Bievrrašjávri / Pöyrisjärvi, reserveringsstuga

22.3.2024
Undantagsvis kan reserverings- och hyresstugor som upprätthålls av Forststyrelsens Naturtjänster reserveras för 2025 först i början av november 2024. Tilläggsinformation

Landskapet pryds av sanddynerna och åsarna som reser sig norr om Pöyrisjärvi. I närheten av stugan finns många små sjöar med sandstränder. Runt omkring finns en trädlös fjällmo, där man ser långt bort. I Pöyrisjärvi finns inga skyltade leder, så det lämpar sig för erfarna vandrare. I området finns gamla omarkerade rutter, eftersom regionen är ett viktigt fiske-, jakt- och renskötselområde för ortsborna. Den populäraste tiden är augusti–september. Stugan är särskilt populär bland terrängcyklister. 

Reserveringsstuga, 14 pers

Bokning

Läs säkerhetschecklista innan du bokar stugan. 

Bokningar mottas via Eräluvat-webbutiken (verkkokauppa.eraluvat.fi). Bokningsvillkor för Pöyrisjärvi reserveringsstugan.

En reserveringsstuga är för fotgängare, skidåkare eller andra som ta sig fram med egna krafter. Du som har reserverat en sängplats kan använda stugan 1 till 2 dagar. Användning av reserveringsstugor i affärsverksamhet är endast tillåtet med tillstånd från Forststyrelsen. 

Läge, karta och allmän beskrivning

Norra Lappland, Enontekis kommun, Pöyrisjärvi ödemarksområde

Bievrrašjávri / Pöyrisjärvi, koordinater: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 41.9981' lon: 23° 48.7736'  ETRS-TM35FIN: N: 7624255 O: 370847

Stugan befinner sig på Pöyrisjärvis södra strand vid mynningen av älven som strömmar från Naapajärvi till Pöyrisjärvi. Ödestuga för 12 personer i stugans andra del.

Pöyrisjärvi ödemarksområdes karta
Övriga kartor
Utflyktskarta.fi

Från Näkkälä by till stugan går en 18 km lång fåra som inte markerats, men som tydligt kan urskiljas i terrängen.  

Ankomstanvisningar till Pöyrisjärvi ödemarksområde.

Pris och nycklarna

16,50 €/natt/person (pris inkl. moms 10%).

Nycklarna finns i det kodade nyckelskåpet på dörren i stugan. Du kommer att få instruktioner och koden för det när du bokar.

Utrustning

Kamin och gasspis. Behövliga kokkärl. I stugan finns våningssängar med bäddplatser för sammanlagt 12 personer. Madrasser, dynor och filtar. I reserveringsstugan sover vandrarna i våningssängar bredvid varandra, så vandraren måste också komma överens med främmande människor. 

Observera att det tar sin tid att värma upp stugan.

Utanför stugan finns det en torrtoalett, en vedbod och en eldplats. I samma byggnad finns en ödestuga. I närheten av stugan kan man tälta.

Ta med en egen pannlampa eller motsvarande.  

Anmärkningar

Det rekommenderas att du kokar ytvatten innan du dricker det. Avståndet till ån är ca 50 m.  

När man planerar sin utflykt bör man beakta vädersituationen. Väderleksförhållandena i ödemarken kan vara mycket utmanande.  Dimman eller stormen kan bildas inom några timmar. På midvintern är det ljust i bara några timmar. Vandraren måste kunna klara sig på egen hand. Vandraren måste vara beredda med lämplig utrustning: varma kläder, mat, dryck, kartor, kompass, orienteringsförmåga och tändstickor.

Ta även ditt eget toalettpapper.

Veden är avsedd för uppvärmning av stugorna. Det är förbjudet att göra upp eld utomhus om det inte finns någon officiell eldplats vid stugan.

Det är förbjudet att ta med sällskapsdjur till stugan.

Mobiltelefonens hörbarhet

Avfallshantering

Forststyrelsen följer principer för skräppfrit friluftsliv. Packa matsäcken i återanvändbara askar och påsar, så har du mindre avfall att bära med dig. Det förväntas att varje besökare för bort sitt eget avfall från terrängen.  Forststyrelsens ekopunkt ligger vid Fjäll-Lapplands naturum. Läs mer om skräpfritt friluftsliv.

Ansvarig för underhåll

Forststyrelsen, Naturtjänster.
Tilläggsinformation Fjäll-Lapplands naturum, tfn 0206 39 7950.

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Pöyrisjärvi reserveringsstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Bokningsvillkor

Läs stugornas bokningsvillkor.

Användningsregler för reserveringsstugor

Läs användningsregler för reserveringsstugor.

Bokningsläge

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer