Aktiviteter i Salamajärvi

27.3.2020
Städningen av hyresstugorna vid Salamajärvi har effektiverats. Städningen sköts av företagaren och gäller hyresstugorna; Sysilampi 1, 2, 3, Pieni Sääksjärvi, Maahinens kåta och rummen i Koirasalmi naturstuga. Därav kan man hyra objekten som normalt. Tillägsuppgifter: Koirasalmi naturstuga (koirasalmi.com, på finska och engelska).

I skogsvildrenens sydliga vildmark kan du vandra, fånga öring, njuta av myrmarken och ta del av de mångsidiga tjänsterna i Koirasalmi naturstuga.

Kom ihåg att det i begränsningsområdet i Heikinjärvenneva är tillåtet att röra sig endast på de markerade lederna under fåglarnas häckningstid 1.3–15.7. I Salamanperä naturreservat som angränsar till nationalparken är det tillåtet att röra sig endast på de markerade stigarna.

Vandring

Upptäck naturen under en vildmarkstur! I nationalparken finns ca 60 km markerade leder (1,5–58 km) som utgör en del av den omfattande friluftsleden Peuran polku (115 km). Välj en led som passar dig och vandra i en eller flera dagar. Längs färden kan du övernatta i tält, skärmskydd, ödestuga eller hyresstuga. Som startpunkt kan du välja Koirasalmi naturstuga, nationalparkens parkeringsplatser eller parkeringsplatsen i Salamanperä naturreservat. 

Fiske

En person i en roddbåt med två metspön ror mot den tätt barrskogbeklädda stranden.  Morgondimman svävar över sjön.

Naturstuga

Koirasalmi naturstuga (koirasalmi.com, på finska och engelska). med sina skogshuggarstugor erbjuder sommartid oförglömliga naturupplevelser för hela familjen. I Koirasalmi erbjuds mångsidiga tjänster såsom friluftsinformation, guidade turer, uthyrning av utrustning, logi, bastu att hyra, Maahinens kåta att hyra, restaurangtjänster, cafe och tjänster för husvagnsfolk och lägerskolor.

Övriga aktiviteter

  • Skidåkning: Dra upp egna skidspår över de vidsträckta, trädfattiga mossarna och de snötäckta moarna. Längs Peuran polku kan man också göra flera dagar långa skidutflykter och övernatta i tält, skärmskydd, stuga eller hyresstuga. Skidor uthyras av Koirasalmi naturstuga (koirasalmi.com, på finska och engelska).

  • Fågelskådning: I naturtornet i utkanten av Heikinjärvenneva kan du se ut över myren och betrakta fåglar som t.ex. vadare, tranor, sångsvanar och sädgäss.

Barnet stirrar på träsket från observationstornet.

  • Snöskoturer: Med snöskor kan du färdas över snötäckta mossar och moar. Snöskor uthyras av Koirasalmi naturstuga (koirasalmi.com, på finska och engelska).
  • Naturstigar: Barnens naturstig (Lasten luontopolku) (1,5 km) i Sysilampi presenterar parkens myrar och skogar, älvornas och trollens boplatser och skogstjärnarnas insekter. Pakosuorundan (4,5 km) uppmärksammar växter och djur som finns längs stigen samt skogarna och myrarna i Salamajärvi.
  • Bär- och svampplockning: På mossarna växer det hjortron och tranbär, och på moarna kan du plocka blåbär och lingon.

Två personer rensar blåbär på ett träbord. I bakgrunden syns vatten och en byggnad i trä.

  • Sevärdheter och vyer: Fördjupningar i terrängen efter gamla tjärdalar påminner om tjärbränningen för 200–400 sedan. Slåtterbastun i Kaulus var en gång i tiden ett enkelt skydd för dem som slog gräs på myrarna. Besök också Heikinjärvenneva och Salamanperä naturreservat.
  • Gruppguidningar: Fråga efter guidade turer hos nationalparkens samarbetsparter.
  • Bad, simning: Vid det kåtaformade skärmskyddet i Koirasalmi finns det en strand med sandbotten. Vid Koirasalmi naturstuga och i Sysilampi finns det bryggor, men det finns ingen allmän badstrand.
  • Cycling: Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.