Kirakkajoki, hyresstuga / Kaareehjuuhâ

Hyresstuga, 3 person / 10 m², bastu i en skild byggnad.

Bokning

Ivalo kundtjänst, tfn 0206 39 7701 och Övre Lapplands naturum Siida, tfn 0206 39 7740.
Bokningsvillkor för Kirakkajoki hyrestugan. Kolla avhämtningsplatserna för nycklarna.

Kirakkajoki timmerstuga ligger i östra kanten av Hammastunturi ödemarksområde, vid Kirakkajokis mynning i västra ändan av sjön Rahajärvi. Rahajärvi är ett utmärkt fiskeställe om man vill fånga öring med drag. När man söker sig på utflykt i synnerhet nordväst och västerut från stugan eller upp längs Kirakkajoki är naturen mycket vacker. Rahajärvi är en reglerad sjö, och om man rör sig med båt på den ska man se upp för stenar och grund.

Läge

Norra Lappland, Enare kommun, Hammastunturi ödemarksområde.

Från Ivalo kör man 11 km norrut till Ukonjärvi, där man viker av till en grusväg (vägskylt med texten "Kirakkajoen vuokratupa"). Man kör sedan 2,3 km längs grusvägen till Rahajärvis båtman. I båthamnen finns en låsförsedd låda för utrustning och en båt (Kala-Palta, registr. för 4 personer) med aktersnurra (4-takts Yamaha med 5 hf). Bränslet (ren 98 okt) ska hyresgästen ha med sig. Båten och aktersnurran ingår i stugans hyra.

Bårfärden till stugan i västra ändan av Rahajärvi är ca 11 km lång. Man bör vara mycket uppmärksam och hålla låg hastighet då man åker med båt till stugan för det finns rikligt med stenar och grund i sjön. Det lönar sig att göra båtfärden under den ljusa tiden av dygnet; i augusti skymmer det redan på kvällarna och nätterna och i september är det mörkt redan på kvällarna. I utrustningslådan i båthamnen finns det en karta över Rahajärvi. På den har markerats de värsta stenarna man känner till. Stenarnas läge är inte helt exakt och alla stenar är inte kartlagda.

Alternativ rutt:
Från Ivalo kyrka går en väg till vänster till Paltojärvi, och man kommer med skogsbilvägen till norra ändan av sjön Matala Harrijärvi, därifrån man kan vandra till Kirakkajoki stuga ca 6 km. Lederna är inte markerade i terrängen!

Kirakkajoki hyresstuga, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 43.4454' lon: 27° 11.7733'  ETRS-TM35FIN: N: 7623610 E: 507945

Den närmaste grannen finns på ca 5 km avstånd. Ivalo är den närmaste byn, 23 km, byn har affärer och bensinstations. Ivalo-Enare bus-stop är 13 km.
Utflyktskarta.fi

Pris

75 € / dygn eller 525 € / vecka. Pris inkl. moms 10%. Stugan kan hyras mars–oktober.
Efter den första maj kan man också reservera nästa året.

Nycklar

Nycklarna kan avhämtas från Ivalo River Camping (ivalorivercamping.com, på finska) (Kerttuojantie 1, 99800 Ivalo (Inari), tfn. 040-039 5046), Ivalo kundtjänst och Övre Lapplands naturum Siida. Då du avhämtar nyckeln bör du visa upp ett kvitto att stughyran är betald. Nyckeln returneras till samma ställe varifrån den avhämtades.
Kontrollera i förväg öppettiderna för det ställe där du tänker avhämta nyckeln. 

Utrustning

Vedkamin för uppvärmning, gasspis, utedass, levande ljus för belysing, dricksvatten ur Kirakkajoki eller en närliggande källa, jordkällare, eldplats och röklåda på gården, separate bastu.(Obs! Den gamla stugan och rökbastun på gården är inte längre i bruk).

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Det finns avfallskärl vid stugan, men besökare uppmanas att föra bort sitt avfall från terrängen. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Anmärkningar

Kirakkajoki är fredad från all slags fiske liksom också dess mynningområde på en sträcka på 400 meter åt bägge hållen längs Rahajärvis strand.

Det lönar sig också att ta en första hjälpen-förpackning med sig.

Ta med toalett- och hushållspapper och ljusarna också.

Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Mobiltelefonens hörbarhet.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Lapplands Naturtjänster. Tilläggsinformation Övre Lapplands naturum Siida, tfn 0206 39 7740.

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Kirakkajoki hyresstuga karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en skidåkare som plockar skräp från pisten.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer