Vad kan man göra i Kvarkens skärgård?

Den mosaikliknande skärgården som formats av istiden erbjuder besökaren nöjen under alla årstider. Det havsnära världsarvet är som bäst under sommaren då det finns mycket att göra. Man kan också slappna av genom att sätta sig på strandstenarna och avnjuta sin matsäck och njuta av utsikten längs landhöjningskusten, som också klassats som ett av Finlands nationallandskap.

Paddling

I världsarvet finns upp till 5 600 öar och över 2400 km strandlinje, så det finns gott om paddlingsutrymme! Från Svedjehamn i Björkö startar en skärgårdslabyrint som är enastående i hela världen. För erfarna havspaddlare finns intressanta fyröar. Till kvällen kan du paddla till ett skärmskydd eller en gammal fiskestuga. 
 
Det finns också en paddlingskarta över Kvarkens skärgård och du kan också hyra en kajak. Tillsammans med en paddlingsguide kan du bekanta dig med pärlorna i Kvarkens skärgård på ett tryggt sätt. 
 
Tre personer paddlar i två kanoter under en lugn dag. I bakgrunden en strand med fiskebod, en stor gran och en stenig ås.

Fiske

Kvarkens grunda och steniga skärgård är en fantastisk fiskeplats året runt. På vintern lönar det sig att pilka abborre på isen i Replot eller Björkö inre skärgård. På våren kan man följa med fiskarnas livliga lekvandring längs bäckarna. Notera att många lekbäckar och områden i närheten av dem är fridlysta under fiskarnas lek. Efter lektiden flyttar sig abborrarna till strömmande platser och i slutet av sommaren finns det rikligt med fisk i området kring Replotbron. Replotbron är också en utmärkt plats att fiska strömming med tackel. Gädda kan man fiska med spö kring grynnor och vassruggar från sommar till höst. I Kvarken behöver man nödvändigtvis inte båt för att fiska eftersom man också kan fiska från många stränder. Lokala fiskeguider tar dig gärna till de bästa fiskeplatserna i området!  

Alla över 18 och under 70 år bör betala fiskevårdsavgift (eraluvat.fi) ifall man utövar annat fiske än pilke eller mete.
 
Sommarbild av tre barn i en roddbåt. Barnen har alla flytvästar på sig och ett barn håller en fiskvåg i handen. I vågens krok hänger en stor gädda. De andra barnen metar med metspö.
 

Fågelskådning

En höstbild av två personer som går på en skogsstig.

På landhöjningsstränderna och i skogarna finns ett mångsidigt fågelbestånd. Bra fågelskådningsplatser finns längs naturstigarna, havsstränderna och åkerslätterna. Utsiktstornet Saltkaret i Svedjehamn är fågelskådarens paradis i synnerhet på våren. Det lönar sig också att besöka den närliggande stranden vid Bodvattnet: utöver dvärgmåsar, silvertärnor och svarthakedopping kan du också få se havsörn och brun kärrhök och till och med den utrotningshotade skräntärnan. Guidade fågelutflykter ordnas på våren och sommaren men på egen hand kan man syssla med fågelskådning när som helst.
 
Broschyrer om fågelskådningsdestinationer:
 
 
 

Andra aktiviteter 

  • Skidning: Inga underhållna skidspår, men på egen hand kan man skida både i skogen och på åkrar samt på havsisen. Kom ihåg att se upp för strömplatser!
  • Museum: Österbottens museum Terranova (vaasankaupunginmuseot.fi). Presentation av världsarvet, varierande utställningar, bildpresentationer, museibutik och café. Gruppguidningar. 
  • Naturstigar: Du kan bekanta dig med landhöjningen, skärgårdsnäringarna, de frodiga strandskogarna och de karga steniga strandvatten samt deras fåglar och övriga organismer längs åtta naturstigar (0,5 - 12,5 km). 
  • Bär- och svampplockning: Blåbär och lingon väntar på att bli plockade!  På senhösten kan du plocka c-vitaminrik havtorn.  Under hösten kan du också fylla din korg med svamp. 
  • Sevärdheter och utsikter: Den finaste utsikten hittar du från utsiktstornet Saltkaret vid Svedjehamn. En fantastisk utsikt öppnar sig också från Kikanberget intill Klobbskats fiskehamn. Skärgårdsbyarna och fiskehamnarna är kulturlandskapets skatter. Läs mer
  • Segling och båtliv: Flera trygga båtleder och gästhamnar som finns markerade på sjökortet. Bryggor med service i den yttre skärgården, t.ex. Fäliskär på Rönnskär, på Molpehällorna och Mickelsörarna.
  • Cykli​ng: Inga egentliga cykelleder, men det är lätt att bekanta sig med skärgårdsbyarna på cykel.  
  • Gruppguidningar: Information om guidningar i naturen får du från Kvarkens Kundtjänst (kvarken.fi)
  • Geocaching: Det finns rikligt med geocacher och att söka efter. Läs mera.
  • Simning:  Officiella badstränder finns i anknytning till Svedjehamns och Replot båthamnar samt i Södra Valgrund i Bullerås och Sommarösund, i Norra Vallgrund, i Vistan, på Fjärdskär och i Köklot  Underhåll och skötsel sköts delvis av Korsholm kommun och delvis av Folkhälsoföreningar eller andra lokala föreningar. Läs mera (korsholm.fi)

En undervattensbild av en dykande person iklädd simfötter.

Utflyktsförslag 

Förslag för vinterutflykter
halvdagsutflykt: Besök Kvarkens naturcentrum Terranova. 
 
Förslag för vårutflykter
halvdagsutflykt: Fågelskådningsutflykt längs naturstigen Bodvattnet runt (4 km).  
 
Förslag för sommarutflykter
halvdagsutflykt: Beundra utsikten över världsarvet från utsiktstornet Saltkaret (2 km).
heldagsutflykt: Skärgårdsutflykt till Valsörarna (3 km).
 
Förslag för höstutflykter
halvdagsutflykt: Plocka svamp längs Sommarö naturstig (4km).