Pyhä-Luosto nationalpark är ett fint och lättillgängligt objekt i naturen för utflykter och frisksport i alla åldrar. Värt att se och uppleva är också naturumet Naava i Pyhä-Luosto.

Vuxen och barn har stannat på en träbro för att beundra utsikten.

Naturguidningar

  • Till utställningen på naturumet Naava i Pyhä-Luosto kan man i förväg boka gruppguidning.
  • Skolgrupper kan få en guide med sig på terrängutflykt av nationalparkens samarbetspartner.

Utflyktstips

Det är lätt att börja en utflykt i nationalparken på naturumet Naava i Pyhä-Luosto. Den inspirerande naturutställningen på Naava berättar om särdragen i områdets natur och geologi, och hos kundbetjäningen får man tips och råd för utflykter.

  • Tunturiaapa naturstig (ca 7 km) leder till en flarkmyr och passar bra för en liten natur- eller fågelexkursion. Stigen är lätt att gå på, våtmarkerna har spångar och på de brantaste ställena finns det trappor. Längs leden finns det skyltar som berättar om områdets natur samt ett fågeltorn. Vid Tiaislaavu kan man äta sin matsäck vid lägerelden.
  • Karhunjuomalampileden (ca 10 km) går genom varierande fjäll- och skogsterräng och lämpar sig för lite äldre elever. Leden erbjuder en fin friluftsupplevelse där den går genom det imponerande Isokuru och besöker samernas heliga platser. Man kan ta en paus i kåtan vid Isokuru och i raststugan vid Karhunjuomalampi.

Det finns också andra leder som lämpar sig för dagsutflykter i nationalparksområdet. Läs mera

Måltider

  • På naturumet Naava finns Café Loimu, där man kan äta lunch varje dag. För grupper lönar det sig att i god tid meddela om sin ankomst och om eventuella specialdieter. Man kan då också komma överens om exempelvis matsäck för utflykter i terrängen. Läs mer
  • Vid sidan av lederna i nationalparken finns det flera rastplatser, där man kan äta sin medhavda matsäck.
  • Samarbetspartnerna i nationalparken erbjuder också måltider både i terrängen och inomhus.

Rum och utrustning

Mötesrummen och auditoriet på naturumet Naava kan bokas av grupper. Rum och utrustning att hyra erbjuder också samarbetspartnerna i nationalparken.

Under över alla under -videoserie

Under över alla under är en videoserie om naturens mångfald för barn gjord av Föreningen för miljöfostran FEE Suomi. 

En tecknad bild med en videotitel och växter och djur.