Aktuellt i Skärgårdshavet

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Svedjebränningen flyttad 

(Uppdaterat 26.7.2021)
På grund av att vinden inte är tjänlig har brännandet av området på Rågören flyttats till en senare tidpunkt.

En hyggesbränning i naturvårdssyfte ska göras på ön Rågören måndagen den 26 juli 2021

(Uppdaterat 23.7.2021)
Rågören hör till Skärgårdshavets åsöar, som vårdas antingen genom röjning eller också hyggesbränning. Ön ligger öster om Lökholm. Den 26 juli ska öns västra och sydöstra delar brännas, om vinden tillåter. Det kan komma rök från ön också efter hyggesbränningen, men den behöver man inte oroa sig för. Hyggesbränning är en del av Kust-LIFE projekt.

Kartan visar var brandområdet ligger.

Kasnäs infokiosk

(Uppdaterat 24.6.2021)
Information angående Skärgårdshavets nationalpark och Örökartor finns i infokiosken nära hamnen under sommaren.

Utö rutten

(Uppdaterat 18.5.2021)
Bryggprojektet i Pärnäs försenas, vilket gör att M/S Baldur börjar trafikera från Pärnäs igen den 16.6.2021. Samtidigt träder den nya sommartidtabellen ikraft. (meritie.fi)

WWF - talkoläger 2021

(Uppdaterat 18.5.2021)
Vi hoppas, trots det fortsatta pandemiläget, att det är möjligt att ordna en del läger under sommaren i samarbete med WWF. Anmälningar samt information angående det rådande läget (WWF.fi, på finska).

Nyheter från Skärgårdshavet

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för skogs- eller gräsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Folksamlingar vid eldplatserna ökar risken för koronavirusinfektioner. Instruktioner angående coronaviruset

Kom till Örö!

Bekanta dig med Skärgårdshavets nationalparks nyaste besöksmål, Örö kustfort.