Kolovesi naturstuga

Kolovesi naturstuga i Enonkoski är i ett före detta sågverks magasin från 1800-talet. Läget på stranden av en vacker fors gör den till ett stämningsfullt besöksmål. I naturstugan finns det en utställning om naturen i Kolovesi nationalpark och där får man information förutom om Kolovesi också om andra resmål i trakten.

Öppettider år 2024

  • 10.6.-30.6. mån-fre kl. 10-16, lör-sön kl. 10-15
  • 1.7.-31.7. mån-fre kl. 10-17, lör-sön kl. 10-15
  • 1.8.-4.8. mån-fre kl. 10-16, lör-sön kl. 10-15

Undantag

  • Stängt över midsommar 21.-23.6.

Rätten till ändringar förbehålls.

Inträde

Det är avgiftsfritt att bekanta sig med naturstugan. Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan. 

Kommunikationer

Naturstugan ligger i Enonkoski centrum invid forsen bredvid den gamla museibron. Det är 33 km till Enonkoski från Nyslott och 55 km från Heinävesi.

Kolovesi naturstuga

Med allmänna kommunikationer

Service

Permanent utställning

Naturstugans utställning visar hur Kolovesi nationalparks natur danades efter istiden. Kolovesi blottades för 10 500 år sedan från den två kilometer tjocka ismassan. Endast Kolovesis branter påminner om det forna bergmassivet. 

I Kolovesis 5000 år gamla hällmålningar skildras stenålderns fångstkultur. Människan har alltid varit tvungen att dela fiskevattnena med saimenvikaren (metsa.fi, på finska). Naturstugans utställning skildrar även hur saimenvikaren utvecklades från havsvikaren.

Hantverkares produkter och tillfällig utställning

I naturstugans övre våningen finns det lokala hantverkares produkter till salu. Där finns också tilfälliga utställningar. I sommaren 2024 vi har konstnär Katriina Kaijas tuschmålningar. Utställningen kallas "Shell shapes".

Kortfilmer

Finnish National Parks: The Magic of Northern Nature är en film av Petteri Saario. Filmen berättar av Finlands Nationalparker. 

Torsti - the child of dephts är en film av Juha Taskinen. Filmen berättar av en saimenvikares kut.

Isien työt (arbete av vår fäder) är en samling av gamla kortfilmer (1936-39) Filmer samlades av Kansatieteellinen Filmi Oy.

Man kan titta filmer i utställningen gratis.

Kolovesi naturstugas café

  • Öppet under naturstugans öppettider.

  • Inomhus finns det ca 14 platser och ca. 30 på terassen vid forsen

  • Den lokala 4H-föreningen håller caféet.

  • Tfn +358 44 0479 493