Rör dig utan hinder i Hossa  

Hossa nationalpark med närområden erbjuder mångsidiga tillgängliga leder och konstruktioner. En del av eldplatserna och toaletterna är planerade så att de är tillgängliga med rullstol. Det finns även bryggor på nationalparksområdet från vilka det går att fiska eller att ta sig i en båt med rullstol.

Fråga efter mer information i naturumet. I naturumet finns två elskotrar att hyra och en rollator att låna. Rullstolsbatterier kan laddas i naturumet.

En vandrare i rullstol packar en kajak vid sjön. En annan kajak finns bredvid.

Tillgänglighetsanpassade leder  

Hossa naturstig

Cirka 500 meter av Hossa naturstig är belagd med stenmjöl och plankor och därmed tillgänglig med rullstol och barnvagn. Längs stigen finns bryggor, skydd för väder och vind inklusive eldplatser samt rymliga Huosilampi vindskydd som passar även för större grupper. Vid vindskyddet finns en eldplats, en öppen spis, en matplats och en tillgänglig torrtoalett. Naturstigen börjar i närheten av naturumet.

En vandrare med ett metspö och en vandrare på en elektrisk moped följer en stig mot en byggnad.

Muikkupuro tillgänglig led, 1,5 km

Ett av de vackraste ställena i Hossa är Muikkupuro. Dit leder en 1,5 km lång tillgänglighetsanpassad stig, Muikkupuron mutka. Leden börjar vid Hossalaislammet parkeringsplats och leder till Muikkupuro vindskydd. Vid vindskyddet finns en tillgänglig torrtoalett.   

Lihapyörre tillgänglig stig, 200 meter

Från Lihapyörre parkeringsplats går en 200 meter lång tillgänglighetsanpassad led till Lihapyörre vindskydd. Framför vindskyddet finns en stor brygga som även rullstolsburna kan fiska från. Både på parkeringsplatsen och vid vindskyddet finns tillgängliga toaletter. Lihapyörre vindskydd finns på leden som leder till Värikallio hällmålningar, men annars är leden till Värikallio inte tillgänglig.   

Tillgänglighetsanpassad inkvartering   

Av hyresstugorna i Hossa är ödestugorna Hirvastupa, Peurapirtti och Huosiusjärvi lämpliga för den som behöver tillgänglighet. Av stugorna som har el är Jatkosalmi Pääpirtti tillgänglig.

I hyresstugorna finns bastu, brygga och toalett eller utedass. Stugorna är försedda med ramper och det går att ta sig över trösklarna med rullstol. Det kan ändå vara bra att ha med sig en assistent.

Karhunkainalo campingområde, servicebyggnaden och hyrbastun vid stranden är alla byggda med rullstolsburna besökare i åtanke.

Även kokskjulet och toaletten vid Iikoski rastplats är tillgänglig. Omklädningsrum på platsen för simning är inte tillgängligt med rullstol.

En man åker elektrisk moped mot ändan av en pir för att fiska.

Tillgängliga fiskeplatser

  • Vid stranden av sjön Huosilampi finns fyra fiskebryggor från vilka även rullstolsburna kan fiska regnbågslax. Bryggorna ligger utmed den tillgängliga delen av naturstigen.
  • Framför Lihapyörre vindskydd finns en fiskebrygga från vilken man kan försöka meta fisk i älven Somerjokis grunda fors. Till vindskyddet går en tillgänglig led.
  • Pitkä-Hoilua är en lång sjö och i den kan man få öring, sik och abborre. Parkeringsplatsen vid norra delen av sjön är tillgänglig med bil. Där finns en toalett som passar för rullstolsburna, en eldplats och en båtbrygga. Vid Pitkä-Hoilua finns även båtar att hyra. Båtarna reserveras i naturumet.
  • Vid hyresstugorna Jatkonsalmi, Huosiusjärvi, Hirvastupa och Peurapirtti finns bryggor som det är möjligt för en person i rullstol att ta sig i en båt från.