Bege dig på en aktiv semester i sluttningsskogarnas famn för att njuta av friluftsliv!

Skidning

Bege dig ut på skidutflykt i de snötunga granarnas magiska skog! Syöte högklassiga skidspår leder till fantastiska landskap och äventyr i snörika skogar. Skidsäsongen inleds ofta redan i november-december och under sportlovet är skidspårsnätet som mest över 100 kilometer långt. 

Även familjens fyrbenta medlemmar kan njuta av en skidtur i Syöte: det är tillåtet att ha hund med sig på största delen av skidspåren. Läs mer om skidspår som lämpar sig för skidning tillsammans med hund i skidspårsdagboken (syote.fi, på finska).

Vid rastplatserna kan du njuta av varm saft och grillad korv. Syöte naturum är en bra plats att börja sin utflykt. Där finns även rymliga parkeringsområden och den senaste informationen om skidspårens skick. Ingen har så bråttom på sin semester att det inte skulle vara värt att stanna för att äta en syltmunk i Ahmatupas skidspårscafé. När du har upplevt allt detta kan du prova på en nattutflykt till Ahmatupa hyresstuga, vars bastu sköljer bort svetten från skidåkarens axlar.

Terrängcykling

Kryssa med cykel i den kanske bästa terrängen i Finland! Stigarna leder cyklisterna till utmanande teknikavsnitt men även till uppfriskande landskapsleder och lätta nedförsbackar. I Syöte kan man välja mellan tre olika terrängcykelleder. Genom att kombinera leder kan du cykla nästan upp till 80 km. Längs lederna finns knappt några vägavsnitt! Alla leder startar från Syöte naturum, och därifrån kan du få kartor och tips. Du kan också hyra en cykel från områdets företagare. De mest ivriga cyklisterna glömmer inte Syöte ens på vintern: man har också sett cyklister i pälsmössa cykla med fatbike i snödrivorna!

Utflykter

Kliv in i den somriga nationalparken eller beundra ruskalandskapet från toppen till en skogklädd höjd. I suset från Syötes urgranskog kan du höra blåstjärten vissla och ta del av den gamla Naavapartas ("det skäggiga skogsväsendet") berättelser på naturstigarna. En dagsutflykt till Rytivaara gamla kronoskogstorp är en tidsresa till det förflutna. De fyra naturstigarna i nationalparken berättar om områdets natur och stämning på ett roligt sätt.

Vandringslederna (över 100 km) är väl utstakade. Även familjens minsta och rörelsehindrade personer har beaktats: längs en del leder kan man även röra sig med barnvagn och rullstol. För dem som söker efter utmaningar erbjuds leder som passar för allt från endagsutflykter till långa vandringar. Längs lederna finns rastplatser för stämningsfulla stunder vid elden och för övernattning, såsom skärmskydd och stugor. Utflyktstips får du från Syöte naturum. Man kan också hyra en barnbärstol.

Andra aktiviteter

  • Geocaching: Geocaching är ett roligt sätt att lära sig använda GPS och se Syöte med en skattsökares ögon!
  • Fiske: I Pärjänjoki rekreationsfiskeområde gömmer sig öring och harr. Fisketillstånd för området kan köpas från bland annat Syöte naturum. Spända fiskelinor!
  • Fågelskådning: På morgnarna i maj kan man höra blåstjärten vissla, från en skogklädd höjds topp öppnar sig kungsörnens vyer. På vintern sitter stora orrflockar på björkens grenar. Ahmakallio utsiktstorn är en utmärkt fågelskådningsplats!
  • Snöskovandring: Fantastiska platser för snöskovandring. Två utstakade snöskovandringsleder.
  • Bär- och svampplockning: Plocka röda tranbär, gyllene hjortron, läckra blåbär och lingon samt soppar och kantareller.
  • Paddling: Längs den vackra älven Pärjänjoki finns en skyltad paddlingsled (22 km) med sjösättnings- och rastplatser.
  • Sevärdheter och utsikter: Den finaste utsikten öppnas från Ahmakallio utsiktstorn över sluttningsskogarnas land. Från Pyhistysvaaras topp kan man blicka ut över den glittrande sjön Kostonjärvi. Kaunislampi i nationalparks famn är en vacker ravinsjö.
  • Lär dig i naturen: Från naturumet kan grupper även boka en guide till sin utflykt. Syöte ungdomscenter (pikkusyote.fi, på finska) ordnar lägerskolor i nationalparkens famn.
  • Gruppguidningar: Från naturumet kan du boka gruppguidning till utställningen eller terrängen. Guidningen är gratis för daghems-, skol- och studentgrupper. Våra samarbetsparter ordnar olika guidade utflykter i terrängen.
  • Bekanta dig med naturumet: Utflyktstips, fantastisk utställning, café, lunch under säsongstid. Naturfilmer och souvenirer. Guidningar och konferensutrymme för uthyrning.