Båtutflykter i Södra Konnevesi Paddling i Södra Konnevesi Fotvandring i Södra Konnevesi Rullstolsled i Södra Konnevesi Besök sevärdheter och utsiktsplatser Bär- och svampplockning i Södra Konnevesi Fiske i Södra Konnevesi Cykling i Södra Konnevesi Fågelskådning i Södra Konnevesi Terrängskidning i Södra Konnevesi Snöskoturer i Södra Konnevesi Långfärdsskridskoåkning i Södra Konnevesi Ridning i Södra Konnevesi Snorkeldykning i Södra Konnevesi Dykning med utrustning i Södra Konnevesi              

Välj ditt sätt att njuta av de klara vattnen och bergslandet.

Båtutflykter

Nationalparken som sträcker sig till öarna i södra Konnevesi kan bäst upplevas i båt. På de stora fjärdarna i sjöns västra delar njuter du av vågorna i en långfärdsbåt eller en motorbåt. Från södra Konnevesi kan di via norra Konnevesi och kanalen ta dig ända ut till Päijänne. Du kan sjösätta din båt vid sjösättningsplatserna vid olika delar av sjön. Undvik att stiga i land på de små öarna och kobbarna under fåglarnas häckningstid 15 april–31 juli. Läs mer om båtrutterna och de a båttransporttjänster företagarna erbjuder (på finska).

En vacker sommardag i Södra Konnevesi. Bild: Anna-Riikka Ihantola.

Paddling

Tystheten i den labyrintiska skärgården i Kodanovisen och strändernas lodräta klippor gör paddlingen oförglömlig. Höjdpunkten på vattenturen är en matpaus vid någon av de många landstigningsplatserna som finns på öarna i Södra Konnevesi. I nationalparken och dess omgivning finns det flera paddlingsrutter som underhålls av kommunerna Rautalampi och Konnevesi.

Du har bra möjligheter att paddla på sjön Konnevesi. Bild: Laura Lehtonen.

Fotvandring

Det vida fastlandet vid Enonniemi består av varierande terräng som lockar besökaren. På Kalajarundan (4,6 km) kan du beundra de enorma asparna och det landskap som öppnar sig från toppen av berget Kalajanvuori. De tre bergens vandring (14 km) går runt hela storslagna Enonniemi. Loukkuvuorileden (2,8 km) startar vid Enonranta vindskydd som kan nås från sjön Konnevesi med båt eller kanot. Lederna är krävande på grund av de stora höjdskillnaderna. Den lätta naturstigen leder vandrare i alla åldrar från Kalaja parkeringsplats till vindskyddet vid Vuori-Kalaja (1 km/riktning). I Vuori-Kalajas område kan du ta dig fram med rullstol (300 m) och en följeslagare. Läs mer om lederna.

Bild: Tea Karvinen

Övriga aktiviteter

 • Skidåkning: Bekanta dig med den vintriga nationalparken med skidor på sjön. Kom ihåg att se upp för strömmande platser. I parken finns inga skidspår som underhålls och på grund av sin branta terräng är fastlandet inte lämpligt för skidåkning.
 • Fiske:
  • Intill nationalparken finns flera forsar där du kan fiska. Närmare information om fiskemöjligheterna ges av kommunerna Konnevesi (www.konnevedenkosket.fi, på finska) och Rautalampi (www.rautalampi.fi, på finska ovh på engelska).
  • Allemansrätten ger dig rätt att meta och pilka i sjöområdet.
  • Handredskapsfiske är tillåtet med ett spö i sjöområdet. För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 64 år betala en fiskevårdsavgift (www.eräluvat.fi). Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (www.eraluvat.fi).
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitus.fi (kalastusrajoitus.fi).
 • Fågelskådning: Södra Konnevesi är fiskgjusens rike. Under sommarnätter hörs lommens vemodiga skrin på fjärden.
 • Snöskoturer: Snöskor är utmärkta för att ta sig fram i midvinterns tjocka snö. Lederna underhålls inte på vintern men de passar utmärkt för egna utflykter eller för att delta i guidade snöskoutflykter (på finska).
 • Bär- och svampplockning: Plocka höstsommarens smakliga bär och svampar i utflyktskorgen och njut av skogens smaker. Enligt allemansrätten är det tillåtet att plocka bär och svamp.
 • Sevärdheter och vyer: Klättra upp till Kalajanvuori och beundra den vy som visar sig från taket på nationalparken. Från toppen öppnar sig en sjövy i väster mot södra Konnevesi och i öster glimtar Hankavesi. Paddla ut för att hälsa på Käpynän ukko -bergets herre som utan att tröttna betraktar de förbiglidande båtarna med ett välvilligt leende på läpparna.
 • Cykling: På grund av den branta terrängen passar sig vandringslederna i huvudsak inte för cykling. För cyklisterna rekommenderar vi den lätta stigen mellan Kalaja parkeringsområde och Vuori-Kalaja kåta samt vägarna i området. Terrängcykling är tillåtet enligt allemansrätten. Du håller dig väl till de tydligt synliga stigarna och du beaktar väl de andra som rör sig på stigarna.
 • Långfärdsskridskoåkning: Susa fram med skridskor på den spegelblanka isen och ta en paus vid vindskydden på ön Lapinsalo eller vid Enonranta. Kom ihåg att vara aktsam vid strömmarna särskilt vid forsarna Konnekoski och Siikakoski. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
 • Dykning och snorkling: Kika djupt ner i insjööringens rike. I de klara vattnen i Konnevesi och tjärnen Vuori-Kalaja är siktdjupet hisnande 4–6 meter. Det finns inga egentliga tjänster för dykare, men platsen passar för självständiga utövare.
 • Bad, simning: Ett dopp i det klara vattnet kröner en sommardag. Enligt allemansrätten får du bada i områdets tjärnar och sjöar. I Pyysalo finns en sandstrand. Det finns dock ingen allmän badstrand i nationalparken.
 • Ridning: I området nära parken finns det mångsidiga hästturismmöjligheter. Kalajanvuori har utsikt över skogar och sjöar. Bild: Satu Ojala.

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).