I Seitseminen kan du uppleva unik natur och historia samt ta del av mångsidiga aktiviteter i vacker miljö. Seitseminens naturum ger information och goda tips om lämpliga utfärder. Få en glimt av livet förr i tiden på Kovero kulturgård.

I en del av nationalparken är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Besök naturumet

Seitseminens naturum är en fantastisk kunskapsbank där du bland annat kan lära dig mer om den mångsidiga naturen i södra Suomenselkä genom utställningarna I skydd av skogen (Metsän siimes) och Skogsutflykten (Metsäretki). Efter utfärdsdag kan man njuta av delikatesser i naturums restaurang.

Seitseminens naturum erbjuder utmärkta möjligheter till miljöfostran för barn och unga. Du kan hyra auditoriet för eget bruk.

Besök kulturgården

På idylliska Kovero kronoskogstorp har tiden stannat på 1930-talet. På ängarna runt torpet betar lantdjur och i trädgårdslandet frodas gamla krydd-, medicinal- och prydnadsväxter.

En gammal träbyggnad, framför byggnaden står två björkar och ett staket i trä.

Kovero gård ligger i västra delen av Seitseminens nationalpark, intill Seitsemisentie. Kulturgården är öppen hela sommaren. Under vintern stannar livet på gården av, men man kan besöka gårdstunet på egen hand.

Lär dig om naturen

Ute i urskogen och på de porsdoftande myrarna går lärandet som en lek. Utnyttja nationalparkens och naturumets rikliga utbud när du planerar en dagsutflykt eller längre lägerskola. Guidningspaket för olika åldrar, utrymmen och utrustning till uthyrning, växt- och djursamlingar, Kortesalo lägerskolområde och unika inlärningsmiljöer ute i nationalparken eller på kulturgården ger garanterat barn och ungdomar nya insikter i naturkunskap och historia. Guidningarna är planerade för att stöda innehållet i läroplanen för den grundläggande utbildningen och förskoleundervisningens läroplan. Fråga efter olika språkalternativ.

Även lokala samarbetspartner i området erbjuder fartfyllda och lärorika programpaket för skolelever.

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: I Seitseminens nationalpark finns det många geocacher. Jakten på de gömda skatterna tar besökaren med på ett roligt äventyr i naturen.
 • Skidåkning: Det finns inga preparerade spår i parken. Den kuperade terrängen, insjöfjärdarna och myrarna gör skidåkningen utmanande och omväxlande. I Pakkulankangas och Multiharju är skidåkning tillåten längs vandringslederna, men inom områden i Iso-Seitsemisjärvi och Soljaset som berörs av begränsningar är det helt förbjudet att röra sig under tiden 1.4–15.7.
 • Fiske: Enligt allemansrätten är det tillåtet att meta och pimpelfiska i tjärnarna i nationalparken utan särskilt tillstånd.
 • Snöskoturer: Vintertid kan du också njuta av lugnet i nationalparken under en snöskotur. Lokala samarbetspartner hyr ut snöskor.
 • Naturstigar: Längs tre naturstigar (1,5–2 km) får du lära dig mer om myrarnas hemligheter, dikternas rytm och urskogens underverk.
 • Bär- och svampplockning: Fyll din korg med bär och svamp från skogen!
 • Paddling: Aurejärvi norr om Seitseminen lämpar sig väl för 1–2 dagar långa paddlingsturer. Sjön utgör delvis ett naturskyddsområde. Lokala samarbetspartner hyr ut kanoter.
 • Sevärdheter och vyer: Kovero kronoskogstorp ger en bild av livet i Seitseminens skogsområde på 1930-talet. Andra pärlor är Pitkäjärvi skogshuggarstuga (hyresstuga) och urskogen i Multiharju, där det är tillåtet att vistas på de markerade lederna.
 • Fotvandring: Tre naturstigar och sammanlagt cirka 60 km markerade leder (6–17 km). Längs lederna finns eldplatser. Omgivningen kring naturumet och Kovero torp samt en del av myrmarksstigen i Soljaset lämpar sig för besökare som rör sig med rullstol eller barnvagn.
 • Cykling: Enligt ordningsstadgarna är terrängcykling endast tillåten på de leder som anvisats för ändamålet, vilka finss cirka 40 km (Seitseminen nationalpark ordningsstadga, karta, pdf 2,5 Mb, julkaisut.metsa.fi, på finska).
 • Gruppguidningar: Under ledning av guiderna vid Seitseminens naturum och Kovero kronoskogstorp lär du känna nationalparkens natur och historia. Guidningar bokas i förväg i naturumet. Fråga efter olika språkalternativ!
 • Bad, simning: Man kan bada i nästan alla sjöar och tjärnar i nationalparken, förutom i den del av Iso-Seitsemisjärvi som berörs av begränsningar under tiden 1.4 - 15.7. Det finns ingen allmän badstrand eller badövervakning i området.
 • Vandring: Från lederna i Seitseminen nationalpark når man friluftsleden Pirkan Taival (300 km). Längs friluftsleden kan man gå på vildmarksturer som varar flera dygn och som sträcker sig ända till Helvetinjärvi nationalpark. Ytterligare information finns i Seitseminens naturum.
 • Frivilligverksamhet: Kombinera arbete med rekreation i naturen. I nationalparken ordnas varje år talkoläger och andra frivilligaktiviteter.