Världsarvet Kvarkens skärgård

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Havet har inte ännu börjat frysa, men snö och is har uppsamlats på stenarna och bildar ett fält med vita bollar mot det mörka vattnet.

Kvarkens världsnaturarvs tecknade emblem. Inuti den fyrkantiga symbolen finns ett havslandskap avbildat, samt texten Merenkurkku Kvarken World Heritage Site.Kvarkens steniga skärgård som ständigt höjer sig ur havet är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista. Skärgården har formats av den senaste istiden och landhöjningen är snabb. Under en livstid skapar nya grund och förunderliga moränryggar ett labyrintliknande landskap då de stiger upp ur havet. 
Stenarnas rike kan man beundra på en världsarvskryssning, från ett högt utsiktstorn i Björkö eller från en kanot.  Skärgårdsbyarna som värnar om sina traditioner samt de välskötta bylandskapen pulserar av liv.

Lämpar sig för: Lämpar sig väl för hela familjen. Passar också för båtfarare och paddlare, fågelskådare och fiskare. Servicen är delvis anpassad så att personer som behöver assistent eller färdas med barnvagn kan röra sig på området.

Kundtjänst

Världsarvporten
Läs mera >

Området förvaltas av Forststyrelsen, Kustens Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kvarken