Aktiviteter i Leivonmäki nationalpark

9.1.2024
Koskikaran kierros -naturstig och Rutalahti förbindelseled är stängda på grund av iset som har bildats på Korvenkoski-bron.

Tillbringa en glad utflyktsdag med familjen i ute i naturen i Mellersta Finland! Packa ned din matsäck och vandra längs de trygga och lättframkomliga stigarna och spångarna i Leivonmäkis skogsnatur som är beströdd med sjöar, åsar och myrar.

I en del av området är vistelsen begränsad under vissa årstider. Kontrollera alltid detta innan du ger dig iväg på utfärd.

Naturstigar

Det enklaste sättet att ta sig fram i den vackra nationalparken Leivonmäki är längs naturstigarna. Koskikaran kierros (3,5 km) presenterar den rika naturen i området (för tillfället är informationstavlorna under reparering, år 2021-2022) medan Luupään lenkki (2,2 km) berättar om traktens geologi och spåren efter istiden. Längs stigarna får vandraren bekanta sig med bl.a. dödisgropen, åsen, flyttblocket samt nattskärran som är parkens signaturdjur. Längs den geologiska stigen Luupään lenkki finns det uppgifter avsedda för skolelever och en handbok för lärare. Läs mer om leder i Leivonmäki.

Den del av Luupään lenkki som går från Harjujärvis strand till tjärnen Turasenlampi (700 m) är tillgänglig också för besökare med barnvagn eller rullstolsburna med assistent. Kokskjulen på Harjujärvis strand är tillgänglig.

En vandrare på en stig i en solig tallskog.

Fotvandring

I nationalparken finns det sammanlagt ca 28 km markerade leder. Bland dem kan du välja den som passar dig eller din familj bäst. Lederna är rofyllda och lätta att följa i terrängen. Det finns tre rundslingor i parken samt andra leder (1,5–11 km) där du kan utforska Leivonmäkis åsar, myrar och skogar.

Ett vindskydd och en eldplats i en somrig skog. Vid vindskyddet finns vandrare.

Bär- och svampplockning

Duka upp riktig närproducerad mat på ditt middagsbord – inhemska matsvampar och skogsbär. Det är tillåtet att plocka bär och svamp i parken förutom i området i Haapasuo som berörs av begränsningar under fåglarnas häckningstid 15.4–15.7.

Tre barn som plockar svamp i en skog.

Övriga aktiviteter

  • Fågelskådning: Haapasuonharju är ett av nationalparkens signaturdjur nattskärrans viktigaste revirområden i Mellersta Finland. Det rika fågellivet i Haapasuo kan betraktas från fågeltornet som ligger invid Kirveslampirundan.

En vandrare tittar genom sin kikare från ett fågeltorn. I bakgrunden ses ett somrigt myrlandskap som korsas av en träspångsled.

  • Snöskoturer: Att gå med snöskor är ett trevligt sätt att utforska vinterlandskapet. Hyr ett par snöskor och testa!
  • Paddling och rodd: Paddla eller ro över Rutajärvis böljande vågor. Båten kan sättas i sjön i Harjunlahti eller Haapalahti. Skärmskydd för övernattning finns på Niinisaari. Man kan inte paddla i Rutajoki, för det är starkt rensad och dämd.
  • Sevärdheter och vyer: Från naturtornet intill Kirveslampirundan (1,7 km) kan man beundra Haapasuos landskap ur ett fågelperspektiv. Från Joutsniemi åsudde har man en ståtlig utsikt över Rutajärvi. Även Haapasuonharju erbjuder vackra vyer.
  • Lär dig om naturen: En ypperlig plats för naturvandringar, miljöfostran och naturlägerskolor som varar några dagar. Skyltade stigar leder ut i naturen, till eldplatser, skärmskydd och tältområdet. Längs den geologiska naturstigen Luupään lenkki (2,2 km) finns det uppgifter avsedda för skolelever.
  • Terrängcykling: Enligt allemansrätten är cykling tillåten med undantag för eventuella områden med tillträdesförbud. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna. Det finns också en 22 km lång terrängcyklingsled i nationalparken.  Läs mer om terrängcyklingsleden.