Vinterleder

Vinterlederna i Koli nationalpark erbjuder mångsidiga möjligheter till vinteraktiviteter. I nationalparken och dess närhet finns över 50 km underhållna skidspår. Kolis toppar lockar till sig i synnerhet snöskovandrare men man kan gå också utan snöskor längs de hårdtrampade snöskolederna. Som rutter för en vinterutflykt kan man utnyttja säsonglederna och servicelederna. Utförsåkning är möjligt i nationalparkens slalombacke på Ukko-Koli. Den snöskoterled som passerar Koli by går också alldeles i närheten av nationalparken. 

 • Vinterleden till Ukko-Kolis topp, 400 m, följer sommarleden och går via radiomastens hörn och korsning nr 11. En del av leden används också av snöskovandrare. Trapporna till Ukko-Koli är inte i bruk under vintern.
 • Eldplatser som underhålls på vintern är Vaaralanaho, Ikolanaho, Ylä-Murhi och Pääministerin nuotiopaikka på fastlandet, och Iso-Korppi och Hiekkasaaret på öar.
 • Man når nationalparkens kulturmiljöer också på vintern till häst. Mer information fås från turistgården Paimentupa (paimentupa.fi, på finska och engelska).
 • Man kan bra ta sig fram längs servicelederna till fots eller med skidor eller snöskor. Servicelederna är avsedda för Forststyrelsens servicepersonal och de underhålls inte skilt.
 • Rälshissen: Rälshissen mellan Ukkos övre gård och parkeringsplatsen är i bruk också på vintern. Om rälshissen är stängd, kommer man till övre gården från parkeringsplatsen genom att vandra utmed bilvägen. Trapporna upp till övre gården är stängda på vintern.
 • Parkering: Ukko-Kolis parkeringsplatser P1 och P2 är i bruk på vintern. På Ukkos övre gård får man endast lämna av folk, inte parkera. Man kan också använda parkeringsplatsen i Koli hamn. Längs vägarna Rantatie och Kotaniementie finns det på vintern, i stället för parkeringsplatser, breddade ställen där man kan lämna bilen på eget ansvar. Parkeringsplatsen för Ukko-Kolis slalombackar ligger vid Rinnetupa vid Rantatie.
 • Vägnätet: Kolin Rantatie kan vara i dåligt skick på vintern, i synnerhet mellan Sikoniemi och Vesivaara. Vi rekommenderar andra ruttalternativ på vintern.

Skidleder

Koli nationalpark och näromgivningen har ca 50 km preparerade skidspår. Spårdata i realtid och spårkarta kan fås från Koli turisttjänst tel. 045 1387 429. Se spårinformation på Kolis (koli.fi, på finska) sidor eller ladda ner en spårkarta (mapline.fi/koli, på finska). Spåren  upprätthålls av Koli Latupooli.

 • Nationalparkens bergsspår, 3 och 7 km. Startpunkt är Ukko-Koli, parkeringsplats nr 2 (P2). Det tre kilometer långa spåret är lätt. Leden följder sommarleden fram till Mäkränaho och passerar Paimenvaara och Paimenlampi på vägen tillbaka till P2. Det sju kilometer långa spåret är svårt och krävande på grund av de branta upp- och nerförsbackarna. Skidspåret tar av från det 3 km låga spåret vid Mäkränaho, varefter det går upp på Mäkrävaara och kommer tillbaka via Ikolanaho och förenar sig åter med det 3 km långa spåret i närheten av Paimenvaara. Bergsspåren går genom kuperad, praktfull skogig bergsterräng och längs spåren finns bl.a. Ukko-Koli och Mäkrävaara. Från bergsspåren går ett förbindelsespår till Koli by, Loma-Koli och Kopravaaras upplysta skidspår. Bergsspåren är rundslingor.
  • Bägge lederna är rundslingor. Av skidspårskartan framgår i vilken riktning man bör åka i spåret.
  • Skidspåren är inte belysta.
  • Service: Vid Ikolanaho eldplats kan man göra upp eld. Vid Ikolanaho finns också Ikolanaho hyresstuga, som är i bruk på vintern och kan bokas elektroniskt (vaaravaraukset.fi, på finska) eller från Ukko naturum. Ukko naturum, Break Sokos Hotel Koli (sokoshotels.fi) och Koli Shop Retkitupa (koliactiv.fi, på finska) dvs. café- och restaurangtjänster, uthyrning av utrustning, programtjänster, hotell och souvenirbutiker når man enkelt med rälshissen från startpunkten på Ukkos övre gård.
  • Sevärt: Vintriga, fridfulla Mäkränaho och de snöiga blockfälten på Paimenvaaras sluttning ligger intill bägge skidspåren. Utsikten från Mäkrävaara och Ikolanahos idyll med den röda stugan kan man beundra utmed det 7 km långa spåret.
  • Förbindelser: Från bergsspåret går ett förbindelsespår till det belysta skidspåret mellan Loma-Koli och Kopravaara.
 • Belyst skidspår Loma-Koli – Koli – Kopravaara, 22 km. Flera startpunkter: Kopravaara, Jero, Leppäsärkkä, (Ylä-Kolintie 16), Koli by och Loma-Koli. Krävande och tämligen krävande avsnitt.
  • Upplyst spår. Traditionell stil och fristil. Spåret skidas fram och tillbaka.
  • Service: Eldplatser är Napakallio skärmskydd och Ursa kåta. Utmed spåret eller i dess närhet finns ett stort utbud av tjänster, eftersom spåret går via Koli by till Loma-Koli. Café- och/eller restaurangtjänster erbjuder Future Freetime i Kopravaara, caféet Kolin Ryynänen i Koli by, Alamaja i Koli hamn och dessutom i företagare i Loma-Koli. Ett förbindelsespår från detta belysta spår går till Ukko Koli och alla dess tjänster.
  • Förbindelser: Det finns många förbindelsespår till det här spåret och de framgår bäst av skidspårskartan.
 • Det ordnas två stora skidevenemang i Koli, nämligen Maisemahiihto och Ahmanhiihto, och för dessa dras flera nya spår. Efter evenemangen kan man åka i en del av de nya spåren under resten skidsäsongen.
 • Vi rekommenderar att folk av säkerhetsskäl åker skidor i de underhållna spåren i området med Kolis toppar. 

Snöskoleder

 • Koli toppars snöskoled, 1,5 km. Startpunkt i korsning nr 11 på Ukkos övre gård. Leden är markerade i terrängen med orangefärgade band på träd. Denna rundslinga går först ner för Kolis sluttning och sedan upp till Akka-Koli och vidare mot Mäkränaho och svänger sedan före krönområdets slut mot Pielinen. Leden passerar Paha-Koli och går sedan tillbaka till korsning nr 11 via Kolis toppar.
 • Koli toppar–Koli by, 3 km. Snösko- och vandringsled som går via Vaaralanaho och Mattilala ungefär i samma spår som sommarleden. Leden är markerad i terrängen med röda band.
  • Service: Vid leden finns det en underhållen eldplats i Vaaralanaho (1,2 km från Ukkos övre gård). På övre gården och i Koli by finns det ett mångsidigt utbud av caféer och restauranger, ställen där man kan hyra utrustning, programtjänster, inkvartering och souvenirbutiker samt utställningar.
  • Sevärt: De gamla gårdarna Turula och Ollila är vackra under alla årstider. Mattila gård är restaurerad och ett gott exempel på en för området ovanlig herrgårdsbyggnad.
 • Snöskoled från Ukko-Koli till stranden av Pielinen, ca 4 km.  Rutten går längs sommarlederna via Vaaralanaho till Satama och fortsätter därifrån längs stranden till Rinnetupa. Från Rinnetupa kommer man med skidliften tillbaka till Ukko-Koli (liftavgift). Biljett till liften kan köpas från Rinnetupa. Leden är märkt i terrängen med blåa band. Snöskoleden är ca 4 km lång, plus 0,7 km upp till skidliften.
  • Service: Kolis naturum Ukko, Vaaralanaho, Satama och Rinnetupa eldplatser. Vid Ukkos övre gård och Koli by finns mångsidiga café- och restaurangtjänster samt uthyrning av redskap.
  • Sevärdheter: Nationallandskap, gammal skog och Pielinen.
 • Med snöskor kommer man till sådana ställen i nationalparken som annars är svåra att nå. En snöskoutflykt i eget sällskap till speciellt Tarhapuro, Lakkala, tidigare svedjeängar, Mäkrävaara eller Vesivaara är en fin upplevelse. 

Utförsåkning

Snöskoterleder 

Snöskoterleden går utanför Koli nationalpark från Ahmovaara via Koli by till Pielinen och passerar Koli hamn och Hiekkasaaret. I Koli nationalpark är det förbjudet att åka med snöskoter, inklusive på de öar som ingår i nationalparken. I Koli hamn och vid Rinnetupa kan man parkera snöskotern på isen. Snöskoterleden fortsätter från Koli till Juga och Nurmes och vidare till Lieksa, Eno och Joensuu.

Kundtjänst

 
ukko(at)metsa.fi

Parkeringsplatser

Ukko-Kolis P1 och P2

 • Ylä-Kolintie 31, Lieksa  

Se övriga parkeringsområden

Broschyr över utflyktsmål  


Pdf 1870 kb (julkaisut.metsa.fi)

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Koli nationalparks karta i Utflyktskarta.fi.