Mustajärvi torp, hyresstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hyresstuga, 6 pers., 126m², 3 rum (storstuga, sal och kammare) och förstukök.
 

Bokningar

Eräluvat-webbutik (eraluvat.verkkokauppa.fi). Bokningsvillkor för Mustajärvi stuga. Året 2024 3.5. - 31.5. och 23.8. - 30.10. kan hyras.

Mustajärvi torp ligger i Evois strövområde och är en gammal skogsvaktargård. Gårdens gamla skogsbeten och ängar är viktiga skyddsobjekt med tanke på områdets landskaps- och naturvärden. Hyresstugan som är Mustajärvis huvudbyggnad är en parstuga av stock byggd på 1850–1860-talet, som andas Evois kronoparks historia.

Läge

Södra Finland, Egentliga Tavastland, Tavastehus, Evois strövområde.

Vägbeskrivning till Mustajärvi torp hyresstuga.

Pris

Under perioden 3.5. - 31.5.2024 och 23.8. - 30.10.2024 pris 135 euro/dygn, kl 14 - 12 (inkl. moms 10 %). Koherdeveckor (fre–fre) under perioden 31.5.– 23.8.2024, pris 500 euro/vecka (inkl. moms 10 %). Bokningsvillkor under Herdeveckorna är separat.

Utrustning

 • Värmekällor är den stora bakugnen i tegel i salen och eldstaden i kammaren. Obs! Det är tills vidare förbjudet att använda vedspisen i förstuköket och eldstaden i stugan. Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.
 • I förstuköket finns elspis och -ugn, kylskåp (med frysfack), kärl och bestick.
 • Elbelysning.
 • Sängar, madrasser, täcken och kuddar för 6 personer. Ta med egna sängkläder och handdukar.
 • Torrtoalett, brunn och vedbod finns på gården. Den öppna gårdsplanen är omgiven av gamla byggnader vid en hage. Sandvägen går bakom bastun.
 • I gårdsbyggnaden finns omklädningsrum, tvättrum och vedeldad bastu.

Nyckeln

Forststyrelsens kundtjänst skickar anvisningar för var nyckeln kan avhämtas tillsamman med bokande.

Vägbeskrivning

Adress: Rahtijärventie 214, 16970 Tavastehus

Med bil

Kommer du söderifrån tar du av från Lammi–Padasjokivägen (nr 53) enligt skyltningen till Evois. Efter Evokeskus (Hämeen ammattikorkeakoulu) kör du cirka 2 km längs Rahtjärventie och tar av till vänster in på gården (Rahtjärventie 214). Bilen kan du parkera på infarten till Mustajärvi gård.

Kommer du norrifrån tar du av från Lammi–Padasjokivägen (nr 53) enligt skyltningen till Evois. Kör längs Opistontie cirka 1,5 km och ta sedan av till vänster in på Rahtjärventie, som du följer cirka 2 km innan du tar av till vänster in på gården (Rahtjärventie 214). Bilen kan du parkera på infarten till Mustajärvi gård.

Med allmänna kommunikationer

Det finns bussförbindelser till Evois från Tavastehus och Lammi vardagar under skolåret. Turerna är få på rutten. Under veckosluten går inga bussturer. Bussen stannar vid Padasjokivägen vid den norra korsningen med Opistontie. Promenadavståndet från hållplatsen till Mustajärvi torp hyresstuga är cirka 3,6 km. Tidtabeller (matkahuolto.fi).

Närmaste järnvägsstation ligger i Tavastehus. Tidtabeller (vr.fi).

Sök kollektivtrafikens rutter och tidtabeller till Evois (opas.matka.fi).

Anmärkningar

 • Det är bäst att först tända en liten brasa i de ackumulerande eldstäderna i stugan, så att skorstenen värms upp (ryker inte in). Kom ihåg att öppna spjällen innan du börjar elda. Dubbelspjäll: det ena är avsett för ventilation och det andra för eldstaden. Öppna båda spjällen.
 • Högst två brasor per dag räcker till att värma upp de ackumulerande eldstäderna. Obs! Det är tills vidare förbjudet att använda vedspisen i förstuköket och eldstaden i stugan. Lämna aldrig brasan utan uppsikt innan elden tagit fart!
 • Ta med egna sängkläder och handdukar.
 • Vattnet i brunnen på gården är inte drickbart.Drickvatten fås ur kranen vid maskinhallen på Evokeskus (Evoiscentrets) gård eller ur brunnen vid Evois lägerområde (på engelska). Vattnet i brunnen vid Mustajärvi torp hyresstuga kan användas som tvättvatten.
 • Det är tillåtet att ha sällskapsdjur i stugan. Obs! Håll sällskapsdjuren kopplade även på gården. Det är inte tillåtet att ta med sällskapsdjur till beteshagen. Ordningsstadga för Evois strövområde (pdf, 1 Mb, på finska, julkaisut.metsa.fi).
 • Det finns inga tillgängliga tjänster i stugan.
 • Det är förbjudet att tälta på gården.
 • Rökning är förbjuden inne i stugan.
 • Kom ihåg att packa också ficklampan. Vi rekommenderar en pannlampa, så hålls dina händer fria för arbete på bastu eller ute. Stearinljus får inte lämnas obevakat.
 • Det finns ingen avfallshantering vid stugan. För själv bort ditt skräp från terrängen till sortering vid en ekopunkt eller till kommunala sopstationer. En ansvarsfull friluftsmänniska lämnar varken skräp eller andra spår efter sig.
 • Skötselplan för Mustajärvi vårdbiotoper (pdf, 4,8 Mb, på finska, julkaisut.metsa.fi).
 • Mobiltelefonens hörbarhet

Kartor

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster. Tilläggsinformation: tfn 0206 39 5270.

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstuga

Läs användningsregler för hyresstuga.

Nödnummer 112

Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.

112 Suomi -appens logo.

Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Mustajärvi hyresstugas karta i Utflyktskarta.fi.