Njut av friluftslivet i det mäktiga landskapet vid Finlands sydligaste fjäll. De som söker efter fartfyllda upplevelser kan utmana sig själva till ett äventyr längs terrängcykellederna som hör till de bästa i Finland.

Skidning

Syöte är ett av Finlands mångsidigaste centrum för längdskidåkning. Skidspåren i strövområdet är en del av det underhållna spårnätet i Syöte turistområde (120 km). På vårvintern går spåren genom fantastiskt vackra snötunga sluttningsskogar och knäpptysta myrar. Tack vare höjdskillnaderna i Syöte erbjuder spåren både utmaningar och fart.

Längs skidspåret Huipunlatu i Iso-Syöte klarar man också av att skida i kyla eftersom det ofta är mildare på fjället.  Stugan Riihitupa som finns längs skidspåret Iso-Syöte–Pytkynharju är den finaste rastplatsen i strövområdet. Försäkra dig om en lyckad skidtur genom att kontrollera den aktuella skidspårssituationen från Syötes spårpools fastroi.fi-tjänst (syote.fluentprogress.fi).

Utflykter

Iso-Syöte strövområde är ett fint mål för att påbörja vandringshobbyn. De utstakade och noggrant skyltade lederna, de goda förbindelserna till naturumets tjänster samt närheten till landsvägarna gör området till ett tryggt utflyktsobjekt för hela familjen. Lättframkomliga stigar med sina backar lockar även motionärer och terränglöpare. Åtskilliga skärmskydd och Riihitupa stuga med eldplats tjänar besökarna.

Bege dig ut på en utflykt längs Huipunpolku-stigen (1 km) eller till lugnet i Romevaara. I närheten av strövområdet finns Pytkynharju som är känt för sina fina vyer. Dit kommer man längs dagsutflyktsleden Pytkyn Pyrähdys (9,7 km). Från lederna i strövområdet finns förbindelse till de längre ödemarksvandringslederna i Syöte nationalpark. Från Syöte naturum får man de bästa utflyktstipsen.

Terrängcykling

I strövområdet kan man syssla med terräng- och långfärdscykling. Det lönar sig att inleda terrängcyklingen i området längs terrängcykelleden Syötteen kierros (19 km), som går runt Iso-Syöte genom ett mo- och åslandskap.  Leden passar för personer som redan har en del erfarenhet av terrängcykling. Ledavsnittet från Iso-Syöte till Pytkynharju samt Pytkynharju-området passar även för nybörjare.

Långfärdscykelleden Syötteen kierros (25 km) går längs bilvägar i strövområdets landskap. Pytkynharjus skärmskydd vid Lauttalampi och Kellarilampi passar bra för matpauser. De som gillar att simma kan ta sig ett dopp i tjärnarnas klara vatten. Kom ihåg att beakta långsammare vandrare längs leden och låta andra ta sig förbi vid behov. Från strövområdets cykelleder finns förbindelse även till andra leder. Om dessa kan du hitta mera information på sidan om lederna i Syöte. Cyklar kan hyras av samarbetspartner i Syöte.

Andra aktiviteter

  • Gruppguidningar: Syöte naturum ordnar guidade utflykter på beställning till Syöte nationalpark och strövområde. Även områdets samarbetspartner ordnar guidade utflykter.
  • Bekanta dig med naturumet: Syöte naturum ligger vid Iso-Syöte-fjällets fot alldeles vid gränsen till nationalparken. Strövområdets kundservicepunkt och ett intressant besöksmål för alla som är intresserade av naturen och kulturarvet i Syöte-området.
  • Bekanta dig med naturstigen: I strövområdet och dess omedelbara närhet finns tre naturstigar som ger en introduktion i naturens specialiteter i Koillismaa.  
  • Bär- och svampplockning: Ypperliga marker för plockning av bl.a. blåbär, lingon, hjortron och tranbär eller svamp. Vid Syöte naturum får du tips om bär- och svampskörden.
  • Sevärdheter och utsikter: Från toppen av fjället Iso-Syöte öppnar sig ett sluttningsskoglandskap mot väst över hela strövområdet. I norr finns Syöte nationalpark. På fjällets topp längs stigen Huipunpolku finns en utsiktsplattform och lite längre ner en utsiktsplats.
  • Snöskovandring: Iso-Syötes sluttningar och Romevaara erbjuder vinterlandskap och utmanande terräng. Vila i naturumet eller vid stugan Riihitupa på den södra sidan av Romevaara.