Fotvandring Skidning på underhållna skidspår Terrängskidning Geocaching Besök sevärdheter och utsiktsplatser Vandring på naturstigar Bär- och svampplockning Fiske Fågelskådning Cykling Ridning Gruppguidning Klättring

Sibbo storskog erbjuder en stunds andrum i de dagliga sysslorna och stadens vimmel. Slappna av i skogens dunkel eller med de aktiviteter som nationalparken har att erbjuda.

Fotvandring

Låt dig hänföras av Sibbo storskogs rika och ombytliga skogsnatur och traditionslandskap på nationalparkens två naturstigar. Längs naturstigen Ponus Traditionspost (1,4 km) får du bekanta dig med Byabäckens lummiga skogar, traditionslandskap och deras arter under olika tidsperioder. På sommaren ser du även vem som arbetar i traditionslandskapet: hästar och kor, som håller landskapet i skick genom att beta.

Bild: Meri Marttinen

Kalkbrännarens stig i Sottungsby (4,8 km) lämpar sig för den som letar efter en utmanande promenadrutt. Den slingrar sig fram i krävande skogsterräng och på berg samt genom traditionella kalkstensbrotts- och jordbruksområden i Sottungsby i Vanda. Från det högsta berget, Högberget, öppnar sig vyn över skogen och man kan se ända till hamnkranarna i Nordsjö. Längs leden finns en eldplats och ett vindskydd.

Skidåkning

Skogarnas lugn inväntar skidåkare alldeles bakom hörnet av huvudstaden. I nationalparken finns flera underhållna skidleder (till exempel Bisaträskleden och Håkansböle–Bisaträsk-leden, www.vantaa.fi, på finska), som bildar ett täckande nätverk av skidspår i området Helsingfors, Håkansböle och Hanaböle träsk i Vanda samt Sibbo och Kervo både för skidåkare som skidar klassisk stil och fristil. Kommunerna och de lokala idrottsföreningarna ansvarar för underhållet av skidspåren. Se kartan över skidspåren och aktuell information om skidning (www.mski.fi).

Geocaching

Geocaching är ett roligt och socialt sätt att bekanta sig med Sibbo storskog. I nationalparken har man gömt geocacher som du kan söka efter, till exempel tillsammans med hela familjen, med hjälp av en GPS-navigator eller en smarttelefon och beskrivningar av gömställena som fås på internet. Läs mer om geocaching och starta äventyret.

Övriga aktiviteter

 • Fiske: Utnyttja allemansrätten och lura bjässarna i sjöarna i Sibbo storskog till ditt matbord.
  • Det är tillåtet att meta och pilka överallt förutom i Byabäcken, Ritobäcken och Hälsängsbäcken och i Storträsk.
  • Handredskapsfiske är tillåtet med ett spö förutom i Byabäcken, Ritobäcken och Hälsängsbäcken samt i Storträsk. För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 64 år betala en fiskevårdsavgift (www.eräluvat.fi). Fisketillstånd kan köpas i Forststyrelsens nätbutik för jakt- och fisketillstånd (www.eraluvat.fi)
  • Du kan köpa tillstånd att fiska i Storträsk, där det utplanteras regnbågslax, av den lokala fiskevårdsföreningen.
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen kalastusrajoitukset.fi.
 • Klättring: Njut av den fysiska utmaningen och Sibbo storskogs imponerande landskap på klättringsplatsen vid Nuotiokallio. Läs mer om säker klättring.
 • Fågelskådning: Byabäckendalen och skogsområdena i Hindsby erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning både på dagen och natten. Du kan få syn på en tjäder och höra berguvens hoande eller nattsångarnas konsert.
 • Bär- och svampplockning: Hämta hem närmat från Sibbo storskog! På din matlista finns till exempel blåbär, trattkantareller, svart trumpetsvamp och taggsvamp.
 • Sevärdheter och vyer: Dyk in i det förflutna och naturen som bearbetats av det gamla jordbruket i traditionslandskapet vid Byabäcken. Sommarjobbarna är ett extra bonus: de flitigt betande hästarna och korna.
 • Cykling: Det är tillåtet att cykla i nationalparken. Med cykel hinner du längre och ser mer av naturen. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.
 • Ridning: På hästryggen får du uppleva naturen ur ett nytt perspektiv. Det är tillåtet att rida i Sibbo storskog.
 • Gruppguidningar: Samarbetsföretagen erbjuder guidningstjänster i Sibbo storskog. Läs mer
 • Vandring: Under en par dagars utfärd till fots eller på skidor hinner du i lugn och ro fördjupa dig i naturen i Sibbo storskog. Under färden kan du övernatta i tält på Ängesböle eldplats eller i vindskyddet vid Kalkbrukets naturstig.
Tjänster som erbjuds av samarbetspartner i Sibbo storskogs