Fotvandring Fiske Cykling Besök naturum Gruppguidning Besök sevärdheter och utsiktsplatser Bär- och svampplockning Paddling Båtutflykter Segling Skidning på underhållna skidspår  Terrängskidning  Geocaching Orientering Arrangemang av läger

I de vackra sjö- och brukslandskapen hittar du sysselsättning av många olika slag och fysiskt krävande aktiviteter men även naturens lugn och tystnad. Tykö är ett mångsidigt besöksmål för hela familjen där tiden inte blir lång för någon.

Vandring

Njut av Tykös landskap på egen hand eller med hjälp av guidning. Det finns sammanlagt cirka 50 kilometer markerade stigar.  Även rörelsehindrade kan beundra de landskap som öppnar sig över sjön Matildanjärvi (0,6 km från Kariholma parkeringsplats) och Jeturkast djävulsåker (0,7 km från Jeturkast parkeringsplats).

Med barnen ut i naturen i Tykö nationalpark. Bild: Anne Muuri.

Från Tykö naturum går rutter som lämpar sig för skolelever och familjer (1,5–5,5 km). På de mer krävande rutterna (10–20 km) går vandraren genom tallskogar, över kärr, berg och sjöar ofta ledsagade av bäckars porl. Du kan övernatta i ett vindskydd, i en fiskestuga, i tält eller husvagn.

På vintern är det bäst att vandra med snöskor. Du kan hyra snöskor från det lokala slalomcentret. Även guidade utfärder med snöskor erbjuds. 

Fiske

Fiske i Tyko nationalpark. Bild: Jari Kostet

Matildanjärvi är Forststyrelsens specialfiskeområde, där man regelbundet planterar ut regnbågslax av fångststorlek. För allt fiske i Matildanjärvi krävs ett områdesspecifikt fisketillstånd. För handredskapsfiske krävs även att personer mellan 18 och 64 år har betalat fiskevårdsavgiften (www.eräluvat.fi).

Vid naturum kan du hyra en båt eller kanot för dina fiskefärder. Även rörelsehindrade kan fiska i Matildanjärvi.

Fisketillstånd som behövs

 • Matildanjärvi fiskeområde (tillståndsområde nr 6515) (www.eraluvat.fi)
  • Ett tillstånd för tre timmar, ett dygn eller en vecka kan köpas från Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd samt sommartid vid Tykö nationalparks info. Ett fisketillstånd för tre timmar eller ett dygn kan också köpas via mobiltelefon (www.eräluvat.fi). På besöksmålet finns en informationstavla med anvisningar på finska och telefonnummer för att köpa tillståndet via mobiltelefon.
  • En fiskare måste ha ett områdesspecifikt spöfisketillstånd. Tillåtna fångstredskap är redskap med bete, metspö, fluga och pilk. Högst två spön eller revar får användas per tillstånd och de ska befinna sig inom räckhåll för den metandes hand.
 • I nationalparkens övriga sjöar och i havsområdet är det tillåtet att meta, pilka och fiska med ett spö. I havsområdet hör också strömmingsfiske med häckla till de allmänna fiskerättigheterna. För handredskapsfiske krävs att personer mellan 18 och 64 år har betalat fiskevårdsavgiften (www.eräluvat.fi).
 • Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (www.eraluvat.fi).
 • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi (www.kalastusrajoitukset.fi).

Cykling

En markerad cykelrutt (35 km) startar i Salo och går genom Tykö till Strömma i Kimito.
Stigarna i Tykö lämpar sig utmärkt även för terrängcykling. Höjdskillnaderna i terrängen bjuder på tillräckligt med utmaningar. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna. I området finns många skogsvägar som är stängda för motortrafik och som man kan cykla på även med en vanlig cykel. Läs mer (www.salo.fi, på finska)

En markerad cykelrutt startar i Salo och går genom Tykö. Bild: Jari Kostet

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Du kan också idka geocaching i nationalparken.
 • Skidåkning: Under snörika vintrar upprätthålls ett skidspår (5-7 km) mellan den norra delen av Matildanjärvi och slalombackarna.  Det finns också ivriga vandrare som drar upp egna skogsspår. De underhålls inte men kan användas enligt väder. Du kan övernatta i tält eller i ett vindskydd längs rutterna.
 • Arrangemang av läger För scouter och andra grupper har reserverats ett lägerområde nära stranden i Onnelannummi.
 • Bär- och svampplockning: Prova om blåbären, lingonen och hallonen samt de typiska matsvamparna smakar annorlunda om de plockas i nationalparken än i hemskogen.
 • Paddling och rodd: Kanoter, kajaker och roddbåtar kan hyras för utfärder på sjöar och på havet. På stränder och öar finns platser där man kan göra upp eld samt platser där man kan övernatta i ett vindskydd och i eget tält.
 • Sevärdheter och vyer: Sahajärvi naturpark. De höga bergsklackarna Nenustannokka och Nikkallio lämpar sig till exempel för fågelskådning.
 • Segling och båtutflykter: Du kan ta i land i Mathildedal (2 km från naturum) med motor- och segelbåt. I Mathildedals hamn erbjuds service.
 • Gruppguidningar: Information om guidningar fås från Tykö nationalparks info.
 • Orientering: En bana med fasta kontroller, riktad till barnfamiljer (2–3 km, 10 fasta kontroller) leder orienterare runt i terrängen i närheten av Matildajärvisjön. Du hittar kontrollerna med hjälp av karta och kompass. En annan, mer utmanande, bana (5–6 km, 10 fasta kontroller) finns utsatt söder om byn Mathildedal i en varierad terräng med höjdskillnader. Du kan utnyttja skogsstigar när du tar dig fram längs rutten, men det finns inga utstakade rutter längs banan.
 • Bad, simning: Det finns sandstränder som är lämpliga för barnfamiljer vid Matildanjärvi, Sahajärvi och Hamarinjärvi sjöar. I det grunda vattnet är det roligt att plaska eller öva sig att simma. Vid Matildanjärvi och Sahajärvi finns också badhytter och torrdass, men i området finns ingen allmän badstrand.

Paddlare i Tykö nationalpark. Bild: Jari Kostet.

Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Tykö strövområde

Samarbetspartnerna i Tykö nationalpark erbjuder programservice och uthyrning av utrustning.

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).