Seppälä, hyresstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Hyresstuga, 6–8 pers./ 55 m2, 2 rum, storstuga med kök, bastu

Bokning

Våra stugor kan hyras i vår webbutik (verkkokauppa.eraluvat.fi). Bokningsvillkor för hyrestugan. 2023 hyrs ut 1.5.–28.5. och 4.9.–30.9. 2024 hyrs ut 1.5.–26.5. och 2.9.–30.9.

Seppälä  hyresstuga ligger i södra delen av Koli nationalpark, mitt bland björkdominerade betesmarker. Stugan har elvärme och är välutrustad. Sommartid är stugan ett semestermål under herdeveckorna och kan därför bokas endast i maj och september. Från Herajärvirundan är det 650 m till stugan. Avståndet till Herajärvis strand är 700 m, som är det närmaste vattendraget. 

Läge

 • Östra Finland, Norra Karelen, Lieksa (lieksa.fi, på finska), Koli nationalpark
 • Seppälä, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 63° 01.0848' lon: 29° 55.8657'  ETRS-TM35FIN: N: 6990986 E: 648337
 • Herajärven rantatie 40, 81260 Ahveninen

Vandrande

Seppälästugan är belägen i södra delen av Koli nationalpark. Från stugan går en ca 300 meters genväg till Herajärvirundan.

Med bil

Via Koli by: Kör först till Koli hamn längs Meriläntie cirka 1 km mot Loma-Koli och vik av till höger till Rantatie längs vilken det är 1 km till hamnen. Efter Koli hamn fortsätter man söderut längs Rantatie och genom nationalparken cirka 18 km fram till Herajoki. Strax före Herajoki bro viker man av till höger in på Herajärven rantatie.*

Via Ahveninen: Från Romppalantie viker man in på Herajoentie, på skylten står det Herajoki. Cirka 9 km från den första korsningen viker man av till vänster in på Vesivaarantie (till höger fortsätter vägen som Vaaralahdentie). Omedelbart efter Herajoki bro, cirka 700 m från föregående korsning, viker man av till vänster in på Herajärven Rantatie.

*Från Herajärven rantatie vägskäl är det 5 km till Seppälä. Ta till höger i varje korsning.  Vid korsningen efter Seppälä parkeringsplats (på höger sida), där det finns postlådor (samt skylt till Seppälä), viker man av till höger och du kommer till Seppäläs gård. 

Man kan köra bil till Seppälän hyresstugans gård men parkering är endast tillåtet för personer som hyr Seppälä stuga.

Karta

Karta över Koli nationalpark
Utflyktskarta.fi
Kolis utflykts- och servicekarta 1:20 000 / 1:50 000
Terrängkarta P532, 1:50 000

Pris

2023
1. dygn 85 €
2.–7. dygn 76 €

2024
1. dygn 100 €
2.–7. dygn 85 €

Hyrestid 14:00–12:00.
Högst en vecka bokningar.

Nyckeln

Nycklarna till stugan finns i nyckellådan invid dörren. Nyckellådan öppnas med en fyrsiffrig kombination. Så snart du har bokat stugan kommer du att få en bokningsbekräftelse via e-post. Med bokningskräftelsen kommer ett bifogat informationsmeddelande som innehåller fyrsiffrig kombination (kolla även de bifogade filerna och din skräppostmapp). Håll informationen med dig tills bokningen är slut. Om du inte har fått koden minst två vardagar före reservationen börjar, vänligen kontakta Kolis naturum Ukko.

När du kommer till stugan anger du koden i rutan genom att vrida på siffrorna i nyckellådan. Ta nyckeln ur lådan, lås upp stugan och lägg tillbaka nyckeln i lådan. Rulla tillbaka siffrorna till noll igen. Förvara alltid nyckeln i nyckellådan, så att den inte försvinner eller låses inne i stugan. Nycklarna lämnas i samma låda vid avfärden från stugan i slutet av bokningen.

Utrustning

 • Ta med dig så mycket dricks-och hushållsvatten som du behöver. Hushållsvatten kan också tas från stugans gårdsbrunn, men det rekommenderas att vattnet ska kokas upp före användning. Observera att brunnen också används av andra som vandrar i området och av dem som bor i de närliggande hyresstugorna. Vid behov kan man hämta vatten t.ex. från Kolis naturum.
 • Bäddplatser för 6-8 personer i våningssängar och sovbritsar, madrasser, inga sängkläder.
 • Traditionell bakugn, elspis och -ugn, kylskåp (med frysfack), mikrovågsugn, kaffebryggare, vattenkokare, kärl och bestick för 9 personer och dammsugare. Dessutom finns det en kamin i den bakersta sängkammaren. Observera att eldstäderna drar dåligt vid regnigt väder och lågtryck. Eldstaden kan då dra in röken i stugan. Det lönar sig att förvärma eldstaden för att förbättra draget. Kontrollera anvisningarna för stugans uppvärmning i stugmappen..
 • Separat icke-komposterande toalett. Stugan har en komposterare för bioavfall.
 • Utanför stugan finns en bastu och en eldstad med stockring. 
 • Diskmedel, grundläggande kryddor, eldtillbehör samt toalett- och hushållspapper ingår inte i hyran.

Anmärkningar

 • En ansvarsfull friluftsmänska lämnar varken skräp eller andra spår efter sig. Det finns inga avfallskärl vid stugan så var och en bör föra bort sitt eget skräp. Komposterbart avfall kan läggas i komposten. 
 • Det finns inga tillgängliga tjänster i stugan.
 • Det är tillåtet att ha sällskapsdjur inne i stugan.
 • Camping på gårdsplanen är förbjudet enligt nationalparkens ordningsregler.
 • För att säkerställa en ostörd nattsömn, rekommenderas det att ta med en myggnät som passar över en sovsäck.
 • Forststyrelsen ansvarar inte för störningar i elnätet orsakade av åskväder.
 • Mobiltelefonens hörbarhet    

Ansvarig för underhåll

Kundtjänst, feedback och underhåll:
Forststyrelsen, Naturtjänster,
Kolis naturum Ukko, tfn 040 7732442

Bokningar, ändringar eller betalningar:
Eräluvat kundtjänst (verkkokauppa.eraluvat.fi)

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Nödnummer 112

Om du råkar ut för en nödsituation under resan, t.ex. om du går vilse, skadas eller upptäcker en terrängbrand, ring 112. Läs mer om nödsituationer.

112 Suomi -appens logo.

Ladda ner appen 112 Finland (112.fi) till din telefon. När du ringer ett nödsamtal via 112 Finland-applikationen får larmcentralen automatiskt information om var du befinner dig.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Seppäkä hyresstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer