Sioskuru, reserveringsstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Stockstugan ligger alldeles i skogsbrynet, i skydd av en dunge fjällbjörkar, längs Hetta-Pallas -leden. Stugan lämpar sig särskilt för dem som vandrar längs Hetta-Pallas-leden och som uppskattar att sova i en säng och vill säkerställa en bäddplats längs den populära leden. Högsäsongerna är påsken och ruskatiden. Man kommer till stugan längs ett underhållet skidspår i allmänhet i mars-april. De som rör sig under andra tider måste kunna orientera sig under mycket krävande förhållanden, eftersom den ljusa tiden på vintern är kort och vädret förändras snabbt.   

Reserveringsstuga, 8 pers

Bokning

Läs säkerhetschecklista innan du bokar stugan.

Bokningar mottas via Eräluvat-webbutiken (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Bokningsvillkor för Sioskuru reserveringsstugan

En reserveringsstuga är för fotgängare, skidåkare eller andra som ta sig fram med egna krafter. Du som har reserverat en sängplats kan använda stugan 1 till 2 dagar. Användning av reserveringsstugor i affärsverksamhet är endast tillåtet med tillstånd från Forststyrelsen. 

Nationalparkens samarbetsföretagares vandrings- och skidgrupper kan boka reserveringsstugorna längs Hetta-Pallas-leden under tiden 1.3–30.4 två gånger/företagare, under tiden 1.6–15.10 tre gånger/företagare och under övriga tider högst sex gånger/företagare.

Läge, karta och allmän beskrivning

Norra Lappland, Enontekis kommun, Pallas-Yllästunturi nationalpark

Sioskuru, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 17.8724' lon: 23° 49.0253'  ETRS-TM35FIN: N: 7579464 E: 368700

Stugan ligger längs Hetta-Pallas -leden 15 km från Hetta och 40 km från Pallas i dalen mellan Pyhäkero och Siosvaara.

Pallas-Yllästunturi nationalparks karta
Utflyktskarta.fi

Ankomstanvisningar till Pallastunturi och Hetta.

Pris och nycklarna

16,50 €/natt/person (pris inkl. moms 10%).

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Utrustning

En kamin och en gasspis. Behövliga kokkärl (kastrull, stekpanna, kaffepanna). Det finns inga skedar, gafflar eller andra bestick i stugan. Det finns bäddplatser för sammanlagt åtta personer, två i en våningssäng med övre bädd och sex personer på britsar bredvid varandra. Madrasser, dynor och filtar. Var god och ta med egna lakan och örngott för att skydda sängkläder. I reserveringsstugan vandraren måste också komma överens med främmande människor. 

Utanför stugan finns det en torrtoalett, en eldplats och en vedbod. I byggnadens andra ända finns det en ödestuga för 16 pers. Gården är ställvis stenig, men det finns flera bra tältplatser. 

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Ta med en egen pannlampa eller motsvarande.

Anmärkningar

Högsäsongen infaller under påsken och "ruskatiden".

Det rekommenderas att du kokar ytvatten innan du dricker det. Från stugan är det ca 50 m till bäcken. 

När man planerar sin utflykt bör man beakta vädersituationen. Väderleksförhållandena i ödemarken kan vara mycket utmanande.  Dimman eller stormen kan bildas inom några timmar. På midvintern är det ljust i bara några timmar. Vandraren måste kunna klara sig på egen hand. Vandraren måste vara beredda med lämplig utrustning: varma kläder, mat, dryck, kartor, kompass, orienteringsförmåga och tändstickor. Ta även ditt eget toalettpapper.

Veden är avsedd för uppvärmning av stugorna. Det är förbjudet att göra upp eld utomhus om det inte finns någon officiell eldplats vid stugan.

Det är förbjudet att ta med sällskapsdjur till stugan.

När du planerar att slå läger med en stor grupp på över 10 personer ska du anmäla det till Forststyrelsen (metsa.fi).

Mobiltelefonens hörbarhet

Avfallshantering

Forststyrelsen följer principer för skräppfrit friluftsliv. Packa matsäcken i återanvändbara askar och påsar, så har du mindre avfall att bära med dig. Det förväntas att varje besökare för bort sitt eget avfall från terrängen. Det finns ekopunkter vid Yllästunturi, Pallastunturi och Fjäll-Lapplands naturum. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster.
Tilläggsinformation Pallastunturi, tfn 0206 39 7930, och Fjäll-Lapplands naturum, tfn 0206 39 7950.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Sioskuru reserveringsstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Användningsregler för reserveringsstugor

Läs användningsregler för reserveringsstugor.

Se i bokningskalendern

 

Bokningsläge

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer