Aktiviteter i Södra Konnevesi

Välj ditt sätt att njuta av de klara vattnen och bergslandet.

Båtutflykter

Nationalparken som sträcker sig till öarna i södra Konnevesi kan bäst upplevas i båt. På de stora fjärdarna i sjöns västra delar njuter du av vågorna i en långfärdsbåt eller en motorbåt. Från södra Konnevesi kan di via norra Konnevesi och kanalen ta dig ända ut till Päijänne. Du kan sjösätta din båt vid sjösättningsplatserna vid olika delar av sjön. Undvik att stiga i land på de små öarna och kobbarna under fåglarnas häckningstid 15 april–31 juli. Läs mer om båtrutterna och de andra båttransporttjänster företagarna erbjuder (på finska).

Ett lugn sjö med öar i horisonten och fören av en båt i förgrunden.

Paddling

Tystheten i den labyrintiska skärgården i Kodanovisen och strändernas lodräta klippor gör paddlingen oförglömlig. Höjdpunkten på vattenturen är en matpaus vid någon av de många landstigningsplatserna som finns på öarna i Södra Konnevesi. I nationalparken och dess omgivning finns det flera paddlingsrutter som underhålls av kommunerna Rautalampi och Konnevesi.

Fyra kajaker på väg mot solnedgången. Solnedgången förgyller de mörka molnen, medan molnen bakom öarna i horisonten rodnar.

Fotvandring

Det vida fastlandet vid Enonniemi består av varierande terräng som lockar besökaren. På Kalajarundan (4,6 km) kan du beundra de enorma asparna och det landskap som öppnar sig från toppen av berget Kalajanvuori. De tre bergens vandring (14 km) går runt hela storslagna Enonniemi. Loukkuvuorileden (2,8 km) startar vid Enonranta vindskydd som kan nås från sjön Konnevesi med båt eller kanot. Lederna är krävande på grund av de stora höjdskillnaderna. Den lätta naturstigen leder vandrare i alla åldrar från Kalaja parkeringsplats till vindskyddet vid Vuori-Kalaja (1 km/riktning). I Vuori-Kalajas område kan du ta dig fram med rullstol (300 m) och en följeslagare. Läs mer om lederna.

Vandrare som har stannat för att se på sommarsjölandskapet. Vattenytan reflekterar den motsatta stranden. Det är vindstilla.

Övriga aktiviteter

Fyra män i snöskor på toppen av en kulle, med sjölandskap i bakgrunden.

  • Bär- och svampplockning: Plocka höstsommarens smakliga bär och svampar i utflyktskorgen och njut av skogens smaker. Enligt allemansrätten är det tillåtet att plocka bär och svamp.
  • Sevärdheter och vyer: Klättra upp till Kalajanvuori och beundra den vy som visar sig från taket på nationalparken. Från toppen öppnar sig en sjövy i väster mot södra Konnevesi och i öster glimtar Hankavesi. Paddla ut för att hälsa på Käpynän ukko -bergets herre som utan att tröttna betraktar de förbiglidande båtarna med ett välvilligt leende på läpparna.
  • Cykling: På grund av den branta terrängen passar sig vandringslederna i huvudsak inte för cykling. För cyklisterna rekommenderar vi den lätta stigen mellan Kalaja parkeringsområde och Vuori-Kalaja kåta samt vägarna i området. I Södra Konnevesi nationalparken är cykling tillåtet endast på vägar och tydligt syniga stigar. Du beaktar väl de andra som rör sig på stigarna.
  • Långfärdsskridskoåkning: Susa fram med skridskor på den spegelblanka isen och ta en paus vid vindskydden på ön Lapinsalo eller vid Enonranta. Kom ihåg att vara aktsam vid strömmarna särskilt vid forsarna Konnekoski och Siikakoski. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
  • Dykning och snorkling: Kika djupt ner i insjööringens rike. I de klara vattnen i Konnevesi och tjärnen Vuori-Kalaja är siktdjupet hisnande 4–6 meter. Det finns inga egentliga tjänster för dykare, men platsen passar för självständiga utövare.
  • Bad, simning: Ett dopp i det klara vattnet kröner en sommardag. Enligt allemansrätten får du bada i områdets tjärnar och sjöar. I Pyysalo finns en sandstrand. Det finns dock ingen allmän badstrand i nationalparken.
  • Ridning: I området nära parken finns det mångsidiga hästturismmöjligheter.

 En vandrare sitter på toppen av ett berg under hösten och ser ner på skogs- och sjö landskapet.