Aktiviteter i Patvinsuo

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Vandra i björnens spår, njut av stillheten och fågellivet i myrmarken, åk ut och paddla eller ta en simtur vid de idylliska sandstränderna. Området har ingen officiell badstrand.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fotvandring

Patvinsuo lämpar sig väl för självständiga vandringar på en eller ett par dagar där du kan utforska vildmarksnaturen. I parken finns det ca 80 km markerade leder och naturstigar (3–25 km), som till största delen är lättframkomliga. I myr- och våtmarken finns det ca 20 km spångbelagda stigar.

Tre vandrare går längs spänger över ett kärr.

Det finns två rundslingor: parkens mest populära led Suomunkierto (15 km), som går runt sjön Suomunjärvi, och Patvinkierto (25 km), där man även kan göra en avstickare till Teretinniemi fågeltorn eller Lahnasuo fågelplattform för att göra fågelobservationer. I Patvinsuo finns även tre naturstigar. Kuusipolku (3 km) presenterar blandskogens, Lakkapolku (3,3 km) myrarnas och Mäntypolku (4,5 km) de karga moarnas växter och fåglar.

Fågelskådning

Under fåglarnas flyttningstid formligen kryllar Patvinsuos vidder av vadarfåglar. Våren och hösten är bästa tiden att ta en tur till fågeltornet i Teretinniemi eller fågelplattformarna i Surkansuo och Lahnasuo. I Patvinsuo kan man också se svanar, tranor, gäss och många andra myrmarks- och vattenfåglar, höns- och rovfåglar.

Paddling

Suomunjärvi med sina sandstränder lämpar sig utmärkt för paddling. Paddlingsturen kan börja vid naturstugan i Suomu och planeras så att man paddlar från tältområde till tältområde. Det går också bra att ro i Suomunjärvi. Guiden i naturstugan hyr ut kanoter och båtar.

På försommaren då vattenståndet är högt kan man paddla från Suomunjärvi till Koitere längs Suomunjoki å som slingrar sig längs parkens östra gräns. Du kan bli tvungen att lyfta kanoten och kryssa mellan tiotals bäverdammar och kullfallna trädstammar – Suomunjoki lämpar sig bäst för den äventyrslystne paddlaren. För att paddla hela åsträckan måste man reservera åtminstone en hel dag.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Se nationalparken ur ett nytt perspektiv genom att söka geocacher i naturen.
  • Skidåkning: Patvinsuos vidder är mycket omtyckta av skidåkare som vill dra upp egna spår. Det finns inga preparerade skidspår, men de finns två snöskoterservicerutter där man vanligtvis kan åka skidor från slutet av januari till mars.
  • Fiske: Suomunjärvi är rik på bl.a. siklöja, sik och stora abborrar.
  • Naturstuga: I Suomu naturstuga presenteras Patvinsuo, parkens signaturdjur björnen, växtligheten på myrarna och bäverns dammbyggen.
  • Bär- och svampplockning: I Patvinsuo kan du plocka blåbär, lingon, hjortron och tranbär samt matsvamp.
  • Sevärdheter och vyer: I närheten av Suomu naturstuga finns en genomskärning av en kolmila byggd under vinterkriget samt minnesträden i Suomu, som är gamla furor där årsdagen av någon händelse har inristats. Fiskarbastun i Kuikkaniemi berättar om fiskekulturen.
  • Cykling: Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.
  • Gruppguidningar: Guidade turer för grupper kan bokas hos våra samarbetspartner.
  • Bad, simning: Vid de vackra sandstränderna i Suomunjärvi går det bra att bada trots att det inte finns någon allmän badstrand i parken. Besök till exempel sandstranden i Kurkilahti. 
  • Vandring: Från lederna i parken når man den långa friluftsleden Karjalan Kierros (vaellus.info.fi). Längs leden kan man ge sig ut på vandringar som varar flera dagar. I parken kan man övernatta i tält eller skärmskydd eller inomhus i Suomu naturstuga eller i Suomu gård.

Ett barns händer och mun har färgats av blåbär. Barnet visar sin blåbärsfärgade tunga åt en vuxen person.