Under den snöfria tiden av året, vandringstid 6-12 timmar.
Mycket utmanande rutt, stora höjdskillnader och steniga stigar.

De tre bergens vandring bjuder på äkta ödemarkskänsla. Enonniemis storslagna natur erbjuder tuffa höjdskillnader och ståtliga utsikter. De otroligt vackra stränderna vid sjön Konnevesi passar väl för en rastpaus eller övernattning.

Ett höstaktigt viklandskap. Björkar i höstfärger, lugnt vatten och i förgrunden tallar.

Startpunkt

Adress: Från Kalaja parkeringsplats, Törmälän metsätie 136, Rautalampi, är det 1 km till ruttens startpunkt vid Vuori-Kalajas vindskydd. 

Friluftskonstruktioner

Vuori-Kalaja vindskydd, eldplats och torrtoalett. Keskilahti eldplats, kanotbrygga och torrtoalett. Enonranta vindskydd, brygga med kanottrappa och torrtoalett. Ta med dig eget toalettpapper. Ungefär mitt längs rutten ligger Majaniemi hyresstuga och -bastu (majaniemi.org, på finska).

Två vandrare pausar vid en öppen eldplats. Bänkar omger eldplatsen. Ett träskjul kan ses i den trädbevuxna sluttningen i bakgrunden.

Ingång till en stuga.

Sevärdheter

Sjön Konnevesis bildsköna sjöar, Enonniemis gamla skogar.

Ruttbeskrivning

Ledmarkering: gul målarfärg
Rekommenderad vandringsriktning: motsols

En vandringsled går precis bredvid en sjö. Tallar är markerad med gula ruttmarkeringar. Över den lugna sjön ser man den motsatta stranden.

Kolmen vuoren vaellus (De tre bergens vandring) (14 km) startar och slutar vid vindskyddet i Vuori-Kalaja. För att ta dig dit ska du först vandra en lättframkomlig grusstig i cirka en kilometer från Kalajanvuoris parkeringsplats, rutten är totalt 16 km. Under vandringen promenerar du i den storslagna terrängen kring Kituvuori, Loukkuvuori och Kalajanvuoris Enonniemi. Om du vill kan du även vika av till Loukkuvuoris och Kalajanvuoris utsiktsplatser för att beundra landskapet från taket av nationalparken. 

Observera

 • Reservera rikligt med tid för vandringen, terrängen är långsam och det finns mycket att se. Det tar ungefär en timme att vandra två kilometer.

En vandrare med en ryggsäck klättrar uppför en mycket stenig sluttning. Några av stenarna är täckta med mossor.

En vandrare i sommarkläder går nerför en skogsstig. En hög klippa reser sig bredvid stigen.

En vandrare med en ryggsäck går uppför en backe, med bara trädrötter. Gummistövlarna är fastsatta i ryggsäcken.

En vandrare sitter uppe på en klippa, men utsikt över en sjö. En ryggsäck, karta och annan campingutrustning är utlagda på klippan.

 • Om du blir trött, kan du ta genvägen till Enonranta, vilket förkortar leden med 2,2 kilometer.

En vandrare står framför skyltar och undersökar en karta. Skyltarna ger direktioner till olika besöksmål.

Skriv ut kartan för dig (julkaisut.metsa.fi, på finska och engelska)

Loukkuvuoren lenkki (Loukkuvuori bergets led), 2,8 km rundslinga

Fotvandring symbol. Skrämskydd symbol. Torrtoalett symbol. Besök sevärdheter och utsiktsplatser symbol. Kanotbrygga symbol. Båtbrygga symbol. 

Under den snöfria tiden av året, vandringstid 2 timmar
Utmanande rutt, stora höjdskillnader och steniga stigar

Loukkuvuori leden erbjuder vandringsmöjligheter för båtfarare och kanotister. Från bergets högsta punkt öppnar sig den bästa utsikten över nationalparken.

Landskapet som öppnar sig i ändan av ett fällberg är fyllt med skogar, vattendrag och öar.

Startpunkt

Enonranta. Loukkuvuorileden startar vid Enonranta vindskydd som kan nås från sjön Konnevesi med båt eller kanot. Loukkuvuorileden kan även nås med cykel längs Loukkuvuoris väg. Vägen är stängd för bilar med bommar.

Enonranta koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 62° 34.8509' lon: 26° 39.0972' ETRS-TM35FIN N: 6938938 E: 482101

En pontongbrygga sträcker sig ut i vattnet. Bryggan nås från land med en liten träbro med räcke. Bryggan har en livboj, och en stuga kan ses på en sluttning i bakgrunden.

Utsikt från stranden mot sjön, med en brygga som sträcker sig rakt ut i vattnet. Bryggan har en livboj. På den motsatta stranden ligger skog.

Friluftskonstruktioner

I Enonranta finns det en brygga med kanottrappa, ett vindskydd och en torrtoalett. Ta med dig eget toalettpapper.

Sevärdheter

På toppen av Loukkuvuori-berget är du på nationalparkens tak.

Ruttbeskrivning

Ledmarkering: gul målarfärg
Rekommenderad vandringsriktning: motsols

Från Loukkuvuorileden vandrar du i rätt utmanande terräng upp på Loukkuvuori och tillbaka ner till stranden. Uppe på berget öppnar sig hisnande vyer mot sjön Konnevesi.

Skriv ut kartan för dig (julkaisut.metsa.fi, på finska och engelska)

Enonranta vindskydd och vedlider. Gårdsplanen är stening.

En vandrare pekar ut mot sjön, medan hon står på en utsiktspunkt på toppen av ett berg. Den steniga marken är täckt med lav.

Båtrutter

Båtutflykter symbol.

En kvinna kör en motorbåt mot solen i ett öppet sjölandskap.

Genom Södra Konnevesi går en inre vattenled från Häyrylänranta vid Konnevesi österut mot Konnekoski i Rautalampi. Därifrån går en led från Rääkänselkä norrut till Närelahti och från Mäkäräniemenselkä norrut till Kivisalmi och söderut till Pitkäpohjanlahti. Farledens djup är 1,8 m. Var försiktig då du rör dig utanför farlederna, eftersom det i Södra Konnevesi finns många bankar och grund på överraskande ställen. Vattendraget är krävande för en ovan båtförare.

Landstigningsplatser

Rutter för paddlare

Paddling symbol.

Två kajakpaddlare på en solig sjö nära en brant stenig sluttning.

I nationalparken och dess omgivning finns det flera paddlingsrutter med varierande längder och svårighetsgrader (rautalampi.fi, på finska och engelska):

 • Konnevesi forsrutt, 22 km
 • Käpynän ukko rutt, 5 km / lätt
 • Rajasaari rutt, 9 km / lätt 
 • Toussunlinna rutt, 18 km 
 • Haukisaari rutt, 8 km / lätt 
 • Silmutsaari rutt, 10 km / lätt 
 • Kivisalmi rutt, 3 km / lätt 
 • Kartanorutt, 10 km 
 • Kodanovinen rutt,18 km 

Rutterna underhålls av Rautalampi (rautalampi.fi, på finska och engelska) och Konnevesi (konnevesi.fi) kommuner.

Landstigningsplatser

Utsikt från en sjö mot en stenig strand. I en sluttning, ovanpå en liten kulle ligger ett skjul. Det finns en nationalparkskylt på stranden.

 

""När varning för skogsbrand eller risk för gräsbrand råder är det helt förbjudet att göra upp eld i Södra Konnevesi nationalpark, även i eldstäder med rökkanal. Kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi).

Kundtjänst

Forststyrelsen
Tfn. +358 (0)206 39 5270
sisasuomi(at)metsa.fi

Broschyr över Södra Konnevesi


Pdf 3,5 Mb (julkaisut.metsa.fi)

Parkeringsplatser

Törmälä
 • Konnekoskentie 552, Rautalampi
Kalaja parkeringsområde
 • Törmälän metsätie 136, Rautalampi
 • Det kan förekomma förseningar i vinterunderhåll av vägen och parkeringsområdet
Vuori-Kalajas tillgänglig parkering (endast för personer med rörelsehinder) 
Häyrylänranta
 • Satamatie 60, Konnevesi
Hanhitaipale fiskehamn
 • Satamatie 143, Rautalampi
För att underlätta användningen av navigator används de finska ortsnamnen vid vägbeskrivningen.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Södra Konnevesis karta i Utflyktskarta.fi.