Längs den rofyllda strandlinjen kan du utforska fina sandstränder och historiska lämningar. Njut av åsarna, stränderna, de tuvullsrandade myrarna och de susande skogarna till fots, på skidor eller i kanot.

I vissa områden i nationalparken är vistelsen begränsad under en del av året. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fotvandring

Ge dig ut och vandra i den vackra naturen i Övre Savolax. I nationalparken finns det ca 27 km markerade leder. Rundslingan Uiton kierto (7 km) är parkens mest populära utflyktsled. Den är lättframkomlig och går runt sjöarna Sammakkojärvi och Autiojärvi. Leden är delvis spångbelagd och går genom vackra landskap. Du kan också göra en avstickare till Venäjänhiekka och Tiilikanautio torp. Rundslingan Autionkiertoleden (3,4 km) går över lättframkomlig myrterräng och är till största delen spångbelagd.

Flera vandrare efter varandra på en spång i en vårlik skog.

Skidåkning och snöskovandring

Snösko och skidåkning med skogsskidor är ett utmärkt sätt att utforska vintern i nationalparken Tiilikkajärvi. Eftersom snötäcket skyddar terrängen från slitage är det möjligt att gå utanför de markerade stigarna med snöskor och skidor. Observera dock att det inte finns särskilda markerade snöskovandringsleder eller spår vid Tiilikkajärvi.

I början av mars ordnas skidloppet Tiilikan hiihto i nationalparken. Det lockar varje år flera hundra deltagare. Skidrutten består av två spår för klassisk stil (7 och 17 km). Spåren börjar vid informationspunkten i Sammakkotammi och matsäcken kan avnjutas på gården till Uitonkämppä stuga. Tiilikan hiihto är avgiftsfritt och öppet för allmänheten. Du kan även dra upp egna spår i terrängen.

En skidåkare skidar längs ett skidspår i ett vintrigt landskap.

Paddling

En man bär en kvinna på ryggen. Mannen står i det grunda strandvattnet bredvid en kanot. På den motsatta stranden finns skog och några molntussar kan ses på himmeln.Du kan också utforska den enastående naturen i Tiilikkasjön med kanot eller roddbåt. Även en nybörjare kan paddla, eftersom det inte finns några vida fjärdar eller starka strömmar i området. Man kan starta sin paddlingstur från informationspunkten i Sammakkotammi eller parkeringsplatsen i Pohjoisniemi, därifrån man är tvungen att bära kanoten ca 30 m längs spångarna till vattnet. Vid Uitonkämppä stuga finns också en brygga. Landstigningsplatserna i området med tillträdesförbud är markerade i terrängen och på parkens karta.

Ifall det råder gott vattenstånd i maj-juni kan man med kanot fortsätta färden från Sammakkotammi längs ån Tiilikanjoki, som leder till en annan vacker sjö, Älänne. Sträckan längs ån till Tiilikanselkä är ca 36 km. Efter de fartfyllda småforsarna i början rinner Tiilikanjoki till största delen utanför nationalparkens område. Tiilikkasjön är en del av kanotleden Tiilikka - Älänne (70 km) i Nordöstra Savolax och man kan även göra långa vildmarksturer med kanot längs leden.

Övriga aktiviteter

  • Geocaching: Upptäck naturen i Tiilikkajärvi medan du letar efter geocacher.
  • Fiske:
  • Bär- och svampplockning: Fyll hinken med hjortron och blåbär!
  • Sevärdheter och vyer: Det idylliska gårdstunet vid Tiilikanautio torp har bevarats i 1920-talsstil. Ett minnesmärke över krig och fred är gränsstenen från freden i Teusina (år 1595) som ligger i Tiilikkasjön. Dammen i Sammakkotammi och flottarbostaden (hyresstuga för grupper) andas flottningshistoria.
  • Bad, simning: Ta ett dopp eller duka upp till picknick vid de vackra sandstränderna i naturtillstånd, varav den mest kända är Venäjänhiekka. Också från bryggan vid Uitonkämppä stuga går det bra att simma. Det finns dock ingen allmän badstrand.