Silisjoki, hyresstuga / Silesjuuhâ

Näätämöjoki är en av Finlands populäraste laxälvar. I synnerhet de övre loppen av älven är ypperliga vatten för harrfiske. Älven är ödemarksartad och erbjuder naturälskande ödemarksvandrare fina upplevelser. Vid denna älv, som ligger på långt avstånd från vägar, får man fiska och idka friluftsliv i lugn och ro. Silisjoki stuga ligger vid Silisjokis mynning på Opukasjärvis strand. På stranden finns inte bara denna stämningsfulla, gamla timmerstuga utan även en rymlig bastu. Ta i beaktande att det finns en kvot för fisketillstånden i Näätämöjoki.

 

Läge

Norra Lappland, Enare kommun (inari.fi), Kaldoaivi ödemarksområde och Sevetti-Pulmanki-leden

På sommaren: Från Sevettijärvi by kör man mot Näätämö ca 1 km, där det viker av en väg till vänster till "Ahvenjärvi". Man kör sedan till Pulmankijärvistigens startpunkt, varifrån det är ca 10 km till stugan. Från Sevettijärvi by är det ca 14 km till stugan. Det vanligaste sättet att ta sig till stugan är med flyg till den närliggande sjön Opukasjärvi, därifrån det är bara 1,7 km att vandra till stugan. Med båten som finns vid stugan är det 1,2 km.

Silisjoki hyresstuga, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 36.1615' lon: 28° 25.4021' ETRS-TM35FIN: N: 7722211 E: 555360

Sevettijärvi är den närmaste byn, 14 km, byn har kiosk.
Den närmaste grannen finss på ca 200 meter avstånd.

Kartor

Kaldoaivi ödemarksområde
Sevettijärvi Nuorgam friluftskarta 1:100 000
Enare adress- och rekreationskarta 1:150 000
Terrängkarta X513 1:50 000
Utflyktskarta.fi    

Pris

150 € / dygn (pris inkl. moms 10%).

Nycklar

Nycklarna kan avhämtas från Ivalo River Camping (ivalorivercamping.com, på finska och engelska) (Kerttuojantie 1, 99800 Ivalo (Inari) tfn.040-039 5046), Ivalo kundtjänst och Övre Lapplands naturum Siida. Då du avhämtar nyckeln bör du visa upp ett kvitto att stughyran är betald. Nyckeln returneras till samma ställe varifrån den avhämtades.

Utrustning

Huvudstugan rymmer 6 personer, 3 våningssängar, bäddsoffa och campingsäng. Gasspis inklusive ugn, öppen spis, vedkamin, kokvrå. Dricksvatten ur ån.
Strandbastun, med rymlig bastu och bastukammare. I bastukammaren utdragbar träsäng för 1–2 personer. Vedkamin.             
Guidestugan "Oppaitten tupa" (tidigare bastu), våningssäng för 2 personer. Vedkamin.

Övrig utrusning: Båt (flytvästar i guidestugan), el fås med aggregat, veduppvärmning, utedass, ny jordkällare, eldplats. Bränsle till aggregatet.
Det finns ingen toalettpapper eller hushållspapper i stugan.
Det finns avfallskärl vid stugan, men besökare uppmanas att föra bort sitt avfall från terrängen. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Anmärkningar

När man rör sig med båt bör man vara mycket försiktig och åka sakta, eftersom det finns stenar och grunda ställen i både Silisjoki och Opukasjärvi. På vintern når man stugan längs snöskoterleder. Om du gör avstickare med snöskotern från snöskoterleden till sjöar för att pilka behöver du ett tillstånd för terrängtrafik. Information om detta tillstånd fås på numret 0206 39 7701, Ivalo kundtjänst eller från Siida 0206 39 7740.
Fiske: I Näätämöjoki finns det en kvot för fisketillstånden

Vattnets kvalitet undersöks inte varje år, så vi rekommenderar att man kokar dricksvattnet för säkerhets skull. Läs mer om dricksvattnet på Friluftslivets ABC.

Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Mobiltelefonens hörbarhet

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Lapplands Naturtjänster. Tilläggsinformation: Övre Lapplands naturum Siida, tfn 0206 39 7740.

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Silisjoki stugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner.

Läs mer