Itärajan retkeilyreitti vandringsleds läge i Finland.
Kajanaland, Suomussalmi, Vieremänsuo myrskyddsområden, Martinselkonen och Housuvaara naturskyddsområden, Hossa nationalpark

Itärajan retkeilyreitti vandringsled är en 57 km lång vildmarkslik vandringsled i närheten av Finlands östgräns i Kajanaland. Det finns rikligt med sevärdheter längs leden, t.ex. de vildmarkslika områden Martinselkonen. Vid leden finns det också minnesmärken från vinterkriget. Ledens slutpunkt finns på Hossa nationalpark, där bl.a. finns Värikallio hällmålningar.

Vandringsleden lämpar sig bra för långfärder till fots. På vintern kan man göra skidturer längs leden, men det prepareras inga skidspår längs leden. Förutom denna vandringsled finns det också en vinterled nära östgränsen, som dock inte underhålls regelbundet. Vandrings- och vinterleden sammanfaller ställvis och de går långa sträckor i närheten av varandra.

Man kan dela upp Itärajan retkeilyreitti vandringsled i etapper på en till ett par dagar. Man kan vandra hela leden eller bara en del av den. Etappernas start- och slutpunkter ligger alla i korsningar mellan vandringsleden och småvägar som viker av från vägen Hossantie/Juntusrannantie (nr 843) mot östgränsen.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/itarajanretkeilyreittivandringsled

Kundtjänst 

Hossa naturum 
Tfn +358 (0)206 39 6041 0,00, snt/min  + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta)
+358 (0)40 751 7221  
hossa(at)metsa.fi

Samtalspriserna till nummer som börjar med 0206 är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna vandringsleds karta i Utflyktskarta.fi.