Noux är huvudstadsregionens metropolområdes nationalpark som erbjuder mångsidiga aktiviteter för hela familjen.

Fotvandring

Du bekantar dig enklast med den mångformiga naturen i Noux på någon av de många, markerade promenadrutterna. I omgivningen kring Haukkalampi, Kattila och Siikajärvi finns sammanlagt över 30 km utstakade utfärdsleder. Du får en utmärkt överblick över parken längs ringlederna som går från Haukkalampi naturstuga (2–7 km). Lederna i Noux erbjuder lämpliga utmaningar både för nybörjaren och  den erfarna vildmarksvandraren.

En kvinna i skogen ser på fåglar med sin kikare.

Lär dig om naturen

Naturskolan vid Finlands naturcentrum Haltia och naturen i Noux erbjuder skolgrupper en utmärkt möjlighet att lära sig nya saker, prova på, bli hänförda och agera. I Noux kan ungdomar lära sig friluftsfärdigheter och miljöansvar. På Junior Ranger-lägren får de möjlighet att undersöka och bekanta sig med nationalparkens anställdas spännande vardag.

Besök till naturcentret

I det imponerande Finlands naturcentrum Haltia kan du bekanta dig både med naturen i Noux och huvudstadsregionen och med hela Finlands naturpärlor. Utställningarna hämtar naturen inpå besökarens hud, och från naturcentret kan du ge dig iväg och vandra i de mäktiga landskapen i Noux och runt Långträsk.
Haltia är Finlands första offentliga byggnad som helt byggts av trä, och är en kombination av vacker arkitektur och toppmoderna ekologiska lösningar. Byggnaden värms upp och kyls ned med solen och energi från jorden. Läs mer

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Det finns rikligt med geocacher och att söka efter dem är ett roligt sätt att bekanta sig med Noux. Läs mer.

Fotvandrare med telefonen i handen går i en höstlig skog. På bakgrunden finns en stor sten täckt med mossa.

 

 • Skidåkning: Genom att skida i terrängen når du varje vrå i nationalparken. De närmaste underhållna skidspåren hittar du i Helsingfors och Esbo städers friluftsområden som omger parken.
 • Fiske: Du kan meta, pilka och fiska med handredskap i nationalparkens vattendrag, förutom i de fridlysta vattnen. För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 69 år betala en fiskevårdsavgift (eraluvat.fi). Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (eraluvat.fi). Det är helt och hållet förbjudet att fiska i Kvarnbäcken och andra strömmande vattendrag i parken. Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi (kalastusrajoitukset.fi).
 • Klättring: Tillåtet att klättra på klippor och fira sig ned med rep på två ställen (vid Noux långträsk och vid den östligaste tjärnen av Kolmoislammit). Däremot är det tillåtet att klättra på is på hela parkområdet. 
 • Fågelskådning: Följ fåglarna in i skogen, ut på ängarna och upp på bergen och låt dem fungera som dina naturguider. Klättra upp i fågeltornet vid Grundträsk.
 • Letterboxing: I parken finns tio letterboxar gömda. Att söka efter dem utmanar även den erfarna Noux-besökaren. Läs mer.
 • Naturstigar: På de två naturstigarna kan du bekanta dig med restaurering av naturen samt skogs- och kärrlandskapen. Nejonögestigen (Nahkiaispolku) (2 km) är svårframkomlig medan Glansbaggestigen (Kaarniaispolku) (2,7 km) lämpar sig även för barn.
 • Bär- och svampplockning: Det är tillåtet att plocka bär och svamp i hela parken. Ta hem blåbär, lingon och trattkantareller till matbordet.
 • Paddling: Du kan också bekanta dig med Noux paddlandes, till exempel på Haukkalampi eller Noux Långträsk.
 • Sevärdheter och vyer: Vackra och varierande landskap: sjöar, skogar, dalar, berg och myrar. Du kan beundra de imponerande vyerna till exempel på Haukkalampirundan (Haukankierros).
 • Cykling: Rutt nummer två, som hör till det nationella cykelnätverket, gå genom nationalparken från Siikajärvi via Haukkalampi mot Salmi. Områden som bäst lämpar sig för cykelturer fortsätter i nationalparkens kringliggande friluftsområden. Det är tillåtet att cykla endast på för ändamålet utmärkta vägar och rutter.
 • Ridning: Du kan också bekanta dig med Noux på hästryggen: i parken finns 22 km ridleder. Karta över nationalparkens ridleder (julkaisut.metsa.fi, på finska).
 • Långfärdsskridskoåkning: Ett utmärkt sätt att njuta av den vintriga naturens tystnad och fartens tjusning. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
 • Gruppguidningar: Samarbetsföretagarna erbjuder rikligt med guidningstjänster. Läs mer.
 • Bad, simning: Det är tillåtet att bada i alla sjöar och träsk i parken, men det finns ingen allmän badstrand i området. Du simmar i nationalparkens sjöar och träsk på eget ansvar.
 • Vandring: Du kan göra en veckoslutsvandring genom att kombinera korta rutter eller orientera utanför lederna. Du kan övernatta i parken på markerade campingområden, i vindskydd eller i hyrstugorna Oravankolo och Tikankolo. Vänligen observera, att bara en giltig bokning av en hyrstuga berättigar vistelse på stugans gårdsområde.
 • Frivilligverksamhet: Du kan hjälpa till med att sköta den vackra naturen i Noux under volontärevenemang, där vackra landskap och ett viktigt arbete kombineras.