Upplev det öppna havets klarhet och fyröarnas charm i Bottenhavet. Under en dags- eller veckoslutsutfärd kan du åka ut på äventyr i de karga landskapen i den yttre skärgården och i undervattensnaturen i de renaste kustvattnen i Finland.

Båtutflykter 

Känn havets svall och stänkande, hör klucket från vågorna och se långt ut över det öppna havet! I Bottenhavets nationalpark består 98 procent av arealen av vatten, så parkens imponerande vidsträckta landskap räcker för flera dagar långa utfärder med segelbåt eller motorbåt. Du kan ta i land på öarna i parken med båt och tillfälligt tälta på dem. På öarna finns rast- och eldplatser. I parken finns även flera gäst-, service- och utflyktshamnar: Munakari, Katanpää, Enskär, Säbbskär, Stora Enskär och Sälgskär.

En liten fiskarstuga i kvällssolen. I förgrunden finns en brygga och en stenig strand, i bakgrunden finns träd.

Sevärdheter och vyer

I nationalparken finns inte endast karg natur i yttre skärgården och intressant undervattensnatur utan också rikligt med sevärdheter i anslutning till krigshistoria, sjöfart och fiske. Läs mer.
 

Dykning och snorkling

Ta en titt under ytan! Det rena och klara vattnet i Bottenhavets nationalpark är ett paradis för dykare och snorklare. Du får sällskap av märlkräftor, fiskyngel och havsgråsuggor bland algväxtligheten. Med statens fiskevårdsavgift och det länsbaserade handredskapstillståndet kan du idka undervattensfiske. Läs mer om dykning och snorkling.

Ett barn snorklar i havet. I bakgrunden finns en stenig havsstrand, grönskande växtlighet och människor på stranden.

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Gå ut på äventyr i naturen genom att söka geocacher. Läs mer
 • Skidåkning: Under en bra isvinter bjuder skärgården på fascinerande landskap för skidåkare, men kom ihåg att du alltid rör dig på eget ansvar.  Meteorologiska institutets webbsida (sv.ilmatieteenlaitos.fi) visar det aktuella isläget i Bottenhavet. Då man rör sig på isen bör man alltid ge akt på säkerheten och använda erforderlig utrustning. Läs mera om att röra sig på isen.
 • Fiske: Bottenhavets nationalpark omfattar statsägda vattenområden och Raumo stads vattenområde. Det är tillåtet att fiska.
 • Fågelskådning: Titta på vadare, storskrake, som är parkens symbol, och andra sjöfåglar. Bredviksfjärden i Björneborg är det främsta besöksmålet för fågelskådare, och även i den yttre skärgården kan man göra fina observationer.
 • Naturum: Du kan bekanta dig med Bottenhavets natur i Naturhuset Arken i Björneborg (www.pori.fi, på finska och engelska).
 • Naturstig: På Stora Enskär finns en naturstig som går förbi djävulsåkrar och skogslandskap (alternativa leder cirka 1,5 km och 3 km) och som presenterar öns naturhistoria. Kulturstigen på Säbbskär (1,5 km) berättar om livet på fyrön. Läs mer
 • Bär- och svampplockning: I närheten av stränderna växer hälsobomben havtorn, vars bär även kan plockas genom att man pressar saften ur dem med en press. Utöver att plocka bär är det även tillåtet att plocka svamp.
 • Paddling: Utanför Raumo kan du paddla längs en färdig led, men den mer erfarna paddlaren kan också bekanta sig med skärgården i till exempel Nystad, Luvia, Björneborg och Sastmola. Läs mer om säker paddling
 • Jakt: Höstjakt på sjöfågel är genom tillstånd av Forststyrelsen tillåten vid kobbarna Harmaaletot i Nystad, Bokreivit i Raumo, Räyhät i Björneborg och Kasalabodan i Sastmola (eraluvat.fi). Jakt på gråsäl är tillåten utan särskilt tillstånd i de allmänna vattenområden som införlivas med nationalparken och på andra platser med avtal om jaktarrende.
 • Långfärdsskridskoåkning: Med långfärdsskridskor ilar du fram över havsisen i den tysta vintriga naturen. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
 • Gruppguidningar: Samarbetsföretagarna erbjuder rikligt med guidningstjänster. Läs mer
 • Bad, simning: I nationalparken finns ingen allmän badstrand, men du kan bada vid alla stränder som lämpar sig för bad. De flesta stränder är steniga och relativt grunda. Utanför Björneborg finns sandstränder, och i anslutning till alla utflyktshamnar finns en bra strand att bada vid.

En paddlare på havet. I bakgrunden en molnfri himmel.