Leder i Linnansaari

Du kan också bekanta dig med naturen och sevärdheterna på huvudön i Linnansaari nationalpark till fots. Ta stigen upp till Linnavuori utsiktsplats eller gör en tidsresa till det förflutna på Linnansaari torp!

Friluftsleder och stigar

Ledernas startpunkter

Alla leder finns på Linnansaaris huvudö och dit kommer du endast med båt. Lederna startar från informationspunkten vid Sammakkoniemi campingområde. Den korta rundslingan på Linnavuori kan du endast vandra från Perpulanluhta tältningsområde. 

Lederna varierar från lätt till krävande. Läs mer om utrustning och säkerhet. Torpanpolku (Torpstigen) lämpar sig för tillgängliga utflykter. 

Lederna underhålls inte vintertid, men under skridskosäsongen trampas en stig av is till Sammakkoniemi eldplats.

Vid Sammakkoniemi campingområde finns det en kiosk sommartid (kontrollera öppettiderna på oravivillage.com, på finska och engelska), ett kokskjul, en tillgänglig eldplats med skorsten (får användas vid varning för skogsbrand), en tillgänglig toalett, bodar att hyra och en bastu.

Torpanpolku (Torpstigen) 700 m/riktning

Under den snöfria tiden, vandringstid cirka 20 min/riktning.

Leden till torpet är förbättrad och breddad så att den är framkomlig med barnvagn och för rullstolsburna med ledsagare. Leden lämpar sig för tillgängliga utflykter och det finns knappt några höjdskillnader. Gräset på torpets gård kan vara vått.

En utflykt till Linnansaaris torp är en tidsresa till det förflutna. Torpet med sitt gårdstun och de omgivande svedjemarkerna är ett tvärsnitt av det gamla jordbrukslandskapet, som en gång i tiden formades av arbete, eld och boskap. Svedjebränning, slåtter och bete används än idag i landskapsvården och underhållet på Linnansaari. Under sommaren går en flock får på bete kring torpet.

En kvinna och två barn vandrar längs en vagnstig i ett sommarlandskap. På ena sidan av stigen står träd och på andra sidan en gärdsgård. I bakgrunden syns en träbyggnad.

Friluftskonstruktioner

Vid Sammakkoniemi campingområde finns det en tillgänglig toalett och en eldplats. På torpets gårdstun finns det olika byggnader, även en toalett bakom torpet. Det kan vara bra att ha med toalettpapper.

Sevärt

På sommaren kan du ta dig en titt inne i torpet. För att komma in måste du ta dig uppför trappan.

Ledbeskrivning

Leden går mellan Sammakkoniemi campingområde och Linnansaari torp. Du vandrar samma väg tillbaka, så om du följer vägen kan du inte gå vilse.

""

Linnonpolku naturstig 2 km, rundslinga

Under den snöfria tiden, vandringstid cirka 1 h.

Leden är relativt krävande. Det finns en del höjdskillnader och stigen smal och ställvis ojämn. 

Upplev södra delen av Linnansaari längs en rundslinga. Utmed den cirka 2 km långa rundslingan Linnonpolku får vandraren bekanta sig med Linnansaaris historia och naturvärden. Landskapet består av allt från karga klippor till frodiga lundar, och har du tur kan du skymta en fiskgjuse eller en vitryggig hackspett.

Ett sjölandskap i höstskrud. Träden på stranden lyser i höstfärger.

Friluftskonstruktioner

Vid Sammakkoniemi campingområde finns det en tillgänglig toalett och en eldplats. Det kan vara bra att ha med toalettpapper.

Ledbeskrivning

Leden är markerad med orange cirklar på träden. Vi rekommenderar att du vandrar medsols mot Linnansaaris torp från informationstavlorna vid Sammakkoniemi.

""

Linnavuorileden 7 km, rundslinga

Under den snöfria tiden, vandringstid 3–4 h.

Leden är svårframkomlig eftersom stigen är täckt av rötter och stenar. Över Linnansaarenlampi vandrar du på en spångbro med räcken, som kan vara hal vid regn. Upp till Linnavuori utsiktsplats finns det en trappa av metall.

Upptäck Linnansaaris varierande skogar från de solexponerade strandklipporna till dunklet i de frodiga lundarna. Vandrarens belöning är den hisnande utsikten över Saimens skärgård från utsiktstornet på Linnavuori.

Bild av ett sjölandskap från hög höjd. På bilden syns trädbevuxna holmar och en båt på väg ut på sjön.

Friluftskonstruktioner

Vid Sammakkoniemi campingområde finns det en toalett och en eldplats. Vid Perpulanluhta utflyktshamn finns det också en toalett och en eldplats.

Sevärt 

Från Linnavuori utsiktsplats kan du beundra den idylliska utsikten över Haukivesi.

Ledbeskrivning

Leden startar från Sammakkoniemi campingområde. Leden är markerad med orange cirklar på träden. Vi rekommenderar att du vandrar medsols mot Linnansaaris torp från informationstavlorna vid Sammakkoniemi. I korsningarna mellan stigarna finns skyltar med texten ”Perpulanluhta” och/eller ”Linnanvuori”. Halvvägs längs leden finns en rastplats – Perpulanluhta utflyktshamn – där det är lämpligt att vila och äta sin matsäck. 

Terrängen är varierande så det är viktigt att utrusta sig med vattentäta och stadiga skor, såsom terrängskor eller vandringskängor.

""

Övriga vandringsleder

Den 5,5 km långa Linnansaari rundslinga är en kortare version av den 7 km långa Linnavuorileden. Rundslingan leder runt Linnansaarenlampi, men går inte till Linnavuori utsiktsplats. 

Leden startar medsols från Sammakkoniemi campingområde och slutar på samma plats efter en tur runt sjön. Leden är markerad med orange cirklar på träden.

Linnavuori rundslinga, 2 km, går i närheten av Linnavuori. Leden är en kort kombination av andra leder och stigen börjar vid Perpulanluhta tältningsområde. Leden går inte via Sammakkoniemi campingområde.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Linnansaaris karta i Utflyktskarta.fi.

Broschyr över Linnansaari


Pdf-fil 3,1 Mb (julkaisut.metsa.fi)

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för skogs- eller gräsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.

Folksamlingar vid eldplatserna ökar risken för koronavirusinfektioner. Instruktioner angående coronaviruset