Fotvandring  Skidning på underhållna skidspår  Terrängskidning  Paddling Geocaching Fiske Bär- och svampplockning Besök sevärdheter och utsiktsplatser Vandring

Längs den rofyllda strandlinjen kan du utforska fina sandstränder och historiska lämningar. Njut av åsarna, stränderna, de tuvullsrandade myrarna och de susande skogarna till fots, på skidor eller i kanot.

I vissa områden i nationalparken är vistelsen begränsad under en del av året. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Fotvandring

Ge dig ut och vandra i den vackra naturen i Övre Savolax. I nationalparken finns det ca 20 km markerade leder. Rundslingan Uiton kierto (7 km) är parkens mest populära utflyktsled. Den är lättframkomlig och går runt sjöarna Sammakkojärvi och Autiojärvi. Leden är delvis spångbelagd och går genom vackra landskap. Du kan också göra en avstickare till Venäjänhiekka och Tiilikanautio torp. Rundslingan Autionkiertoleden (3,4 km) går över lättframkomlig myrterräng och är till största delen spångbelagd.

Bild: Petri Jauhiainen

Skidåkning

I början av mars ordnas skidloppet Tiilikan hiihto i nationalparken. Det lockar varje år flera hundra deltagare. Skidrutten består av två spår för klassisk stil (7 och 17 km). Spåren börjar vid informationspunkten i Sammakkotammi och matsäcken kan avnjutas på gården till Uittos stuga. Tiilikan hiihto är avgiftsfritt och öppet för allmänheten. Du kan även dra upp egna spår i terrängen.

Paddling

Kuva: Eerikki RundgrenDu kan också utforska den enastående naturen i Tiilikkasjön med kanot eller roddbåt. Även en nybörjare kan paddla, eftersom det inte finns några vida fjärdar eller starka strömmar i området. Man kan starta sin paddlingstur från informationspunkten i Sammakkotammi eller parkeringsplatsen i Pohjoisniemi, därifrån man är tvungen att bära kanoten ca 30 m längs spångarna till vattnet. Vid Uittos stuga finns också en brygga. Landstigningsplatserna i området med tillträdesförbud är markerade i terrängen och på parkens karta.

Ifall det råder gott vattenstånd i maj-juni kan man med kanot fortsätta färden från Sammakkotammi längs ån Tiilikanjoki, som leder till en annan vacker sjö, Älänne. Sträckan längs ån till Tiilikanselkä är ca 36 km. Efter de fartfyllda småforsarna i början rinner Tiilikanjoki till största delen utanför nationalparkens område. Tiilikkasjön är en del av kanotleden Tiilikka - Älänne (70 km) i Nordöstra Savolax och man kan även göra långa vildmarksturer med kanot längs leden.

Övriga aktiviteter

 • Geocaching: Upptäck naturen i Tiilikkajärvi medan du letar efter geocacher.
 • Fiske:
  • Allemansrätten ger dig rätt att meta och pilka förutom i områden som berörs av begränsningar.
   • Det är förbjudet att meta och fiska med handredskap från stranden i de områden som berörs av begränsningar vid Pohjoisniemi och Venäjänhiekka stränder.
  • För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 64 år betala en fiskevårdsavgift (www.eräluvat.fi). Om du fiskar med fler än ett spö behöver du dessutom Forststyrelsens spöfisketillstånd för Södra Finland nr 7413 (www.eräluvat.fi). Tillstånden kan köpas i webbutiken för jakt- och fisketillstånd (www.eräluvat.fi).
   • Det är förbjudet att meta och fiska med handredskap från stranden i de områden som berörs av begränsningar vid Pohjoisniemi och Venäjänhiekka stränder.
  • I Tiilikkajärvi är fiske med fångstredskap tillåtet endast för invånarna i Rautavaara kommun. För fiske med fångstredskap krävs utöver fiskevårdsavgiften även Forststyrelsens tillstånd för fiske med övriga redskap för Övre Karelen/Övre Savolax nr 7001(www.eräluvat.fi). Du kan köpa tillstånden via tfn. 020 69 2424.
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi
 • Bär- och svampplockning: Fyll hinken med hjortron och blåbär!
 • Sevärdheter och vyer: Det idylliska gårdstunet vid Tiilikanautio torp har bevarats i 1920-talsstil. Torpet är födelseplats för Olli Tiainen, som var en berömd gränskapten under Finska kriget. Ett annat minnesmärke över krig och fred är gränsstenen från freden i Teusina (år 1595) som ligger i Tiilikkasjön. Dammen i Sammakkotammi och flottarbostaden (hyresstuga för grupper) andas flottningshistoria.
 • Bad, simning: Ta ett dopp eller duka upp till picknick vid de vackra sandstränderna i naturtillstånd, varav den mest kända är Venäjänhiekka. Också från bryggan vid Uittos stuga går det bra att simma. Det finns dock ingen allmän badstrand.
 • Vandring: Från de markerade lederna i parken kan man nå Virvatulten polku (19 km) som går från Tiilikkajärvi till Metsäkartano i Rautavaara. Längs leden kan man göra vandringsturer med övernattning. Leden går i delvis svårframkomlig terräng genom Pumpulikirkko skyddsområde för gamla skogar. Pumpulikirkko är en stor jättegryta som är öppen på ena sidan. Längs leden kan man tälta vid eldplatsen i Yrttilampi.
Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Tiilikkajärvi

Fiskevårdsavgift

Bild: Forststyrelsen.

Fiskare (18‒64 år) - betala fiskevårdsavgiften (www.eraluvat.fi).