I Kurjenrahka nationalparks naturstuga Kurjenpesä kan man bekanta sig med myren ur tranans synvinkel.

Rött trähus.

Öppettider 

Öppet dagligen kl 8 - 20. Det finns ingen personal vid naturstugan. 

Inträde

Det är fritt inträde till naturstugan.

Kontaktuppgifter

Forststyrelsen ansvarar för naturstugans verksamhet.

Kommunikationer

Med allmänna kommunikationer
  • Bussar går både från Åbo och Säkylä (matkahuolto.fi) till Kurjenrahka nationalpark. Busshållplatsen för snabbturer, med namnet "Kuhankuono", är beläget vid Åbo-Säkylä-vägen (nr 204), ca 500 meter från Kurjenpesä naturstuga.
  • Lokaltrafikens bussar nr 21 och 23 som avgår från Åbos salutorg kör till Tortinmäkis ändpunkt. Därifrån är det ca 7 km till Kurjenpesä.

Med bil

  • Till nationalparkens egentliga guideplats och till Kurjenpesä tar man av från Åbo - Säkylä -vägen (nr 204) västerut (till vänster då man kommer från Åbo) till Kuhankuonontie, som går till naturstugans parkeringsplats (Kuhankuonontie 67) norr om Kurjenrahka myr. Korsningen är belägen ca 35 km norr om Åbo. Vid väg nr 204 före korsningen finns det en liten vägskylt till nationalparken.

Service

Utställning

I Kurjenpesäs utställning bekantar man sig med myren under olika årstider ur tranans synvinkel. Ursprunget till naturstugans namn avslöjas för besökaren direkt då denne stiger in genom dörren; de jättelika tranbenen med ett bo vid sina fötter får besökaren att känna sig som en tranunge. Med hjälp av den sk. fågelboken kan man även lära känna myrens övriga fågelarter som finns i utställningen. I stugan får man också information om Kurjenrahka nationalpark.

Gårdsplanen

På naturstugans gård finns det ett kokskjul och en utsiktsavsats samt en torrtoalett. Vid stugan börjar också en 2 km lång rundslinga, Karpalopolku och 6 km lång Savojärvi rundslinga.

Tillgängliga tjänster

  • Från naturstugans parkeringsplats kan man komma med rullstol och barnvagn till naturstugan. Även naturstugans utställning är tillgänglig med rullstol.
  • På Kurjenpesäs gård finns det en tillgänglig torrtoalett samt ett kokskjul som byggts så att det är tillgängligt med rullstol. På gården finns det även en utsiktsavsats med utsikt över Savojärvi.
  • Från naturstugan går det en stig, som är framkomlig med rullstol, till Kuhankuonos gränsröse. ​​​​