Säkkisalon kämppä, hyresstuga

Hyresstuga, 8 pers, ca 60 m², stor stuga, kök och kammare.

Bokningar

Bokningen kan göras i webbutiken Eräluvat (verkkokauppa.eraluvat.fi) eller av stugvärden 0400 570 557, seppo.lappalainen(at)puulatours.fi. Bokningsvillkor för Säkkisalon kämppä hyresstugan. 

Stugan ligger på den sydvästra stranden av Iso Säkkisalo ö mitt i Södra Savolax landskapssjö, Puula (Puulavesi). Puula är den fjärde största sjön i Finland i fråga om strandlinje, dvs. antalet landskap. Stugan byggdes 1952 som skogsarbetarstuga och har under årens lopp restaurerats för friluftsbruk.

Läge

Östra Finland, Södra Savolax, Hirvensalmi, Puula, södra delen av ön Iso Säkkisalo, väster om stugan Hietasaari

Säkkisalon kämppä, hyresstuga, stugans koordinater: WGS84 lat: 61° 47.1204' lon: 26° 44.6658' ETRS-TM35FIN N: 6850294 E: 486520 
Koordinaterna meddelas enligt koordinatsystemet WGS-84 (i formen grader, minuter och decimalminuter) och plankoordinatsystemet ETRS-TM35FIN.

Vägbeskrivning till Säkkisalon kämppä stuga.

Pris

 • Kan bokas under tiden 13.5–31.10.2023. 
 • Bokningsdygnet börjar kl. 14 och slutar kl. 12.
 • Pris 120 €/1. dygn, följande 80 €/dygn, 520 €/vecka. Priser inkl. moms 10%.
 • Stugan kan också hyras för förhandlingar, möten eller bastubad dagtid utan övernattning.
 • Enkeltransport och besök i sjöområdet med stugvärden 110 e (cirka en timme).
 • Du får anvisningar om nycklarna närmare din bokning genom att kontakta stugvärden Seppo Lappalainen, Puula Tours (puulatours.fi, på finska), seppo.lappalainen(at)puulatours.fi, tfn 0400 570557 

Färdanvisningar

Säkkisalon kämppä stuga ligger på en ö. Hyresgästen anordnar själv transporten från fastlandet till ön eller så kan stugvärden transportera hyresgästen med kryssningsbåt mot en avgift. Samtidigt bekantar du dig med Södra Savolax landskapssjö även under ankomst- och returresorna.

Avstånden längs vägen till objektet via närmaste hamn (Lutakonlahti, Väisälänsaari, Hirvensalmi). Vattenfärd 4 km antingen med egen båt eller med stugvärdens kryssningsbåt: Från Lutakonlahti till Kangasniemi 45 km, till S:t Michel 45 km, till Otava 31 km och till Hirvensalmi 25 km.

Alternativa hamnar är bl.a. Kangasniemi, Ukonniemi, Läsäkoski, Käräjäniemi, Otava, Vintinniemi, Mainiemi och hamnarna i Hirvensalmi kyrkby. Från alla dessa kommer man till ön med egen båt eller med stugvärden.

Med båt eller kanot

Med motorbåt kommer man till stugan norrifrån från Simpiänselkä söder om Otonsaari mellan Otonsaari och stenskäret som ligger norr om Hietasaari.

Med roddbåt eller kanot kan man komma från söder, öster om Sandö direkt till bryggan/stranden.

Kartor

Utrustning

Det finns sex sovplatser i stugans våningssängar och två i kammaren. Sängarna har madrasser och filtar, men den som övernattar ska ta med sig egna sovsäckar eller kuddar och lakan. I Iso Säkkisalo finns ett gasdrivet kylskåp och en kokplatta. Kärl och bestick finns så att man klarar grundläggande matlagning och måltider. Kaminen ger värme vid behov. Bastu och tvättrum finns i en separat bastubyggnad som ligger alldeles intill sandstranden. 

På gården finns en lagerbyggnad och en torrtoalett. Vid stranden finns förutom grillplats även en roddbåt och en brygga. Bastustranden blir sakta djupare och stranden på andra sidan gården är mycket långgrund. Det finns ingen brunn.

Enligt Forststyrelsens principer genomförs avfallshanteringen på egen hand i stugan, vilket innebär att vandraren kan använda små mängder rent papper och papp kartong som tändmaterial och föra nedbrytbart avfall till den komposterande toaletten. Annat avfall för vandraren själv bort från terrängen för sortering. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Anmärkningar

 • Hyresgästen anordnar själv transporten från fastlandet till ön, antingen på egen hand eller med hjälp av stugvärden.
 • Det finns inga tillgängliga tjänster i stugan.
 • Ingen grunduppvärmning.
 • Det är inte tillåtet att ha sällskapsdjur i stugan.
 • Mobiltelefonens hörbarhet

Övrig information om platsen

Den här stora ön på 500 hektar erbjuder frid i naturen, Insjöfinlands rena och fräscha natur och en plats där man kan samla sina krafter. Framför stockstugan finns en sandstrand med kristallklart vatten.

Skogsarbetarstugan på ön Iso Säkkisalo blev färdig hösten 1952. Rundstockstugan är byggd av timmermannen Otto Manninen, som var hemma från Kangasniemi. Idag är Säkkisalo skogsarbetarstuga ett värdefullt byggnadsarvsobjekt på landskapsnivå. 

Skogsarbetsstugans övernattnings- och vistelseutrymme var i tiderna avsett för tio män. Mellan bäddplatserna finns fortfarande små träskåp som ursprungligen var avsedda för skogsarbetarnas personliga tillhörigheter. I samma lokal finns även ett litet kök och en kammare. På gården finns en biotoalett/vedlider och på sandstranden en rymlig bastu även för större grupper. Från stranden har du en fantastisk utsikt över den stora fjärden Simpiänselkä. 

Öns natur är mångsidig i fråga om såväl flora som fauna och erbjuder därmed friluftsentusiaster mycket att se och göra om man till exempel gillar att fiska, jaga eller fotografera. Puulas kristallklara vatten i kombination med sandstranden och Säkkisalon kämppä stugas läge på en av de bästa platserna i Puula erbjuder resenären en upplevelse utan motstycke. 

Om du inte använder egen båt tar stugvärden dig vid behov till platsen och vägleder resenären i frågor som gäller skogsstugan. Du kan också boka en kryssning eller till exempel en butiksresa hos stugvärden, som finns i Ukonniemi, cirka en halv timme med båt från stugan.

Kontaktuppgifter och mer information

Stugvärd Seppo Lappalainen, Puula Tours (puulatours.fi, på finska), seppo.lappalainen(at) puulatours.fi, tfn 0400 570 557 
Saimaa Naturum Riihisaari, tfn 0206 395929

Bokningsläge

Boka via Eräluvat

Användningsregler för hyresstugor

Läs användningsregler för hyresstugor.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Uitonkämppä hyresstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en skidåkare som plockar skräp från pisten.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer