Ylä-Murhi, hyresstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hyresstuga, 3 pers./ 20 m2, ett rum, kall tambur

Bokning 

Våra stugor kan hyras i vår webbutik (verkkokauppa.eraluvat.fi). Bokningsvillkor för hyrestugan. Hyrs ut året runt.

Ylä-Murhi hyresstuga är belägen på kanten av en äng med samma namn. Ylä-Murhi ligger längs med Kiehinenrundan och från Herajärvirundan är det 300 m till stugan. Stugan har om somrarna varit som tillfälligt logi för slåtterarbetare som arbetat på ängarna, dvs. de har varit mycket enkelt utrustade. Stugan lämpar sig bra för vandrare. Utanför stugan finns en eldplats som är i allmänt bruk, tältningsområde och en gårdsbyggnad.

Läge

Vandrande

Man kan komma till Ylä-Murhi från Herajärvirundan längs två olika rutter, antingen genom att avvika från rundan redan vid Turusenautio eller genom att gå via Pitkälampi. Via Pitkälampi blir sträckan 200 m längre än längs den andra stigen från Turusenautio längs den andra stigen. Å andra sidan finns det inget ställe att ta dricksvatten i Ylä-Murhi men man kan hushållsvatten från tjärnen Pitkälampi då man är på väg till stugan. Det är 300 m från Pitkälampi till Ylä-Murhi. Från Turusenautio är det ca 1 km till Ylä-Murhi. Från Alamurhi vid Rantatie är det ca 400 m till Ylä-Murhi.

Med bil

Via Koli by: Kör först till Koli hamn längs Meriläntie ca 1 km mot Loma-Koli och ta till höger till Rantatie längs vilken det är 1 km till hamnen. Efter Koli hamn fortsätter man 11 km söderut längs Rantatie till Ala-Murhi gård. Bilen kan sommartid parkeras i en parkeringsficka vid Ala-Murhis gård. Från hörnet av byggnaden börjar vandringsleden Kiehinenrundan (Kiehisen kierros) och längs den promenerar man 400 m i motlut och kommer till Ylä-Murhi stuga.

Karta

Karta över Koli nationalpark
Utflyktskarta.fi
Kolis utflykts- och servicekarta 1:20 000 / 1:50 000
Terrängkarta P532, 1:50 000

Pris

2023
Pris grupp A (1.1.–12.6. och 29.8.–31.12.)
1. dygn 42 €
2.7. dygn 34 €
Pris grupp B (13.6.–28.8.)
1. dygn 50 €
2.7. dygn 40 €

2024
Pris grupp A (1.1.-9.6. och 26.8.-31.12.)
1. dygn 42 €
2.7. dygn 34 € 
Pris grupp B (10.6.-25.8.)
1. dygn 50 €
2.7. dygn 40 € 

Hyrestid 14:00–12:00.
Högst en vecka bokningar.

Nyckeln

Nycklarna till stugan finns i nyckellådan invid dörren. Nyckellådan öppnas med en fyrsiffrig kombination. Så snart du har bokat stugan kommer du att få en bokningsbekräftelse via e-post. Med bokningskräftelsen kommer ett bifogat informationsmeddelande som innehåller fyrsiffrig kombination (kolla även de bifogade filerna och din skräppostmapp). Håll informationen med dig tills bokningen är slut. Om du inte har fått koden minst två vardagar före reservationen börjar, vänligen kontakta Kolis naturum Ukko.

När du kommer till stugan anger du koden i rutan genom att vrida på siffrorna i nyckellådan. Ta nyckeln ur lådan, lås upp stugan och lägg tillbaka nyckeln i lådan. Rulla tillbaka siffrorna till noll igen. Förvara alltid nyckeln i nyckellådan, så att den inte tappas bort eller låses inne i stugan. Nycklarna lämnas i samma låda vid avfärden från stugan i slutet av bokningen.

Utrustning

 • Inget hushållsvatten. Ta med dig så mycket dricks- och hushållsvatten som du behöver. Du kan också ta vatten från närmaste damm, Pitkälampi, men vattnet måste kokas först. Om det finns blågrönalger (thl.fi) i vattnet, använd inte vattnet. Dricksvatten kan vid behov också hämtas från Kolis naturum Ukko.
 • Bäddplatser för två i våningssäng, för en på en lång sovbrits, madrasser och kuddar, inga lakan.
 • Uppvärmningen av stugan sker med en kamin. I stugan finns dessutom ett gaskök, kastrull, kaffepanna och stekpanna samt bestick. 
 • Solpanelsbelysning och möjlighet att ladda via USB-uttag.
 • Separat torrtoalett.
 • Diskmedel, grundläggande kryddor, eldtillbehör samt toalett- och hushållspapper ingår inte i hyran.

Anmärkningar

 • En ansvarsfull friluftsmänska lämnar varken skräp eller andra spår efter sig. Det finns inga avfallskärl vid stugan så var och en bör föra bort sitt eget skräp. Komposterbart avfall kan läggas i torrtoaletten. 
 • Det finns inga tillgängliga tjänster i stugan.
 • Man får ta med sällskapsdjur i stugan.
 • Utanför stugan finns en eldplats som är i allmänt bruk, vedskydd, tältningsområde och en gårdsbyggnad.
 • Veden är som långved och veden måste själv sågas och klyvas för användning i stugan.
 • Särskilt på vintern, observera att det tar sin tid att värma upp stugan. Observera att eldstäderna drar dåligt vid regnigt väder och lågtryck. Eldstaden kan då dra in röken i stugan. Det lönar sig att förvärma eldstaden för att förbättra draget. Kontrollera anvisningarna för stugans uppvärmning i stugmappen. Var beredd på att det tar tid att värma upp stugan.
 • För att säkerställa en ostörd nattsömn, rekommenderas det att ta med en myggnät som passar över en sovsäck.
 • Mobiltelefonens hörbarhet  

Ansvarig för underhåll

Kundtjänst, feedback och underhåll: 
Forststyrelsen, Naturtjänster, 
Kolis naturum Ukko, tfn 040 7732442 

Bokningar, ändringar eller betalningar: 
Eräluvat kundtjänst (verkkokauppa.eraluvat.fi) 

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Nödnummer 112

Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.

112 Suomi -appens logo.

Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Ylä-Murhi hyresstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer