Man behöver inga speciella frilufts- eller orienteringsfärdigheter för att vandra längs Karhunkierros friluftsled, men det är bra ha att grundläggande kunskaper och -färdigheter i friluftsliv. Det är allt skäl att förbereda sig för vandringen genom att bekanta sig med ruttbeskrivningen och skaffa en karta över området, t.ex. friluftskartan Ruka-Oulanka 1:50 000.

Det finns inga tillgängliga tjänster längs leden. Där finns trappor och höjdskillnader i terrängen.

På sommaren

Ca 3 km i timmen är en lämplig vandringshastighet. De uppskattade färdtiderna på etapperna:

Det finns spångar över fuktiga partier. Man behöver inte vada över några vattendrag, eftersom man korsar dem längs hängbroar.

På vintern

En del av Karhunkierros vandringsled är i bruk även på vintern. Från Oulanka naturum till Juuma går ett 26 km långt vinterled. Oulanka vildmarksled underhålls med snöskoter 15.2 - 30.4 (enligt snösituationen). Leden har klassificerats som krävande p.g.a. sina smala och branta utförslöpor.

Övrigt att beakta

  • Man kan även paddla en del av Karhunkierros etapperna. Tilläggsinformation om Oulankas kanotleder.
  • Den som planerar en utflykt med sällskapsdjur bör vara beredd på att det finns broar och hängbroar längs leden som djuren vägrar gå över. Det är förbjudet att ta med sig sällskapsdjur i ödestugorna, så den som är på vandring med hund eller katt bör ta ett eget tält med sig. Läs mer om instruktioner och regler för Oulanka.