Sevärdheter i Liesjärvi

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.

Ståtliga utsikter

  • Från åsen Kyynäränharju, som med sina låga sandstränder skiljer åt sjöarna Liesjärvi och Kyynäräjärvi, öppnar det sig ståtliga utsikter över sjöarna.
  • På berget Hyypiökallio finns det en utsiktsplats.

Korteniemi

Gårdsplanen på Korteniemi kulturgård med sina byggnader, trädgårdar och odlingar har bevarats nästan oförändrad över hundra år. På gården lever man fortfarande som på 1910 -talet. På sommaren promenerar hästar, kor, får samt en tupp med sina höns, alla av finsk lantras, på gårdsplanen. På åkrarna och i trädgården odlas gamla inhemska växtsorter på traditionellt sätt. Råg slås med en lie, torkas på skylar och tröskas med slagor i rian. 

Museigårdens värdinnor kokar tvål och en smed står vid en ässja i bakgrunden.

Värdinnan vattnar trädgårdslandet med en vattenkanna.