Saunakoski, hyresstuga / Säuʹnnkuõškk

Denna timmerstuga på Näätämöjokis södra strand är laxfiskarens drömställe. Forsen Saunakoski i Näätämöjoki är ett utmärkt ställe för laxfiske. Ta i beaktande att det finns en kvot för fisketillstånden i Näätämöjoki.

Läge

Norra Lappland, Enare kommun (inari.fi), Kaldoaivi ödemarksområde.

På sommaren: Sommarleden är markerad med orange målfärgsmärken på träd och stenar. Leden börjar vid Jäniskoski parkeringsplats, på 10,4 km avstånd från korsningen med Sevettijärvis bar åt Näätämöhållet. P-platsen ligger på vänstra sidan av vägen då man kommer från Sevettijärvi. Det är ca 7 km att vandra till stugan från P-platsen. Samma stig går till Saunakoski stuga som till Kuosnijoki stuga. Stigen är ställvis stenig och de mest ansträngande uppförsbackarna förekommer då stigen kliver upp på Jänispää och Vanhavaara. I närheten av Näätämöjoki går stigarna sina egna vägar; till Saunakoski stuga ska man vända motströms mot sydväst och till Kuosnijoki stuga medströms mot nordost. Var noggrann så att du märker var stigarna går skilda vägar! Terrängen utmed Näätämöjoki är jämn.

På vintern: Leden är markerad med blå märken och snöskoterledsmärken: Från Sevettijärvi kyrka 13,5 km åt Näätämöhållet, ner till Jänisjärvis strand. På vänstra sidan av vägen finns det en parkeringsplats, från vilken man kommer till snöskoterleden. Vid norra stranden av Räkkijärvi viker vinterleden till stugan av från snöskoterleden, och härifrån är det ca 10 km till stugan.

Närmaste stuggranne 3 km. Närmaste by är Sevettijärvi och Näätämö 25 km, där det finns bensinstation och butik.

Saunakoski hyresstuga, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 38.1217' lon: 28° 43.9829' ETRS-TM35FIN: N: 7726164 E: 567299

Bussförbindelse från Ivalo-Näätämö landsväg (vardagar).

Kartor

Kaldoaivi ödemarksområde
Sevetti-Nuorgam friluftskarta 1:100 000
Enare adress- och rekreationskarta 1:150 000
Terrängkarta X513 1:50 000
Utflyktskarta.fi    

Pris

80 € / dygn eller 480 € / vecka, (pris inkl. moms 10%)
Stugan kan hyras mars–oktober.
För tiden juli–augusti tas det endast emot veckoreserveringar, från lö till lö. Efter första maj kan man också reservera enskilda dagar för tiden juli–oktober.

Nycklar

Nyckeln kan avhämtas vid Ivalo River Camping (ivalorivercamping.com, på finska och engelska) (Kerttuojantie 1, 99800 Ivalo (Enare), tfn. 040-039 5046), Ivalo kundtjänst och  Övre Lapplands naturum Siida. Då du avhämtar nyckeln bör du visa upp ett kvitto att stughyran är betald. Nyckeln returneras till samma ställe varifrån den avhämtades.

Utrustning

Kamin, gasspis, solcell belysning. Bastu i en skild byggnad. På gården utetoalett, jordkällaren, eldplats och rökugn. Observera att det tar sin tid att värma upp stugan. Obs! Ingen båt.
Dricksvatten tas ur älven.
Vattnets kvalitet undersöks inte varje år, så vi rekommenderar att man kokar dricksvattnet för säkerhets skull. Läs mer om dricksvattnet på Friluftslivets ABC.
Det finns avfallskärl vid stugan, men besökare uppmanas att föra bort sitt avfall från terrängen. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Anmärkningar

I Stugan finns ingen toalett- och hushållspapper.
Forststyrelsens vaktstuga på samma gårdsplan, på 40 meters avstånd (används endast tidvis). 

Det finns en kvot för fisketillstånden i Näätämöjoki.
Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Mobiltelefonens hörbarhet

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Lapplands Naturtjänster. Tilläggsinformation: Övre Lapplands naturum Siida, tfn 0206 39 7740.

Bokningsläge
  • Ledig
  • Upptagen
Boka

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Saunakoski stugas karta i Utflyktskarta.fi.