Hirvás/ Hirvasvuopio, hyresstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hirvás/ Hirvasvuopio hyresstuga ligger på Lätäsenos strand, i hjärtat av ödemarksområdet Lapska armen. Området är speciellt populärt bland fiskare. Den populäraste tiden är mars–april.

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Bokningar

Läs säkerhetschecklista innan du bokar stugan.

Bokningar direkt från Eräluvat -webbutikenBokningsvillkor för Hirvasvuopio hyrestugan.

Läge

Norra Lappland, Enontekis kommun (enontekio.fi, på finska), ödemarksområdet Lapska armen

Hirvás/ Hirvasvuopio hyresstuga, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) 68° 53.3825' lon: 22° 11.4414' ETRS-TM35FIN; N: 7649631 E: 306860.

Hirvás/ Hirvasvuopio ödestuga ligger på 450 m avstånd från denna hyresstuga.

På vintern når man stugan med skidor eller snöskoter, på sommaren till fots eller med terrängcykel. Från stugan är det 70 km till Kilpisjärvi. Där finns Kilpisjärvi naturum, en butik, bränsledistribution och en restaurang. Karesuvanto ligger på 60 km avstånd från hyresstugan. Där finns närmaste bränsledistribution, restaurang och butik. I Karesuando på svenska sidan av gränsen finns det också service av olika slag. Till Enontekis kyrkby Hetta är det 120 km från stugan. I Hetta finns Fjäll-Lapplands naturum.

Kartor

Ropi Kalkkoaivi Munnikurkkio, 1:50 000
Ödemarksområdet Lapska armen
Övriga kartor
Utflyktskarta.fi

Pris

250 € / dygn eller 1500 € / vecka (pris inkl. moms 10%).

 Nycklar

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Utrustning

I stugan finns en kokvrå, två våningssängar med underbäddarna för två personer och ett loft med två sängar samt ett eget skilt rum med en våningssäng. Stugan värms upp med ved, belysningen sköts med levande ljus och för matlagning finns en gasspis/ugn. Ved får endast användas för att värma stugan, inte för lägereld utomhus.

Separat bastu, källare, förråd och utedass, två båtar. På stranden finns en båtramp och en brygga. 

Ta med egna lakan och sovsäck, egna ljus, toalettpapper och pannlampa. Du bör också ta med ett första hjälpen-kit. 

Det rekommenderas att du kokar ytvatten innan du dricker det. Till stranden av Lätäseno är det cirka 30 m.  

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Anmärkningar

Det finns ingen markerad sommarrutt ända fram till stugan och du måste navigera den i utmanande terräng.

För att kunna åka med snöskoter till stugan behöver du Forststyrelsens tillstånd för körning i snöskoterspår (eräluvat.fi). Du kan köpa tillståndet i Eräluvat -webbutiken (eraluvat.fi) eller naturumen.

Det är tillåtet att ta med sällskapsdjur till stugan. Stugan ligger i ett renskötselområde, ta hänsyn till de fritt betande renarna och håll din hund kopplad, läs mer om vandring i renskötselområde.

Lämna stugan i gott skick när du åker iväg, så som du själv skulle vilja ha den om du vore följande gäst. Forststyrelsen kan inte kontrollera stugan efter besöken. Om stugan inte har städats när du kommer till den, kontakta omedelbart den som ansvarar för underhållet av stugan. Vi skickar alltid en faktura till besökare som inte städat efter sig i stugan och på dess gård.

När man planerar sin utflykt bör man beakta vädersituationen. Väderleksförhållandena i ödemarken kan vara mycket utmanande.  Dimman eller stormen kan bildas inom några timmar. På midvintern är det ljust i bara några timmar. Vandraren måste kunna klara sig på egen hand. Vandraren måste vara beredda med lämplig utrustning: varma kläder, mat, dryck, kartor, kompass, orienteringsförmåga och tändstickor.

Mobiltelefonens hörbarhet

Fiskeområdet

Då man fiskar i strömmande vatten bör man ha erlagt statens fiskevårdsavgift (eraluvat.fi) samt tillståndet för Lapska armen-Tarvanto 1401 (eraluvat.fi). Vid fiske i Lätäseno bör man ha Lätäsenos fiskeområdes tillstånd nr 1423 (eräluvat.fi). Fisketillstånd säljs vid Eräluvat -webbutiken (eraluvat.fi) eller Forststyrelsen kundtjänstställen.

Området för småviltsjakt

Jaktområdet 1613 Lapska armen (eraluvat.fi). Arter som kan jagas är främst dalripa och skogshare. De som använder hund vid jakten ska kontakta värdarna för renbeteslagets renskötsellag. Jakttillstånd säljs vid Forststyrelsen kundtjänstställen, bl.a. vid Fjäll-Lapplands naturum. 

Avfallshantering

Forststyrelsen följer principer för skräppfrit friluftsliv. Det förväntas att varje besökare för bort sitt eget avfall från terrängen. Forststyrelsens ekopunkter ligger vid Kilpisjärvi ja Fjäll-Laplands naturum. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster.  Tilläggsinformation Kilpisjärvi naturum eller Fjäll-Lapplands naturum.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Hirvasvuopio stugas karta i Utflyktskarta.fi.

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

  

Bokningsläge

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer